Nem ufók, csak segíteni akarnak

2012. szeptember 25. – 04:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ifjú közgazdászok 15 000 eurót nyertek egy kolozsvári önkéntes képzés lebonyolítására. Török, lengyel, olasz, portugál, litván társaikkal együtt fejlesztik készségeiket.

LLL , azaz Live-Learn-Love mottóval indult útjára szeptember 23-án Kolozsváron egy egyhetes képzés, amely az önkéntes csoportokban dolgozók személyes és szakmai fejlődését hivatott elősegíteni. Több országból, összesen hét szervezettől érkeztek résztvevők: Törökországból és Portugáliából hárman, Olaszországból, Lengyelországból, Litvániából és Magyarországról ketten. A helyi szervezőket, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Ifjúsági Frakció ját (RIF) öt résztvevő képviseli. A hét fázisból álló nemzetközi képzéssorozat, amelyet az Európai Bizottság finanszíroz a Youth-in-Action program keretében, az Új Európai Stratégiá ba enged betekintést és a fiatalok helyi, nemzetközi önkéntes tevékenységének a minőségét fejleszti. Az interaktív csoportmunkák során önkéntes irányítókat képeznek, javítják a vezetői képességüket, hogy majd a közösségükbe hazatérve könnyebben készítsék elő és ültessék életbe a projekteket.

Most találkoznak először

Kolozsvár a sorozat első állomása, a trénerek Grüman Éva Sepsiszentgyörgyről és Kiss Endre Szegedről, akik azt ígérik: nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikációs és a szervezési készségek fejlesztésére. Ciotlaus Pál , az RMKT alelnöke a vasárnap délelőtti megnyitón elárulta, 12 éve vett részt először egy hasonló képzésen és vannak olyan barátságai, amelyek azóta is tartanak. „Jelentős projektötletek, komoly együttműködések születhetnek ilyenkor” – hívta fel a figyelmet és kiemelte: Európában ma a fiatalság nagyon rossz helyzetben van, ami a fontosabb mutatókat, például a munkanélküliséget érinti, ezért nagyon fontos, hogy az ifjabb generáció szerepet játsszon az öreg kontinens jövőjének alakításában.

Szőcs Endre , az ifjúsági frakció ügyvezető igazgatója vett részt nemrég egy EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) képzésen Finnországban, ezután vetődött fel az ötlet, hogy az RIF is szervezhetne hasonló programokat – meséli Nagy Henrietta , a projekt koordinátora, aki elárulta, eddig csak országos szinten, gazdasági konferenciákban gondolkodtak, egy nemzetközi önkéntes képzés lebonyolítása ehhez képest új szint visz a szervezet életébe.

Két pályázatot nyújtottak be, az egyiket az RMKT, a másikat az ifjúsági frakciója részéről és mindkettőt nyertesnek kiáltották ki. A mostani képzés az anyaszervezet pályázata révén valósul meg, de novemberben lesz egy másik program is, amely a RIF keretében lesz kivitelezve. Az EU 15 000 eurót irányzott elő erre a programra, ez a projekt teljes költségvetését lefedi. A résztvevőket egy háromcsillagos hotelben szállásoltak el, esténként pedig más-más kolozsvári étteremben fogyasztják el a vacsorát, hogy minél több féle erdélyi ízt megkóstolhassanak a külföldről érkezők. A képzés végén a résztvevők egy EU szinten elismert Youth Pass kártyával gazdagodnak, ami bizonyítja, hogy elsajátították az önkéntes munka folytatásához elengedhetetlen képességeket.

Ami az edzés az izomnak, az a képzés a készségnek

Lise Goll dán, de pár éve önkéntesként angol nyelvet és zenei nevelést tanít Törökország dél-keleti részén egy ifjúsági szervezetben. Még relatíve újnak tartja magát ezen a területen, azért döntött úgy, hogy Kolozsváron a helye, mert úgy érzi: rengeteget tanulhat egy ilyen képzésen. Az önkéntességgel kapcsolatban gyakran tapasztalja a „Miért csináljam ingyen, ha csinálhatom pénzért?” magatartást, Törökországban szerinte ez még gyakoribb, mert az embereknek egyszerűen nincs pénzük, amit dánként nehéz felfogni, megérteni.„Emiatt gyakran egy ufónak érzem magam, az emberek nem hiszik el, hogy csak azért megyek egy városba, hogy segítsek. Azt hiszem, ennél azért szélesebb látókörre lenne szükség, meg lehet találni a gazdagságot mindenben, például ebben az önkéntes programban is” – lelkesedik Lise. Adam Kunkowski a lengyel Fundatia Centrum Aktywndoski Tworczek -től érkezett, azért akar élethosszon át tanulni, mert vallja: ami az edzés az izomnak, az a képzés a készségnek. Adam úgy gondolja, nem nehéz rávenni a fiatalokat arra, hogy önkéntes feladatokat vállaljanak. „Sokkal nehezebb megtartani őket a csapatban több programon át, fenntartani az érdeklődésüket” – mondja, ezért azt szeretné megtanulni a képzéssorozat során, hogy miként lehet „újrahasznosítani” az embereket, hosszú távon megtartani motiváltságukat. Joao Machado mérnöknek tanul, négy éve dolgozik Lisszabonban egy cserediákokat támogató egyesületben. Azokon a diákok segítenek, akik elveszettnek érzik magukat egy új városban, egy más kultúrában. Azért vesz részt a képzésen, mert úgy gondolja, folyamatosan, progresszíven kell tanulnia, fejlődnie ahhoz, hogy ne ragadjon le jelenlegi tudásánál. „Másképp egyszerűen átnézhetnek rajtad az emberek” – mondja a portugál önkéntes.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!