Melyek az idei költségvetés sarokszámai?

2013. január 25. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány az idei évet 1,6%-os gazdasági növekedéssel, 4,3%-os inflációval és 4,5 lejes euróárfolyammal képzeli el. És sok-sok megépített autópályával.

A kormány az idei évi költségvetést 1,6%-os növekedésre, 4,3%-os inflációra, 2,1%-os GDP arányos államháztartási hiányra és 4,5 lejes euróárfolyamra alapozza. A parlament elé kerülő tervezet szerint az államkasszába idén 209,28 milliárd lej (a GDP 33,6%-a) fog befolyni, és 222,68 milliárd lej (a GDP 35,7%-a) kiadás keletkezik, az év végi deficit így 13,394 millió lej lesz. A deficitet 49,3%-ban belső, 50,3%-ban külső, 0,4%-ban pedig a privatizálásokból befolyó összegekből fedeznék. 2013 végére az államadósság a GDP 38,7%-át fogja kitenni, 2012 végén ez az arány 38,1% volt.

A kabinet 465 ezer munkanélkülivel, 4,485 millió alkalmazottal, 1,187 millió közalkalmazottal, 5,452 millió nyugdíjassal és 1 615 lejes havi nettó átlagbérrel képzeli el a 2013-as évet.

GDP

A tervek szerint a belső fogyasztás igencsak nagy súlyt fog képviselni a gazdasági növekedésben: a tavalyi 0,9%-hoz képest idén 2,5%-kal fogja megdobni a GDP-bővülést. A nettó export ugyanakkor 0,9%-kal veti vissza a növekedést a tavalyi -0,7%-kal szemben. A tavalyi rekordgyenge mezőgazdasági év után idén kedvezőbb termésre számít a kormány. A szektor 0,4%-os bővüléssel fog hozzájárulni a gazdaság teljes növekedéséhez, ennél jobban már csak a szolgáltatási szegmens fog teljesíteni, 0,5%-os növekedést feltételezve. Az építkezési szegmensben 0,3, az iparban pedig 0,2%-os fejlődést prognosztizál a kabinet.

KIADÁSOK

A kiadások a tavalyi évhez képest 15,4 milliárd lejjel fognak növekedni, ebből 4,5 milliárd lejt a közalkalmazotti fizetések visszaemelése tesz ki, 2,9 milliárdot pedig a nyugdíjak 4%-os kiigazítása. A beruházási kiadások idén 36,9 milliárd lejre rúgnak, tehát elérik a GDP 5,9%-át. A finanszírozott projektek listáján az alábbi tételek jelennek meg: – Szászvárost Nagyszebennel összekötő autópálya (699 millió lej, kizárólag külső, vissza nem térítendő forrásokból) - 1112 km országút feljavítása (546 millió lej, kizárólag külső, vissza nem térítendő forrásokból) – Cernavoda-Konstanca autópályaszakasz (435 millió lej, külső, visszatérítendő forrásokból) - Lugos-Déva autópályaszakasz (430 millió lej, kizárólag külső, vissza nem térítendő forrásokból) – Bukarest-Brassó autópályaszakasz (369 millió lej, állami büdzséből) - Arad-Temesvár autópályaszakasz és az aradi terelőút (250 millió lej, visszatérítendő és vissza nem térítendő külső forrásokból) – Konstanca terelőútja (246 millió lej, visszatérítendő és vissza nem térítendő külső forrásokból) - Brassó-Kolozsvár-Bors autópálya (188 millió lej, állami büdzséből) – Nagylak-Arad autópálya (170 millió lej, kizárólag külső, vissza nem térítendő forrásokból)

BEVÉTELEK

A bevételeket tekintve a kormány igencsak alapozni fog az EU-s forrásokra. Úgy tervezik, hogy 2015 végére az elérhető strukturális és kohéziós alapok 50-80%-át fel tudják majd használni. Emellett a kedden elfogadott adóváltozásokból idén 2,9 milliárd lejes többletbevételt remélnek. Ezek között szerepel a mikrovállalkozások adófizetésének, illetve a profitadó-számolásnak a módosítása, a jövedelemadó- és társadalombiztosítási járulékok számítási alapjának kiszélesítése és a mezőgazdasági termelők megadóztatása. De elfogadták a minimálbér két lépésben történő emelését, a földgáz- és ásványi kincsek kitermelésével foglalkozó vállalatok extra adóját, az áram- és földgázszállítással foglalkozó vállalatok különadóját, illetve a cigaretta jövedéki adóemelésének előrehozását. Az intézkedésekről bővebben itt olvashatnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!