Miért emelkedett 6 lej fölé az üzemanyag ára?

2012. szeptember 3. – 08:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 6 lejes lélektani határ már csak mítosz: a benzin literenkénti ára 12,4%-kal, a gázolajé 9%-kal kerül többe, mint január 1-jén. Mi miatt drágul az üzemanyag, és milyen árszint várható év végére?

Nincs ma már olyan nagy romániai benzinkútlánc, amely 6 lej alatti adná az üzemanyag literjét. Másfél hónap elforgása alatt több mint 50 banis drágulásnak lehettünk szem-, fül-, és pénztárcatanúi. Ami még rémisztőbb, hogy az Erste elemzői szerint év végére egy hordó üzemanyag ára 123 dollár lehet. Ez azt jelentené, hogy akár a 7-8 lejt is eléri majd a benzin és kőolaj literenkénti ára.

A magyarázat

Az üzemanyag-forgalmazók a kőolaj nemzetközi árának az emelkedésével és a gyengélkedő lejjel magyarázzák, hogy ma már 6,1-6,2 lej közötti literenkénti költséggel kell számolnunk.A kőolaj hordónkénti ára valóban nőtt az elmúlt időszakban, a június végi 90 dollárról 114 dollárra. A nyári szint viszont az idei minimum volt, 2012. január 1-jén a Brent Kőolaj 108 dollárba került, vagyis összesen 5,5%-kal drágult.

A romániai benzinkutaknál tapasztalható drágítási hullámnak tehát csak egy részét teszi ki a nemzetközi áramemelkedés. A másik befolyásoló tényező a nemzeti valuta világpiaci megítélése. A lej januári és a júliusi átlagát összehasonlítva kiderül: 3,99%-ot veszített az értékéből az euróval szemben. A dollárhoz viszonyítva még szembetűnőbb a leértékelődés, az árfolyam 8,1%-kal magasabb, mint év elején.

Ki nyer a drágulással?

Literenként körülbelül 1 lejes tiszta nyereséget könyvelnek el a üzemanyag-forgalmazók, de a legnagyobbat az állam kaszálja. A benzin esetében az ár 48%-a jut adó formájában a központi költségvetésbe, a gázolajnál ez az arány 42%. Ez még így is alacsonynak számít az EU-ban, az átlag ugyanis 55% körül mozog.

Nálunk a legolcsóbb

Ahogy azt az Európai Bizottság fizetett hirdetésekben is sulykolja: Romániában az ólommentes, standard 95-ös benzin ára még így is a legolcsóbb az Európai Unióban. Augusztus átlagosan végén 1,28 euró volt egy liter, míg az EU-s átlag 1,69 euró.

A gázolaj Bulgáriában a legolcsóbb a 27 tagállam közül, literenként 1,29 euró, de Románia is ott a dobogó második fokán 1,32 eurós literenkénti árral. Mondani sem kell, ez is az 1,54 eurós EU-átlag alatt van.

Hol a határ?

A Nemzetközi Energiahatóság nemrég csökkentette a jövő évre szóló üzemanyagkereslet-előrejelzését, a szervezet szerint naponta 400 000 hordóval kevesebb kőolaj fog fogyni 2013-ban. Ha tovább nőnek az árak, egyre jelentősebb mennyiségkieséssel kell számoljanak a kitermelők, ami elméletileg meg fogja fékezni a drágítási hullámot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!