Nagyobb fegyelmet követel meg a cégektől az új áfatörvény

2012. november 7. – 03:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A könyvelőknek biztos több munkájuk lesz, kérdéses, hogy ezt valaki megfizeti-e. Az igazán komoly körbetartozásokra ezután sem lesz megoldás. Szakértőkkel fésültük át az új szabályokat.

Lehetett volna sokkal kedvezőbb és hatékonyabb rendszert is kialakítani – körülbelül ez a vélemény alakult ki a könyvelők körében az új áfafizetési törvényről. Az alig két hete megjelent alkalmazási szabályok ugyan sok kérdésre választ adnak, de maradtak még homályos elemek, az átállás pedig korántsem lesz akadálymentes – vélik a Pénzcsinálók körkérdésében válaszoló pénzügyi szakértők, könyvelők.

Az elvekkel nincs baj, de a megvalósítás hiányos

Fekete Szilveszter könyvelő az elvekkel egyetért: az áfa befizetése és levonása valóban egészségesebb lenne a pénzügyi teljesítes pillanatában. „A megvalósítás módja azonban sok kívánnivalót hagy maga után, és gyanítom, hogy a felmerülő költségek mellett a hasznok eltörpülnek, legalábbis az adófizetői oldalon. A könyvelőknek, adószakértőknek pedig nemcsak több lesz a munkájuk, hanem jóval több kockázatot is vállalnak, ami nagyobb szakértelmet is igényel. Következésképpen, drágulni fog ez a szolgáltatás” – mondta el megkeresésünkre a szakértő.Ezzel azonban nem ért egyet mindenki. Madaras Lőrincz könyvelő szerint a módosítás meg fogja nehezíteni a munkájukat, de ezért valószínűleg nem fognak többet fizetni az ügyfelek. Cégtulajdonosoknak jó hír, könyvelőknek kevésbé – véli Karádi Katalin , az msg systems Romania könyvelője. A szakembereknek ugyanis elég nagy fejtörést fog okozni az új rendszerre való áttérés – nem csak a kifizetések folyamatos követése miatt, hanem könyveléstechnikai szempontból is.

Költséges és energiaigényes lesz az átállás

Noha az átállásra elvileg még van elég idő – hiszen az új rendszert csak január elsejétől kell alkalmazni – a könyvelők napirendre kell jussanak az új szabályokkal kapcsolatban. „Ehhez képzés és/vagy egyeztetés kell. A Romániai Adótanácsadók Kamarája (Camera Consultanţilor Fiscali din România) már beépítette ezt az elemet az idei továbbképző tanfolyamaiba, az RMKT kolozsvári Könyvelő Klubjában is foglalkozunk a rendszer kérdéseivel” – vázolta fel Fekete Szilveszter.

Emellett a vállalatok is át kell vegyék az új szabályokat, ami szoftverfrissítést, illetve vállalati belső folyamat-módosításokat jelent. A szoftverek frissítése elméletileg benne van az éves használati jogdíjban, tehát ezért nem kell külön fizetni.„A könyvelőket terheli viszont a tudás megszerzésével eltöltött idő, az ügyfelekkel való kommunikáció, illetve a cégek belső rendszerének átállítása. Ezért gyanítom, hogy ez a szolgáltatás drágulni fog, melyet a cégek fognak megfizetni.” Kállay Péter könyvelő szerint tulajdonképpen azoknak fog inkább gondot okozni az átállás, akik kevésbé performans ügyviteli programot használnak: a nagy könyvelési szoftvert használók gördülékenyebben veszik majd az akadályokat. Az átállással kapcsolatos másik gond a fölösleges jelentések kitöltése: ahhoz, hogy az adóhivatal megállapítsa, mely cégek kell alkalmazzák az új rendszert, újra bekérték a már korábban lejelentett információkat.

A választhatóság lenne a kulcs

A megkérdezett könyvelők kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy valódi könnyítést az jelentett volna a kis cégek számára, ha a rendszert nem kötelező módon kéne bevezessék, hanem opcionális lenne. A változtatással elsősorban arra szeretnék ösztönözni a vállalatokat, hogy minél hamarabb kifizessék a beszállítóktól kapott számláikat, mivel csak így tudják leírni a kifizetett áfát. „Csak azt hangsúlyozzák, hogy később kell befizetni az áfát, de ez azzal jár, hogy a vásárlási áfa is csak a kifizetés után írható le. Akkor tudom kifizetni a számláimat, amikor megkapom a pénzt a vevőimtől. Nem látom miben áll a segítség” – fogalmazott Madaras Lőrincz. „Az állami cégek és intézmények rendszerint nagyon rosszul fizetnek. Azokat, akik ezekkel dolgoznak, egyáltalán nem segíti a 90 napos befizetési határidő. Amúgy a hipermarketek is 120 napra szoktak fizetni” – fejtette ki.

Befizetési haladék: hiányzik a szimmetria

És valóban: az állam tulajdonképpen csak egy három hónapos türelmi időt adott a vállalatoknak az áfa befizetésére: ha a vevő nem fizet 90 napon belül, az áfát úgyis be kell fizetni. Azonban a vásárlási oldalon már nem áll fenn ugyanez: az áfát csak akkor írhatom le, amikor kiegyenlítettem a számláimat, függetlenül attól, hogy ez 90 napnál kevesebb vagy több időbe kerül. Felmerül a kérdés, hogy mi történik azokkal a cégekkel, amelyek köztudottan olyan szektorban dolgoznak, ahol tartósan kell hitelezni a piacot, vagy maga a piac is nehézségekkel küzd. Például egy gyógyszertár 300 napos késéssel kapja meg a pénzt a biztosítótól, az áfát azonban a 90. napon be kell fizetnie, a vásárlási áfát pedig nem tudja leírni, csak amikor fizetni tud – vagyis miután megkapta a pénzt a biztosítótól – hívta fel a figyelmet a körbetartozásra Madaras.

A másik gond, hogy azokat a cégeket is érinti, akik nem alkalmazzák a rendszert: ha ugyanis olyan partnertől vásárolnak, aki tagja az új rendszernek, az áfát mindaddig nem vonhatják le, amíg nem fizetnek. Ez leginkább a nagyobb cégeknek jelent problémát, akik kisebbektől vásárolnak. „Ez egyrészt hasznos a kkv-k szempontjából, hiszen a rendszer ösztönzi a kifizetést, de ugyanakkor hátrányos a nagyobb vállalatok számára, amelyeknél áfateher-növekedést okoz” – magyarázta Fekete Szilveszter.

Készpénz NO, bankszámla YES

„A készpénz fizetés nem esik az új szabály körébe. Miért? A készpénzes kifizetés hátrányos, esetleg tilos?” – teszi fel a kérdést Fekete. Kiemeli, hogy a kis cégek sokszor kényszerből alkalmazzák a készpénzfizetést a bank kamatok és kezelési díjak miatt, amelyek igencsak magasak, mivel hitelezési tevékenységük hiányában ebből tartják el magukat a bankok. Így ismét saját magába harap a kormány: pont azt a vállalkozói réteget helyezi hátrányos helyzetbe, akiket a törvénymódosítás révén segíteni szeretne.

A számlák követhetősége egyelőre homályos

Találtunk még vitatható elemeket a törvényben. Homályos például, hogyan tudják majd a vállalatok technikailag megoldani a kiállított és fizetendő számlák folyamatos nyomonkövetését annak érdekében, hogy valóban helyesen és hibamentesen töltsék ki a különböző nyilatkozatokat. Kockázatos lehet Fekete Szilveszter szerint, ha a számlát kiállító cég elfelejti feltüntetni a számlán, hogy „TVA la incasare”. Az áfa leírhatóságának joga ez esetben továbbra is a kifizetés pillanatában esedékes, és nem a számla befogadásákor. A megoldás az lenne, hogy le kell ellenőrizni a céget, hogy benne van-e a központosított regiszterben. Remélhetőleg működni fog a regiszter elektronikus adatbázis formájában. Továbbra kérdéses, hogy képes lesz-e kompenzálást folyósító intézet hatékonyan végezni a munkáját, ugyanis itt értékes időt veszíthetnek a cégek, emiatt többlet áfát fognak befizetni.

Tartalmi homályos elemek:

– nincs tisztázva a több áfakulcsos számlák áfa esedékességének meghatározása – kompenzálás esetén be kell jelenteni minden 10 000 lejnél nagyobb értékű áfa-követelést. Ehhez képest a normákhoz fűzött megjegyzés 31 napnál korábbi és későbbi összegekről beszél, ami nem teljesen világos. Figyelem: a számlára kötelező ráírni:- az „ÁFA bevételezéskor” (TVA la incasare) kifejezést- a kifizetés módjait; ha van készpénz, akkor a készpénzben kifizetett összeg várható értékét is

Kinek előny és kinek hátrány?

A szakértők szerint egyértelmű előnyük az importőröknek fog származni, pontosabban azoknak a cégeknek, akik az EU-ból vásárolnak. Ezek fordított adózással hozzák be a javakat, és csak akkor fizetnek majd áfát, amikor be is hajtják követeléseiket. Minden más céget vegyesen fog érinteni a változtatás, és valószínű több pénzügyi és számviteli fegyelmet fog kikényszeríteni a piaci szereplőkből: a számlák pontos kiállításától a követelés behajtásán keresztül az adóbevallásig.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!