Fekete péntek: hatalmas akciókat ígérnek a hazai cégek

2012. november 22. – 13:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az „importőrök” tavalyi sikeréből tanulva idén már minden elektronikai cikkeket forgalmazó vállalat óriási árleszállításokkal készül. Megmondjuk, ki mekkorával, és hogy mire érdemes figyelni.

Pénteken robbanásszerűen megugrik az internetes áruházak forgalma, egy részük elérhetetlenné válik a látogató-ostrom miatt, ugyanis érkezik a Black Friday, vagyis a fekete péntek. Nem a nemzeti gyásznap köszönt be, hanem az amerikai piacról kölcsönzött, tavaly megjelent gyakorlat ölt „tömeggeneráló” méreteket Romániában. A lényeg, hogy november 23-án hatalmas árkedvezményekkel lehet háztartási cikkeket, laptopokat, táblagépeket vásárolni, de nem csak. Idéntől a mobilszolgáltatóktól a turisztikai irodákig többen is nagy árleszállításokkal készülnek, még egyes ingatlanügynökségek is kedvezményeket kínálnak.

Tavaly az USA-ban 226 millió amerikai vásárolt a fekete pénteken, átlagosan 399 dollárt hagytak az üzletekben 52,5 milliárd dollár értékben. Bár mifelénk ehhez képest még gyerekcipőben jár az akció-dömping, a tavalyi első alkalommal is hatalmas volt az érdeklődés: az áruházak órák alatt kifogytak a kedvezményes árukészletekből. Garancia nincs rá, hogy idén jobban tartják a frontot, de a cégek azt mondják: felkészültek a vásárlók hadára.

Honnan ered a fekete péntek?

A fekete péntek a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, a hagyományos karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A kifejezés 1966-ban keletkezett, 2009-re használata általánossá vált. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtöke, a fekete péntek november 23-29. közé esik. A kifejezés Philadelphiából ered, és a sűrű forgalomra utal. Mára inkább arra vonatkozik a kifejezés, hogy a kereskedők ekkor kezdenek a pirosból (a veszteség színe a könyvelésben) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).A fekete péntek nem hivatalos szünnap az USA-ban, de sokan szabadságot vesznek ki erre a napra – a kereskedelemben és a bankszektorban dolgozók kivételével –, ami megnöveli a lehetséges vásárlók számát. Sok kereskedő igen korán kinyit: többségük reggel 5 órakor, de akár még korábban. Vannak nagyobb áruházláncok (mint például a Sears, a Best Buy, a Macys és a Walmart), amelyek egyes egységei 0 órakor nyitnak és csak 24 óra múlva, éjfélkor zárnak be. Nyitáskor a kereskedők rendkívül alacsony – akár önköltség alatti – árakat szabnak, amellyel igyekeznek a tömegeket a boltjaikba vonzani. (wikipédia)

Az eMAG is koppintott, de nem tetszik neki, hogy ezt mások is lekoppintják

Az eMAG internetes bolt érte el tavaly a legnagyobb sikert az amerikai kereskedelmi gyakorlat „importálásával” – mintegy 8 milliós eurós forgalmat bonyolított le 24 óra alatt, 1,1 millió látogatója volt és 90 ezer termék talált gazdára. Radu Apostolescu , az eMAG elnök-helyettese azt írta blogján, hogy minden idők legérdekesebb vásárlási eseménye volt a Black Friday tavaly. A kedvezményekről futótűzként kezdett el terjedni a „füles” a világhálón, és azok az áruházak is nagy látogatottság-növekedést tapasztaltak, amelyek nem is jelezték részvételüket a diszkont-napon. Az eMAG-on kívül a PC Garage és a Flanco is 10-80% közötti diszkontokat kínált tavaly. Utóbbi 60 ezer vásárlót regisztrált a fekete pénteken, 30 millió euró értékben adtak el elektronikai cikkeket, legtöbb 60%-os diszkonttal. Az ügyfelek jelentős része, 27%-a televíziót vásárolt (4500 darabot adtak el), 16% a laptopokra, 10% a mosógépekre szóló kedvezményeket vette igénybe. Az eladások 30%-át Bukarestben regisztrálták, a főváros után Konstancán és Aradon volt a legnagyobb az érdeklődés.

Kaszáltak a mall-ok

Tavaly már a mallokban is megjelentek a fekete pénteki akciók, szinte minden üzlet árkedvezményeket kínált vásárolóinak. A Pénzcsinálók meg nem erősített információi szerint csak a kolozsvári Iulius Mallban 3,5 millió eurós bevételt generált az esemény.

A cel.ro egyike a legismertebb internetes áruházaknak, de tavaly nem vett részt a Black Friday-en. Tiberiu Pop , az ügyvezető igazgató egy későbbi interjúban bevallotta, hogy csak pár nappal az esemény előtt szereztek tudomást a versenytárs akciójáról: négy nap alatt nem tudtak felkészülni arra, amit az eMAG négy hónapig tervezett. Ennek ellenére az oldal látogatottsága megduplázódott aznap, és bár nem voltak túlzottan nagy akciók, 20%-kal több terméket adtak el, mint egy szokásos pénteken. Az eMAG-nak nem tetszett, hogy más internetes áruházak is profitáltak az általuk sikerrel honosított kedvezménynapból, ezért az Országos Gazdasági Mozgósító és Védelmi Irodá nál (OSIM) márkanévként regisztrálták a Black Friday-t, így azt – elméletileg – egyetlen más online áruház sem használhatja az akciócsomag megnevezésére.

Totális háborút hirdetnek az online áruházak

„Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy a legnagyobb vásárlási esemény lesz, amit valaha látott az ország. Tavaly bevezettük, és tetszett az ügyfeleinknek, idén már egy igazi tűzijáték lesz” – nyilatkozta a Ziarul Financiar nak Iulian Stanciu , az eMAG vezérigazgatója, aki szerint a pénteki nap során 3 millió látogatóra számítanak. A menedzser elárulta: a Black Friday nagy kihívás számukra, olyan, mintha az egyhavi forgalmat egy nap alatt kellene lebonyolítani. A versenytársak is készülnek a pénteki bummra, a koyos.ro például a technikai platformjai fejlesztésébe fektetett be, hogy a szerverek bírják a rohamot. Dana Iorga vezérigazgató szerint a nagy háztartási cikkeket és a fürdőszoba-berendezéseket reggel 6 órától 80%-ig terjedő árleszállítással lehet majd megvásárolni. Az F64.ro a fotó-videó készülékeket fogja akár 50%-kal olcsóbban adni a vásárlóinak, a cég menedzsere, Marian Alecsiu elmondta: a kis fényképezőgépekre, de a professzionális eszközökre is lesznek kedvezmények.Az evomag.ro IT-szaküzlet 30-70%-os akciókkal csábítja az érdeklődőket az oldalára – nyilatkozta Mihai Pătraşcu , és kijelentette, felkészültek a rohamosan megugró keresletre, minden termékből több száz darab van raktáron.

A fekete péntekbe bekapcsolódik az Oktal.ro és a PCFun is. Utóbbi marketingese, Ioana Icsărescu azt nyilatkozta, hogy 70-80%-os kedvezményekre számíthat a közönség éjjel 00:01-től, a készlet viszont hamar kiapadhat, annak ellenére, hogy minden akciós termékből több ezret szereztek be. A Cel.ro -n is legfeljebb 70%-os árleszállításra lehet számítani, viszont csak százas nagyságrendű a diszkonttal értékesítendő készlet. Bekapcsolódik az akciólázba az Okazii.ro aukciós oldal is, a portál körlevele a háztartási cikkeknél akár 60%-os, a mobiltelefonoknál és tartozékoknál 50%-os, a könyveknél, játékoknál 83%-os, az autós kiegészítőknél 40%-os árleszállítást ígér péntekre.

Nem maradnak ki a hagyományos üzletek sem a fogyasztó pénzéért folytatott harcból

Természetesen a hagyományos elektronikai cikkeket forgalmazó áruházak is kiveszik a részüket a felhajtásból, elvégre Amerikában innen indult az egész. A nagy riválisok arra törekednek, hogy így vagy úgy túllicitálják egymást. A Domo sajtóosztálya a Pénzcsinálók megkeresésére elmondta, szinte a teljes termékskálára lesz 10-70% közötti árkedvezmény, az interjú pillanatában még nem volt végleges az akciós cikkek listája, a kedvezmények viszont már csütörtöktől élnek. A Flanco és az Altex azt ígéri viszont, hogy fekete péntek helyett fekete hétvégét tartanak, előbbi akár 60%-os, utóbbi 50%-os akciókat ígér egészen november 25-ig.

Más üzletágak sem maradhatnak ki a buliból

Nem csak a szigorú értelemben vett elektronikai cikkeket forgalmazó cégek nyújtanak majd árengedményt pénteken. Az Orange már hét elejétől kínál akciókat, bekapcsolódott az EuroGsm is a kezdeményezésbe, és 50%-kal olcsóbban kínálja termékeit november 23-án. Utóbbi kereskedelmi igazgatója, Halmai Zoltán elmondta, főleg a telefontartozékokra koncentrálnak, és a vállalkozás online platformján is meg lehet ezeket majd rendelni. A Black Friday koncepció még a turizmusra is átterjedt, az egyik országos hálózattal rendelkező ügynökség bejelentette, hogy 40%-kal olcsóbban lehet megvásárolni a 2013-as üdülőjegyet megannyi belföldi és külföldi célpontra. Kolozsváron még ajándéküzletek kirakataiban is fel lehet fedezni a fekete péntek hívószót, így bármit akarunk is beszerezni a karácsonyfa alá, érdemes pénteki, „elengedhetetlen” vásárlókörutunk során útba ejteni a terméket forgalmazó boltot.

Hányan hallottak a fekete péntekről nálunk?

A Daedalus cég felmérése szerint körülbelül 4,1 millió romániai értesült eddig az akciós napról, 59,3%-uk, vagyis közel 2,5 millió ember pedig határozottan tervezi, hogy élni is fog a lehetőséggel, és jól bevásárol. Amerikában a fogyasztók 72%-a vadássza az árengedményeket – bár tény, hogy ott több évtizedes hagyománnyal bír az esemény.

Hogy késhetsz le róla?

Az economica.net szerint könnyen lecsúszhatunk az akciós termékekről, ha nem vagyunk elég figyelmesek. Sok fogyasztó nem tudja például, hogy az online áruházakban a „kosarunkban” szereplő termék még nem a miénk, vagyis nincsen lefoglalva számunkra, így ha túl sokáig nézelődünk, előfordulhat, hogy időközben valaki más elhalássza előlünk az ajánlatot. A portál azt javasolja, hogy minden kiválasztott termék után rögtön küldjük el a rendelést, az online áruházak majd úgyis egyesítik az egy címre küldendő csomagokat.

Amit (még) nem kölcsönzünk Amerikától

A fekete péntek szülőhazájában a cégek azt is bejelentik, hogy mennyibe fognak kerülni az akciós termékek. Így például már hetek óta tudni lehet, hogy egy Acer Ultrabook 499 dollárba fog kerülni a Walmart üzleteiben, az iPad2 399 dolláros árából pedig 50 dollárt lehet megspórolni. A Samsung Galaxy S III -ra, vagy a HTC One X mobiltelefonokra 100 dolláros kedvezmény lesz érvényben.A MarketWatch szerint már Black Friday okostelefon alkalmazás is készült, hogy megkönnyítse a vásárlóknak az árak összehasonlítását a különböző üzletekben. A szoftver segítségével ahelyett, hogy az üzletek közt rohangálnának a vásárlók, otthonról is el tudják dönteni, hogy melyik áruházban éri meg „átvergődni” a tömegen.

Amerikában sérülések is voltak már – a tömeg sokakat elriaszt

Az Egyesült Államokban az év legnagyobb forgalmát bonyolító napon megszokott a nagy leértékeléssel nyitó üzletek előtt órák hosszat várakozó emberek sora. Amikor bejutnak, a vásárlók lerohanják a boltot és amit tudnak, megragadnak, mivel a legvonzóbb termékekből rendszerint csak néhány darab van. Mindez időnként sérülést, olykor halált is okoz: 2008-ban egy bolti alkalmazottat halálra tapostak az egyik New York-i Walmart üvegajtaját az öt órai nyitás előtt percekkel beszakító vásárlók; egy kismamát ugyanitt kórházba kellett szállítani. Ugyanezen a napon két ember meghalt, amikor vásárlók két csoportja között kialakult vita lövöldözésbe torkollott.Amerikában a játékok és elektronikai cikkek a legkeresettebbek, így leginkább ezeket akciózzák. Míg ez sokakat vonz, másokat elriaszt a hatalmas tömeg, és inkább otthon maradnak. A helyi sajtó általában bemutatja a nyitás előtt felsorakozó, majd később a megvásárolt árukkal távozó vásárlókat. A fekete péntek hagyományosan a karácsonyi ajándékot vásárlókat célozza meg. Néhány különösen népszerű árucikket azért vásárolnak meg az ilyenkor szokásos alacsony áron, hogy később eladhassák – többnyire az interneten keresztül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!