Melyik egyetemista kedvezménykártya éri meg leginkább?

2012. október 15. – 06:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiélzett a verseny: a partizók kedvence a Studcard, az OmniPass kínálja a legtöbb extrát, de a nemzetközi cégek kasszáinál az ISIC-kel jár a legtöbb kedvezmény.

Saját összesítése szerint a Studcard közel 300 kedvezményt kínál összesen 2970 lej értékben. Az OmniPass honlapján eddig azt közölte: 1500 lejt spórol meg az egyetemista a kártya használatával. Valószínűleg a StudCard intenzív médiakampányának köszönhető az, hogy október 15-én megváltozott a felirat: immár 3000 lejnyi összkedvezményről tájékoztat a hírlevél. Az ISIC nemzetközi hálózat azt emeli ki bemutatójában, hogy 28 000 diszkontot kínál 106 országban. A három kártya Romániában csak a kolozsvári piacon van mindenhol jelen, így a kincses város hallgatói számára biztosított kedvezményeken keresztül hasonlítjuk össze a kártyákat.

Kibocsátási költség és érvényesség

A kategória győztese egyértelműen az OmniPass: a kedvezménykártyát ingyen készítik el, egy évig érvényes, de további három évre meghosszabbítható. A Studcard ezzel szemben 20 lejbe, az ISIC kártya 30 lejbe kerül, előbbi 2 évre, utóbbi 16 hónapra érvényes.Egyedül az árnyalhatja az OmniPass lépéselőnyét, hogy csak akkor regisztrálhatnak rá az egyetemisták, ha már a Transilvania Bank ügyfelei, viszont jó hír, hogy a számlanyitás és a fenntartása is gyakorlatilag nulla költséggel bír, ha a sorban állással eltöltött időt és a járkálással amortizálódó cipőtalpat nem fejezzük ki pénzben. A vadonatúj voucher-csomagban még ingyenes internet- és mobile bankinget, valamint utazási biztosítást is kínál a pénzintézet az egyetemistáknak.

Közlekedés

Kolozsvári szinten holtverseny alakult ki: mind a Studcard, mind az Omnipass, mind az ISIC kártyák segítségével jelentős mértékű kedvezmény igénylehető a kolozsvári RATUC tömegközlekedési vállalat járataira. Az államilag támogatott helyen tanuló egyetemisták egy vonalra ingyen, két vonalra 11,5 lejért válthatnak bérletet.

A Studcard segítségével egyes városközi járatokon 5-10 lejes kedvezményt lehet igényelni, az OmniPass az egyik nemzetközi járatokat üzemeltető vállalat útjaira biztosít 10-20%-os diszkontot, Bupadestre pedig öt alkalommal is 20%-kal olcsóbban lehet utazni. Az ISIC felmutatásával az Eurolines járatait választóknak kell 5%-kal kevesebbet fizetniük, de egyes repülőjegyek megvásárlásakor is kedvezményben részesülhetnek.

Italok

Vedel az egyetemista – gondolják a menedzserek, a legszélesebb választék ugyanis vitathatatlanul ebben a kategóriában lelhető fel. A StudCard legtöbbször 1+1 akciót kínál: összesen 15 csapolt sör, 15 csésze kávé, 7 darab koktél, 4 darab rövid ital, 8 pohár forralt bor esetén fogyaszthat még egyet a vendég.

Az OmniPass is rengeteg vouchert kínál ebben a kategóriában, ezeket a sörgyárnál, klubokban lehet elfogyasztani, viszont olyan kupon is akad, mellyel ingyenesen lehet lenyomni egy felest a pultnál. A kuponok nagy többségével 1+1 akció keretében lehet kávét fogyasztani, kis túlzással az egyetemi év minden napjára jut egy kedvezménykárta. Nagy a lépéshátránya az ISIC-nek ebben a mezőnyben, csak elvétve kínál akciókat a lokálokban.

Kaja

A StudCard itt is a jól bevált 1+1-es akciót húzza elő: összesen 18 darab pizza-kupon van a csomagban, de hatszor ehetünk két adag levest, négyszer töltött káposztát, kétszer pattogatott kukoricát és spagettit.Nem mindenki akarja degeszre enni magát, inkább spórolna, gondolták az eddigi években az OmniPass vezetői, így a Studcard akcióval ellentétben inkább diszkontokat nyújtottak az egyetemistáknak megannyi kolozsvári étteremben, kebabházban, pizzériában, palacsintázóban.

A Iulius Mall szinte összes étkezdéje partnere a szervezetnek, és a kezdemények sem jelentéktelenek: 15-20%-kal kell kevesebbet fizetni a kártya felmutatásával. Az október közepén napvilágot látott új kezdeménycsomag azonban megtöri a hagyományt: a diszkont-politika kísérőjeként az OmniPass is rágyúrt a voucher-bizniszre: rengeteg szendvics+ingyen kávé, egy nagy pizza+egy kisebb típusú kedvezmény van a pakkban. Az ISIC-nek ebben a kategóriában csupán két partnere van Kolozsváron, ezek is gyorséttermek: a KFC és a Pizza Hut, a kedvezmény 5%-os. Az OmniPass is felzárkózóban a nemzetközileg ismert gyorséttermek tekintetében: a Subway ben lehet két szendvicset kérni egy áráért egy érvényes kártya felmutatásával.

Szórakozás

Talán itt tesz szert a legnagyobb lépéselőnyre a StudCard: nem csak partikat szervez, hanem jó pár klubba ingyenes belépőt is biztosít. Az OmniPass kártyával 20-50%-os kedvezménnyel bulizhatnak az egyetemisták, az ISIC viszont egyáltalán nem kínál ilyen típusú kedvezményt.A StudCarddal három alkalommal fél áron lehet billiárdozni, kétszer pedig asztaliteniszezni. A fittneszezni kívánók is 50%-kal olcsóbban sportolhatnak háromszor, sőt, a Kangoo Jumps híveii is igénybe vehetik a kedvezményt. Az OmniPassal 60%-os kedvezménnyel lehet paintballozni, az ISIC ezzel szemben csak 25%-os diszkontot biztosít a színesgolyó-lövöldözésre. A bowling kedvelői az OmniPassal járnak jól, akárcsak a feszes izmok megszállottjai: 20%-50%-os árengedménnyel lehet edzőteremben eltölteni az időt.

Egyéb

A szépségipar, egészségügy kategóriákban is széles körű kedvezményeket lehet elérni. A Studcarddal a műkörömépítés, a fodrászat, a szemöldökszedés, a manikűr kerül három alkalommal is kevesebbe, de recept nélkül kapható gyógyszerekre is van 1+1-es kedvezmény.Az optikai szalonokban 20%-os diszkontot lehet kapni, a fogorvosi rendelőkben ingyenes konzultációt. Az OmniPass a magánkórházakban biztosít kedvezményt a felhasználóinak, de a szemésznél és a fogorvosnál is több marad a zsebben, akárcsak a szépségszalonokban.Öltözködésben lemarad a Studcard: az OmniPassnak és az ISIC-nek divatáruházakkal is van partnersége, de csak ez a két kártya biztosít kedvezményt egyes kolozsvári szálláshelyeken is.

Egyedi akciók

Vannak olyan „felségterületek” is, amelyeken csak egyes kártyák biztosítanak kedvezményt. A StudCard például a Cora áruházzal állapodott meg, öt alkalommal az 50 lejes vásárlás esetén, a számlán szereplő összegnél 5 lejjel kevesebbet kell pengetniük az egyetemistáknak.

Az Omnipassnak van talán a legtöbb különleges ajánlata: a háziállat-megőrzőnél 21%-os, a számítógép javítónál 50%-os, nyomtatófesték-újratöltés esetén 50%-os, sofőriskolába iratkozás esetén 15%-os kedvezményt kap a tulajdonos. Az ISIC ebben a kategóriában is a nemzetközileg ismert cégekkel fenntartott kapcsolatán keresztül tesz szert előnyre: a Microsoft, a BitDefender és az Apple termékek megvásárlásakor 7-10%-os diszkontot kap a felhasználó.

Melyiket válasszuk?

Nincs olyan kedvezménykártya, amelyet minden kategóriában győztesnek lehetne kikiáltani. A választás attól függ, ki milyen célra akarja felhasználni az igazolványt. Ha valakit csak az ingyenes tömegközlekedési bérlet érdekel és tudja, hogy a kuponok negyedét sem használná el, jó döntésnek tűnik az OmniPass, főleg abban a piaci helyzetben, amikor napról napra jobban zárkózik fel a szervezet fő versenytársához.Akinek viszont nem elég az OmniPass, mert nem csak évente kétszer megy el bulizni és bevállalna még pár majszolást a pizzázókban, megéri a befektetés a StudCardba. Az ISIC-kel azok járnak jól, akik külföldre is utaznak, amúgy az elkészítettése nem kifizetődő egy kolozsvári hallgatónak.

A cikkben szereplő kedvezményekről a szervezetek honlapján szereplő információk, valamint a kártyákhoz mellékelt idei kuponcsomagok alapján gyűjtöttünk adatokat. Elképzelhető, hogy olyan kedvezményeket is igénybe lehet venni a kártyák felmutatásával, amiket a cégek nem szerepeltetnek nyilvántartásukban, vagy hogy időközben megszakadt a kapcsolat a kedvezményt biztosító cég és a kártya kibocsátója között. Ezért azt ajánljuk, amennyiben igénybe szeretnéd venni az akciók valamelyikét, előbb érdeklődj az adott vállalkozásnál a kedvezmény érvényességéről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!