Mitől olyan zűrösek mostanában a pénzügyi piacok?

2012. október 11. – 04:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Huszár András szerint három veszély leselkedik idén a világgazdaságra: az iráni olaj, az USA-Kína kapcsolat és az EU belső viszályai hozzák lázba a bankárokat.

Miért olyan zűrösek mostanában a piacok? Melyek az irányok és hol vannak az epicentrumok, ahonnan elindulnak a rezgéshullámok? Mi befolyásolja a bankárok hajlandóságát, hogy kötvényeket vásároljanak? – tette fel a kérdéseket Huszár András a hétvégi torockói pénzügytáborban szervezett egyik panel-beszélgetés során.

A horvátországi nemzeti olajtársaság, az INA CFO-ja szerint a változékony hangulatnak nem is gazdasági, hanem inkább geopolitikai okai vannak.

Háttér

Huszár András 2010 óta dolgozik pénzügyi igazgatóként az INA olajtársaságnál. 1988-ban a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdasági diplomát, doktori címet 1993-ban szerzett. 1988-1990 között egy számítástechnikai cégnek, 1991-1994 között a budapesti értéktőzsdének dolgozott, majd az Investel Plc. cég pénzpiaci tevékenységét vezette. 2001-ben a MOL Group Treasury vezetőjének választották, 2003-tól a csoporton belül működő TVK és Slovnaft vezetőtanácsában is részt vett. Az INA CFO-jaként a horvátországi nemzeti olajtársaság pénzügyeit vezeti. A cég 47,16%-ban a magyarországi székhelyű MOL Csoport és 44,84%-ban a Horvát Köztársaság tulajdona, a magánbefektetők részesedése 7,9%.

A pénzügyi igazgató úgy látja, három veszély leselkedik a piacokra:- az olajár emelkedése: egy hirtelen drágulás meg tudja törni az amúgy sem bivalyerős növekedést. A történet központi szereplője Irán, amely folyamatosan a Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget, ahol a világ olajkitermelésének közel ötöde halad keresztül. Van egy feszült amerikai-iráni-izraeli háromszög, az utóbbi időben látszott: egy-egy hadgyakorlat elindítása 2-4%-ot tud dobni az olajáron – magyarázta a közgazdász. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az iráni elnök második mandátuma 2013-ban lejár és nem lehet újraválasztani.

- az USA-Kína kapcsolat megváltozása: októberben esedékes a következő, 18. Kongresszus és mivel a jelenlegi vezetés idős, ezért a jelenlegi szabályok szerint minden jelenlegi tagnak nyugdíjba kell vonulnia és újakat kell a helyükre választani. Az elnök személye is változni fog. A kínai vezetőségváltással egy új politikai irányzat köszönthet be az országba, ami akár egy nyílt kereskedelmi viszály kialakulásához is vezethet – fogalmazott az INA szakembere.

Több kedvező fejlemény ellenére, a rendkívül törékeny piaci bizalom hatására felerősödtek április óta a pénzpiaci stabilitásra ható kockázatok – írja tokiói idő szerint kedd reggel kiadott féléves Globális Pénzpiaci Stabilitási Jelentés ében a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF szerint továbbra is az euróövezeti válság jelenti a legnagyobb veszélyt a pénzpiaci stabilitásra, annak ellenére, hogy az európai döntéshozók jelentős intézkedéseket vezettek be a befektetők megnyugtatására. Az euróövezet elhagyása miatti félelmek átalakították a pénzpiacok kockázati kitettségét, és az ebből következő tőkekimenekítés és piaci töredezettség az unió alapjait, az integrált piacot és a hatékony közös monetáris politikát ássák alá – áll a nemzetközi szervezett elemzésében.

az EU belső forrongása: az euróválság legkülönbözőbb fejleményei uralják a gazdasági sajtót, folyamatosan felmerülnek a valutaunió felbomlásával kapcsolatos félelmek. A feszültség fő forrása Huszár szerint az, hogy a monetáris és a fiskális integráció egy eléggé mély szintre jutott, míg a politikai integráció ügye egyelőre nem látszik előremozdulni.

Változnak a szereplők

A 2012-es évben a világban 26 olyan ország van, ahol vagy választásokat szerveznek, vagy vezetőváltás történik – mondta Huszár András. Kihangsúlyozta: nem is akármilyen államokról van szó, ezek összességében lefedik a világ lakosságának 56%-át és GDP-jének közel 50%-át. „Jövő hónapban lesz az amerikai elnökválasztás, Franciaországban már lezajlott, Indiában is változik a vezetés, sőt, bekövetkezik a tízévente esedékes kínai vezetőségváltás” – emlékeztetett Huszár és hozzátette: azért okoznak izgalmat ezek az események, mert nem kevés esetben gazdasági folyamatokat érintenek. „A fő irányokról sokszor homlokegyenest más véleménnyel rendelkeznek az egymással szemben álló pártok” – mondta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!