Megalakult a válságkezelés csodafegyvere, már minősítettek is

2012. október 9. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn megtartotta alakuló ülését az eurózóna válságkezelésére életre hívott önálló intézmény, az Európai Stabilitási Mechanizmus. A Fitchtől és a Moody’s-tól is jelest kaptak.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kormányzótanácsa hétfőn Luxembourgban Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfőt választotta meg elnökéül, az ESM vezérigazgatójának pedig Klaus Regling et, az eurózóna eddigi mentőalapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (European Financial Stability Facility, EFSF) vezetőjét nevezte ki.

Az Európai Stabilitási Mechanizmus az EU új, állandó válságkezelési alapja. Az új intézményt létrehozó szerződés szeptember 27-én lépett életbe, miután a februárban aláírt szerződés ratifikációs dokumentumát Németország is letétbe helyezte az Európai Unió Tanácsánál. A tagországok között olyan jelentős befizetők vannak, mint Németország, amely a jegyzett tőke 27,1%-át adja, Franciaország, amelynek hozzájárulása 20,4% és Hollandia, amelynek részesedése 5,7%.

Juncker az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón az ESM megalakulását a gazdasági és monetáris unió jövője szempontjából történelmi mérföldkőnek nevezte.

„Az euróövezet most már állandó és hatékony tűzfallal rendelkezik, amely természetesen létfontosságú része annak az átfogó stratégiának, amely a pénzügyi stabilitást hivatott biztosítani a valutaunióban” – jelentette ki a luxemburgi politikus, aki szerint ezzel bezárult az európai intézményrendszerben tátongó rés.

Klaus Regling bejelentette, az ESM hétfőtől kezdve teljesen működőképes, hitelkihelyezési képessége pedig 200 milliárd euró, ami a következő 18 hónapban 500 milliárd euróra bővül. „Az ESM készen áll, hogy teljesítse küldetését, segítséget nyújtson a tagállamoknak, természetesen a megfelelő feltételek teljesülése esetén” – nyilatkozott a német közgazdász.Az ESM lesz az eurózónában tervezett bankunió mentőalapja is. A tervek szerint az euróövezet bajba jutott bankjai, az Európai Központi Bank által felügyelt közös bankfelügyelet megszületése után, közvetlenül az ESM-hez fordulhatnának segítségért.

Alig alakult meg, már minősítették is

A lehetséges legmagasabb adósbesorolással látta el az euróövezeti stabilitási mechanizmust (ESM) hétfőn két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service.

A Fitch az ESM hosszú futamidejű kötelezettségeire „AAA” minősítést állapított meg, és a rövid lejáratú kötelezettségekre is a lehető legjobb, „F1 plusz” osztályzatot adta. A mechanizmus új besorolásainak kilátása a Fitch Ratings listáján stabil.

Az osztályzatok megállapításához fűzött indoklásában a Fitch az euróövezeti pénzügyi stabilitási eszköz helyébe lépő új pénzügyi mentőalap sajátosságai közül kiemelte a „korai figyelmeztetőrendszert”, amely biztosítja az ESM tőkeigényének időbeni kezelhetőségét.

Hétfői londoni elemzésében a Fitch az ESM erősségei közé sorolta a magas minőségű és likvid eszközöket, amelyek folyamatosan legalább tizenkét havi lejáró ESM-kötelezettséggel lesznek egyenértékűek, valamint azt az előírást, hogy a befizetett tőkerátának és a tartalékoknak mindig el kell érniük az adósságállomány legalább 15%-át.A Fitch Ratings elemzése kiemeli, hogy az ESM 500 milliárd eurós teljes hitelkihelyezéséi kapacitásának 92%-a mögött olyan euróövezeti részvényes tagállamok befizetett és lehívható tőkéje áll, amelyek a Fitch besorolási listáján legalább „AA mínusz”, vagy ennél jobb szuverén adósosztályzattal szerepelnek. Ez az arány kedvezőbb a cég által „AAA” besorolással ellátott más kormányközi pénzügyi szervezetekénél.A Moody's Investors Service – a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja – hétfőn késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban szintén a lehető legmagasabb, e cég módszertanában „Aaa”-val jelölt hosszú távú besorolással látta el az ESM-et, hasonló indokokat sorolva, mint a Fitch.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!