Miket vásárolhatunk a bankok árverésein?

2013. január 25. – 14:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kilakoltatás után szabaddá vált ingatlanok mellett akár hűtőszekrényre, menyasszonyi ruhára, laptopra vagy éppen sírhelyre is licitálhatunk. Az eladósodottság miatt az ajánlatok skálája egyre bővül.

A válság következménye egy új iparág kibontakozása: a kényszervégrehajtások piaca igazi kincsesbányát jelent az akciók szerelmeseinek. A lakosság duzzadó eladósodottsága miatt ugyanis a bankok, az adóhivatal és a bíróság egyre több esetben kényszerül árverésre bocsátani a garanciaként szolgáló vagy zárolt vagyontárgyakat. Az árak pedig sokszor igazán kedvezőek, sőt, ha valami első alkalommal nem talál vevőre, a második licit során 25, a harmadiknál pedig akár 50%-kal is csökkenthetik a kikiáltási árat.

Az executari.com gyűjtőoldalon kedvünkre válogathatunk a kényszervégrehajtás miatt eladásra kínált javak között. Figyelem: az árak nem tartalmazzák az áfát, és lehet, hogy a 24%-kal magasabb ajánlat már nem is annyira kedvező. Emellett az ingatlanok esetén meggyűlhet a bajunk az előző lakókkal is, megeshet, hogy nem hagyják el az ingatlant, így a rendőrség közbenjárását kell igénybe venni. Amennyiben pedig a korábbi tulajdonosok jogorvoslatot nyújtanak be, a kilakoltatás akár több évig is eltarthat. De tévedünk, ha azt hisszük, csak lakásokat bocsátanak árverésre: mosógép, szerszámok, hűtőszekrény, ruhanemű is akad a portál „repertoárjában”.

Hogyan kell eljárni az adóhivatal árverésein?

1. Aki részt szeretne venni a meghírdetett liciten, egy nappal az esemény előtt be kell nyújtsa a következő dokumentumokat:a) a vételi ajánlatotb) a részvételi illeték kifizetését, vagy a banki garancia meglétét igazoló iratotc) személyazonosságot igazoló irat másolatát (útlevél, személyi / adónyilvántartási bizonylat) 2. A kikiáltási ár a felértékelés során megszabott összeggel egyenértékű. A második árverésen ez 25, a harmadikon 50%-kal lecsökken.3. A licit az ajánlott legmagasabb árnál kezdődik. Amennyiben csak egyetlen érdeklődő van, aki legalább a kikiáltási árat megadja, a bizottság neki ítélheti a vagyontárgyat. 4. A részvételhez a kikiáltási ár 10%-át kell előzetesen kifizetni. Az adóhivatal az árverést követő öt napon belül visszafizeti azok számára az illetéket, akiknem nem sikerült megvásárolniuk az ingatlant/ingóságot, kivételt képeznek azok, akik nem jelentek meg a liciten. A nyertesek számára a díjat levonják a vételi árból.5. A sikeres vevő az árverést követő öt napban ki kell fizesse a maradék összeget. Amennyiben ezt nem teszi meg, a következő árverés költségei is őt terhelik, illetve a különbözetet is törlesztenie kell, amennyiben a következő kikiáltási ár alacsonyabb lesz az eredetinél.6. A nyertes kérheti, hogy részletekben (maximum 12 haviban) fizessen, amennyiben előzetesen kifizeti az ár 50%-át. Az új tulajdonos csak akkor tehet szert a ingatlanra/ingóságra, ha a teljes összeget kifizette.

Hogyan kell eljárni a bankok és bírósági végrehajtók árverésein?

Ingatlanok esetén:

1. A hirdetésben feltüntetett időpontig ki kell fizetni a kikiáltási ár 10%-át és be kell mutatni az igazoló iratot. Az összeget kérésre visszafizetik azok számára, akik nem nyernek a liciten. 2. A kifizetési bizonylatot a vételi ajánlathoz kell csatolni. Egyes intézmények kérhetik, hogy az ajánlatot az árverést megelőzően 5-7 nappal nyújtsák be, esetleg külön kérhetik, hogy az ajánlatot egy leragasztott borítékban küldjék el. 3. A kényszervégrehajtást tárgyát képező adós fél nem vehet részt az árverésen.

4. A nyertes a licitet követő 30 napban ki kell fizesse az előleggel csökkentett összeget. Amennyiben ezt nem teszi meg, a következő árverés költségei és a keletkező árkülönbözet is őt terheli. Ingóságok esetén: Az eljárás hasonló az ingatlanokéhoz, kivétel, hogy a teljes ár kifizetésére csak 5 napja van a nyertesnek.

Hogyan kell eljárni bírósági felszámolók árverésein?

1. A jelentkezőket három illeték is terheli: a kaució, a jelentkezési díj és a műszaki leírás ellenértéke. A jelentkezési díj mértékéről a felszámoló dönt és nem fizetik vissza sikertelenség esetén. A garanciát a vagyontárgy értékének százalékában vagy fix összegben is meghatározhatják, sikertelen próbálkozás esetén visszatérítik. A műszaki leírás minden információt tartalmaz az árverésre bocsátott ingóságról vagy ingatlanról, és értékét nem térítik meg, ha nem sikerül a licit. 2. Amennyiben nem zárul sikeresen a licit, azt azonos feltételek mellett megismételhetik. 3. A résztvételi szándékot a felszámoló felé kell jelezni az aukció előtt 2-5 nappal.

Akciós lakások, autók

Ingatlanos hirdetésekben természetesen nincs hiány. A legolcsóbb lakást Galaţiban találtuk: egy szobás, 10,6 négyzetméteres és a 25%-os kedvezmény után 6000 lejbe kerül. De van Ploieştiben is egy kihagyhatatlan ajánlat: 20 négyzetméteres, egyszobás lakást 10 157 lejért árvereznek el. Illusztrációk hiányában kénytelenek vagyunk a képzeletünkre bízni, hogy vajon milyen állapotban lehet egy lakás, ennyi pénzért. Csődbe jutott cégek tulajdonába tartozó kereskedelmi területeket, irodaházakat is értékesítenek ilyen formában. Kolozsváron például egy irodákat, garázst, raktárhelyiséget magába foglaló építményre még egy napig lehet licitálni, a kikiáltási ár 842 160 lej. Nagyváradon 50%-os árkedvezmény mellett, 764 ezer lejért próbálnak értékesíteni egy tömbház földszintjén található üzlethelyiséget. Tekerőpatakon a Ferlac cég gabonamalmát féláron lehet megvenni, 52 500 lejért, Csíkszeredában pedig 484 ezer lejért kínálnak megvételre egy asztalosműhelyt, öltözőket, székhelyet és egy 1540 négyzetméteres beltelket magába foglaló ingatlant. A listán kutatva egy maros megyei tejfeldolgozót is találunk, amit 25%-os kedvezménnyel, 105 ezer lejért vehetünk meg. Gépjárműveket is szép számban foglalt le az adóhatóság, hitelintézet. Egy 2003-as, 1600 köbcentis Opel Astra 6400 lejbe kerül, igaz, le kell érte menni Cernavodára. Aradról egy 2006-os Dacia Logant szerezhetünk be 3390 lejért, azaz az eredeti ár 50%-áért, de a retro-őrültek akár egy 1307-es vagy egy 1310TX-es Daciára is szert tehetnek, potom 1900 lejért. Egy csíkszentléleki cég valóságos gépkocsiparkot bocsát áruba , mindent féláron: egy 2002-es Opel Combot 5700 lejért, egy 2004-es Opel Astrát 6800 lejért, egy 2004-es Ford Transitot 11 ezerért, vagy épp egy Volkswagen Tourant 11 800 lejért. A személygépkocsik mellett ipari járműveket is találunk, köztük buldózereket, traktorokat, exkavátorokat.

Párszáz lejes laptopok, irodai bútorok

Valószínűleg mindenhol az „egyéb” kategória a legérdekesebb – nincs ez máshogy a becsődölt cégek vagy fizetésképtelenné vált magánszemélyek között sem. A szépségápolási szerek, felszerelések között erőgépeket is találunk, az egyéb berendezéseknél hőközpontot 600-700 lejért, légkondicionálót 880 lejért, triplok-varrógépet 510 lejért kínálnak. Nagyváradon 4200 lejért nyolc mennyasszonyi ruhát vásárolhatunk meg, de akár 210 női blúzra (darabonkénti 2,26 lejért), vagy 650 farmernadrágra (darabonkénti 9 lejért) is licitálhatunk. Hasonlóan furcsának tűnik, hogy láttatlanban, a technikai részletek ismerete nélkül 175 lejért meggyegyük egy csődbe jutott cég Acer laptopját , vagy 167 lejt fizessünk egy Celeron számítógépért. De vehetünk 45 lejért nyomtatót a Pro Kézdi egyesület zárolt vagyontárgyai közül: a hírdetés szerint 2-3 éves, és jó állapotban van. Beszerezhetjük innen az iroda berendezéséhez szükséges egyéb kellékeket is, például széket 18, íróasztalt 27-45 lejért. Krajováról 40 lejért színes TV-t és 105 lejért flipchartot, Focşaniból 162 lejért Black Berry telefont, Detaból pedig 87 lejért egy kasszagépet is megvásárolhatunk.

Újszerű ajánlatok: sírhely, részvénycsomag

Aki konyháját vagy fürdőszobáját szerelné fel, az is találhat kedvére valót az elkobzott tárgyak között. Piteştiről 50%-os kedvezmény mellett fagyasztót vásárolhatunk 37 lejért, Krajováról vasalót 50 lejért, Gorj megyéből egy Arctic hűtőszekrényt 70 lejért, de mosógépet is találunk már 200 lejért. Egy Zanussi aragáz ára 152 lej, csíkszeredából egy bojlert 124 lejért szerezhetünk be. Bútorokból sincs hiány a weboldalon. Faasztalkát 68 lejért lehet megvenni, egy teljes irodai berendezést 5000 lejért kínálnak. Egy konyhai asztalért 96 lejt, egy négyajtós szekrényért 165 lejt kell fizetnünk, de akár csomagban, 116 éttermi széket is vásárolhatunk Konstancáról, darabonkénti 60 lejes áron.Aki hosszabb távon gondolkodik, az temetőhelyre is licitálhat Galacon: 6,6 négyzetméter az örökkévalóságban most akciósan 4 224 lejbe kerül. Ha mégis inkább a földi élet távlatainál maradunk, 4 millió részvényt is vásárolhatunk , papíronként 0,11 lejért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!