Befektetők nélkül maradt, de focipályát épít Nemeszsuk

2012. október 8. – 13:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alpolgármester szerint nem igaz, hogy nem fejezték be a csatornázási munkálatokat, csak kibővítették a projektet. Önkormányzati forrásból épül a stadion, de még nem tudni, mennyiből.

A Kolozs megyei Nemeszsuk 856 000 lejes befektetést tervez a Ziarul Financiar értesülései szerint, bár a falu polgármestere ezt nem erősítette meg a lapnak. Egy futballpályából és sporttelepből álló komplexumot építenének, amelynek Juc Aréna lenne a neve. Bár a települést negatívan érintette a Nokia -gyár bezárása, a projektet az önkormányzat a saját költségvetéséből finanszírozza.

Abbamaradt fejlesztések

Nemeszsuk esete azért érdekes, mert a település évente fél millió eurót kaszált be a Nokia által kifizetett adókból, amely nem kevesebb, mint falu költségvetésének 30%-a. 2008-tól kezdődően ezeket a pénzeket a helység csatornarendszerének kialakítására, vízellátásának javítására, az utak aszfaltozására fordították, de elkezdődött egy orvosi központ, néhány játszótér megépítése, sőt, a polgármesteri hivatal felújítása is.A befektetések egy részét sikerült befejezni, de legtöbbjük pénzhiány miatt stagnál. Bár a kanalizálási és útjavítási munkálatokat nem sikerült kivitelezni, a Juc Aréna felépítésére most közel 200 ezer eurót fordít az önkormányzat – írja a Ziarul Financiar gazdasági lap. A sportlétesítmény ötlete egyáltalán nem új keletű, tavaly ősszel, amikor a Nokia bejelentette távozását, a polgármester arra panaszkodott, hogy így nem lesz pénz a beruházásra. Akkor arról szóltak a hírek, hogy a település két opció közül választhat. Az egyik projektterv egy 600 férőhelyes futballpálya építését vetítette előre, ez 240 ezer euróba került volna, a másik lehetőség szerint egy 5000 férőhelyes csarnok épült volna, 1,5 millió euróból.

Még nem zárult le a licit

Több alkalommal próbáltuk elérni Pojar Ioan Dorel polgármestert, hogy beszámoljon a befektetés részleteiről, végül a helyi önkormányzat titkársága Bucur Ioan alpolgármesterhez irányított. A Pénzcsinálók kérdésére, hogy miért kezelik prioritásként a sportkomplexum megépítését, az alpolgármester kérdéssel felelt „Miért, Ön szerint nem fontos a sport, a mozgás?”. Jeleztük, információink szerint még nem fejezték be a csatornarendszer kiépítését a faluban, ennek a fényében merül fel a befektetés időszerűsége. „Az eredeti tervben szereplő munkálatokat befejeztük, csak végül egy hosszabb szakasz korszerűsítése mellett döntöttünk” – mondta Bucur, aki megerősítette, hogy a helyi költségvetésből finanszírozzák a projektet, de egyelőre nem tudta megmondani, mennyibe kerül majd a beruházás, mert még nem zárult le a beszerzési licit. Az alpolgármester szerint a sporttelepet több év alatt, fokozatosan fogják megépíteni, hogy ne terhelje meg túlságosan a település büdzséjét.

Az ipari park a Nokia után

A Nokia távozott Nemeszsukról és nagy űrt hagyott maga után. Egyelőre csak a remény van meg rá, hogy ezt legalább részben a betölthetik. A Bosch már elkezdte 38 000 négyzetméteres autóalkatrész gyárának és fejlesztő részlegének az építését, a befektetés értéke 77 millió euró. Az üzemben 340 ember dolgozna jövő év elejétől. Az olasz De'Longhi vette át a Nokia nemeszsuki épületeit – itt elektronikai cikkeket fejlesztenének és 600-1000 embert alkalmaznának, amikor a gyár teljes kapacitáson üzemel. A befektetés értéke meghaladja a 30 millió eurót. Az olasz Battistero vállalat, a panettone kalácskülönlegesség gyártója 50 millió eurót fektetne be egy nemeszsuki termelőegység létrehozásába, amely a Tetarom III ipari parkban kapna helyet. A tervek szerint a pékség 500 embert foglalkoztatna. A projekt kivitelezéséhez az olaszoknak 28 hektárnyi területre lenne szükségük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!