50 tendencia: ez történik a 2013-as gazdasági évben

2013. január 25. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bankok egyesülnek, az Új Ház program romba dönti az ingatlanpiacot, a zöldbizonylatoknak annyi, elmarad a TB-járulék csökkentés, a divatláncok a központokba költöznek.

A Ziarul Financiar elemzői tavaly is összeállították 50 elemből álló gazdasági „jóslatukat”. Kétharmados sikerrel vették az akadályt, vagyis 33 kijelentésük bizonyult igaznak. A 2012-es év meglepetései voltak, hogy augusztusban a 4,65 lejt is meghaladta az euró árfolyam; az Alpha és a Bancpost fúzióját megakadályozta a görög részvényesek tárgyalásképtelensége; a Renault úgy döntött, hogy Törökországba helyezi el a Symbol nevű modellje gyártását; a Sensiblu felvásárolta legnagyobb versenytársát, a City Pharma gyógyszertárláncot; a francia Auchan átvette a Real üzleteket; a dél-afrikai Naspers pedig többséget szerzett az ország legnagyobb internetes áruházában, az eMag ban. Most bemutatjuk a gazdasági lap által idénre összeállított 50-es előrejelzést, hogy egy év múlva eldönthessük, mely jóslatok váltak be, és melyek bizonyultak kacsának.

MAKRÓGAZDASÁG

Felgyorsul az országban a gazdasági növekedés a lakossági fogyasztás élénkülésének köszönhetően. A legoptimistább forgatókönyv szerint 2%-kal fog nőni a bruttó hazai össztermék. Az energiaárak és a jövedéki adó emelkedése inflációs nyomást fejt ki majd az év elején, de 2013 végére enyhülni fog a drágulási hullám.A valutaárfolyam stabilizálódni fog az év során, átlagosan 4,6 lejbe fog kerülni egy euró átváltása. A központi költségvetés hiánya a GDP 2%-ához közeli szinten fog maradni, nominális értékben 2-3 milliárd euróval fog csökkeni a deficit.A kivitel tovább fog nőni, de nem lesz kétszámjegyű a durranás. Főleg azon cégek exportja erősödik jelentősen, akik a válság idején eszközöltek beruházásokat.

BANKOK ÉS BIZTOSÍTÓK

A Bancpost egyesül a Banca Românească pénzintézettel az Eurobank és a National Bank of Greece konszolidációs projektje keretében.

A BCR a banki szektor eddigi legdurvább átszervezését fogja végrehajtani, aminek negatív következményei lesznek a hazai gazdaságra, mivel a pénzintézet vezető szerepet tölt be a piaci szereplők hitelezésében.A lejben nyújtott hitelek teret nyernek, viszont a lakáskölcsönöket negatívan fogja érinteni az Első Ház program Új Lakás programmá alakítása.A nem fizető hitelek arányaév végére el fogja érni a 25%-os rendszerszintet.A biztosítók átlagosan 40%-kal fogják emelni a kötelező járműbiztosítások árát, egyes szereplők pedig távozni fognak a piacról.

AUTÓIPAR

A személygépkocsik eladása stagnálni fog, 2013-ban körülbelül 70 000 darabot adnak majd el a forgalmazók. A roncsautó program valószínűleg visszatér a 2010 előtti formájához, vagyis azok, akik egy 10 évesnél régebbi gépkocsit adnak le, 3800 lejes utalványt kapnak, amit új jármű vásárlására fordíthatnak. A Ford naponta átlagosan 375 darab B-Max típusú személygépkocsit fog gyártani, és évi 300 ezerre növeli a Craiován összeszerelt EcoBoost motorok számát.

Az országban több mint 400 ezer autót fognak gyártani, ebből 340 ezret a mioveni Dacia gyárban.Folytatódik az autóalkatrész gyártók terjeszkedése az országban.

GYÓGYSZERIPAR

Az új egészségügyi törvény 2013 nyarán kerül közvitára, majd a parlament elé.Újraindul a vakcina gyártás a Cantacuzino intézetben a 2012-es teljes leállás után.Elkezdődik az egészségügyi kártyák szétosztása.Folytatódnak a magánkórházakba, klinikákba történő befektetések, de ezek üteme lassulni fog a 2012-es, 2011-es szinthez képest. A gyógyszerpiac csak 1-2%-kal fog nőni a 2012-es 20-30%-hoz képest.

ENERGIA

A Hidroelectrica kikerül a fizetésképtelenségi eljárás alól.Változni fog a zöldbizonylat-rendszer, vagyis a megújuló energiát előállítók támogatási formája, kevesebb állami segítséget nyújtva a befektetőknek.Drágulni fog a földgáz és az elektromos energia a beígért energiapiaci liberalizáció folytán. Eladások, üzleti tranzakciók fogják jellemezni a kőolajpiacot, mivel a Gazprom bejelentette: 50 üzemanyag töltőállomást nyit 2013 végére Romániában.

A Fekete-tenger továbbra is vonzani fogja a nagy kőolaj befektetők pénzét, az ExxonMobil és a Petrom máris 1 milliárd dolláros „vásárlási listával” rendelkezik.

INGATLANPIAC ÉS INFRASTUKTÚRA

Közel 150 km-rel több autópálya lesz az országban év végére.A lakások árai idén is csökkenni fognak, főleg a régi ingatlanok esetében lesz tapasztalható a visszaesés az Első Ház program átalakítása miatt.Az építőipar stagnálni fog 2013-ban, de a visszaesés sem zárható ki. Növekedés csak valamilyen kormányzati programnak köszönhetően képzelhető el.A mallok piacán Brassóban lesz a legnagyobb mozgás 2013-ban, három befektető jelentette be, hogy tavaszra kereskedelmi központot ad át.A bukaresti irodaházak kihasználtsága nőni fog.

KISKERESKEDELEM

Változni fog a szupermarketek „pódiuma”. Az Auchan felkapaszkodik a top 3-ba, de a Kaufland megőrzi vezető szerepét.A divatláncok, mint a H&M és a Zara a nagyvárosok történelmi központjaiban terjeszkednek.

A Mega Image , Carrefour , Profi és Metro áruházak a kisüzletek piacán próbálnak teret nyerni, melynek méretét 7-8 milliárd euróra becsülik.A szupermarket láncok több mint 150 új üzletet fognak átadni.A lakossági fogyasztás stagnálni fog, sem számottevő növekedés, sem visszaesés nem lesz tapasztalható.

TŐZSDE

A Fondul Proprietateá t továbbra is bírósági eljárások és politikusi nyilatkozatok útján fogják támadni.Az állam csak egyetlen állami cég tőzsdei jegyzését fogja végrehajtani, és „elfeledkezik” a többiről.Újabb brókertevékenységet folytató cég távozik a top 20 szereplői közül.Folytatódni fog a befektetési alapok irányításáért folytatott harc a részvényesek közgyűlésén.A részvényalapok ismét növekedni fognak, de a legtöbb pénz a hagyományos alapokon keresztül fog áramolni az értékpapírpiacra.

MUNKAERŐPIAC

A társadalombiztosítási járulék 5 százalékpontos csökkentését nem fogják az USL kormányprogramjának megfelelően végrehajtani, mivel jelentős kiesést jelentene a központi költségvetés bevételi oldalának. A kétezer, POSDRU programon keresztül finanszírozott projekt nagy része komoly problémákkal fog szembesülni a kifizetések befagyasztása miatt.2013 nehéz év lesz az alkalmazottak számára: a bérek nem fognak számottevően nőni, és egyre kevesebb szabad állás lesz.A foglalkoztatottak száma legtöbb 100 ezer fővel fog nőni.A fiatalok elhelyezkedése a munkaerőpiacon tovább nehezedik.

IT-SZEKTOR

A táblagépek és az okostelefonok folytatják robbanásszerű növekedésüket. Az eladott tabletek száma a laptopokéval fog vetekedni.A Cosmote és a Romtelecom fúziója már 2013-ban bekövetkezhet.

Az állam végre elkezdi a központi adminisztráció informatizálását, és ezáltal csökkenti a bürokráciát. A cloud típusú szolgáltatások népszerűsége tovább nő, nemcsak a magán-, hanem a közszférában is.Az online szolgáltatások teret nyernek az okostelefonok, tabletek elterjedésének köszönhetően.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!