Elkelt az ország egyik legnagyobb médiacsoportja

2012. szeptember 5. – 06:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Adevărul Holdingot és tetemes adósságát Cristi Burci médiamágnás veszi meg Dinu Patriciu-tól. Rohamosan csökkenő példányszámban megjelenő sajtócsaládot kell a talpára állítson.

„Aláírtuk a szerződési feltételeket, megvásároltam az Adevărul Holding ot” – jelentette be szerdán Cristi Burci , aki szerint tíz nap alatt véglegesítik a szükséges dokumentumokat, már csak a versenyhivatalnak kell jóváhagynia az üzletet.A tárgyalási folyamat múlt héten kezdődött, a médiamágnás szeptember 5-e éjjel 3 óra körül, 20 órás intenzív egyezkedés után kötött üzletet Dinu Patriciu val. Az új tulajdonos máris bejelentette, hogy a sajtócsoport igazgatója Imre Péter marad. „22 éve ismerjük egymást” – mondta Burci, aki a Paginademedia portálnak adott interjúban árulta el, hogy az Adevărul Holdingban 100%-os részesedést szerzett.

Az Adevărul Holding széles portfólióval rendelkezik. A kiadó publikálja az Adevărul napilapot, a Click! bulvárlapot, a Click pentru femei , a Click Poftă Bună! , a Click Sănătate , a Dilema Veche , a Dilemateca , a Historia és az Ok! magazinokat, de a Forbes romániai milliárdos listája is a cég gondozásában jelenik meg. A cég rádiófrekvenciákkal és tévé-sugárzási joggal is rendelkezik.

Az üzletember szerint a sajtócsalád egy rendkívüli felület és egy tartalomgyár, ami a nyomtatott változatokon túl képes minden lehetséges digitális platformon, számítógépeken, tableteken, de a tévék képernyőjén is megjelenni.

Adósság adósság hátán, volt itt már aukció is

Júniusban kelt szárnyra a hír, hogy elárverezik a Dinu Patriciu tulajdonát képező Adevărul Holdingot. Sajtóinformációk szerint az Adevărul lapot 4,5 millió eurós, a Click! újságot 170.000 eurós, a Click TV -t 50.000 eurós, a bukaresti 106,2 Click FM- et 2000 eurós kezdőárral bocsátották aukcióba. A médiaorgánumok azért kerültek licitre, mert együttesen 3,5 millió euróval tartoznak a szintén Dinu Patriciu többségi tulajdonában levő, tavaly novemberben fizetésképtelenné vált Odyssey Communication reklámcégnek.

A Paginademedia szerint az üzletemberhez közel álló Emilia Ciucan ügyvéd nyerte meg a sajtócsalád három termékének is az aukcióját, 2,6 millió euróért, Anca Constantinescu pedig a bukaresti Click FM-ben szerzett tulajdont. Végül azonban megsemmisítették a licitet, mert a két fél – az Odyssey Communication és az Adevărul Holding – megállapodott az adósság rendezéséről.

Cristi Burci az Adevărul Holding új tulajdonsaként az ígéri, hogy a vállalat adósságait újra fogják számolni és több részletben, 1-3 év alatt fogják törleszteni. Az elmaradt fizetéseket a következő hetekben utalják ki.

A legolvasottabbak között vannak, de rohamosan csökken a népszerűségük

Idén április-június között az Adevărul átlagosan napi 37 445-ös, a Click! pedig 175 410-es példányszámban jelent meg a Romániai Példányszám-auditáló Hivatal (BRAT) országos felmérése szerint. Előbbiből 23.488-at, utóbbiból 142.539-et adtak el. Az Adevărul olvasottsága 2009 decembere óta rohamosan csökkent, akkor még átlagosan napi 160 745 példányban szórták a lapot – ez 77%-os visszaesést jelent. A Click-ből 2009 végi fénykorában még 276.459 darabot nyomtattak.

A romló adatokhoz nagyban hozzájárul, hogy az elmúlt két-három évben a romániai újságok többsége masszív példányszám visszaesést szenvedett el, a piac egyszerűen összezsugorodott. A Click! a nyomtatott sajtó csökkenő népszerűsége mellett is a legolvasottabb romániai napilap tudott maradni.

Ki az Adevărul Holding új tulajdonosa?

Cristi Burci már a ’90-es évektől kezdődően bekerült az üzleti életbe. Miután visszatért az Amerikai Egyesült Államokból, megalapította az első romániai reklámügynökséget, amiben jelenleg kisebbségi tulajdonos. Több médiavállalkozásban is érdekelt volt, először az Ultimul Cuvânt újságot, majd az Amerom televízióállomást alapította meg, ez később a Prima TV -vé alakult. 2003-ban vásárolta meg a Radio Contact ot, ami Kiss FM néven, egy év alatt került be a romániai rádiók élmezőnyébe. 2005-ben adott túl a Prima TV-n és a Kiss FM-en közel 30 millió euróért.Hat éve tanácsokkal segítette a török Dogan Mediá t, hogy az be tudjon törni a Kanal D-vel a romániai piacra. 2010-ben érdeklődött a Realitatea TV felvásárlása iránt, de végül az üzlet nem jött létre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!