Félidejéhez érkezett a fiatalok többfrontú üzleti képzése

2012. augusztus 2. – 04:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Négy modulban fejleszthetik tudásukat a középiskolások: média, marketing, alap- és emeltszintű üzleti tervezés. A hét végére egy kész tervet kell alkossanak a csoportokban dolgozó diákok.

Hogyan nézzen ki egy magánoktatási központ tőkestruktúrája? Milyen árképzési módszert ajánlatos használni egy Lada laptop marketingmixének kialakítása során? Hogyan készíthető a Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozatból médiatermék? Az intenzív szakmai képzésen részt vevő diákok ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a hét első napjain.

A program szervezői a tavaly megrendezett képzéshez hasonló struktúrát követve a négy különböző modulra jelentkező diákokat szakirányonként – alapszintű üzleti tervezés, emelt szintű üzleti tervezés, marketing, média – 4-5 fős csoportokba osztották. Ezt követően a modulok vezetői ismertették a csapatokkal a hétre vonatkozó feladataikat: az egyes csapatoknak öt nap alatt ki kell dolgozniuk a szakiránynak megfelelően egy üzleti, média,- vagy marketingtervet. A hétfő és péntek között elkészült munkákat szakértői zsűri fogja értékelni.

A hét során a fiatalok délelőtt modulonként közös előadásokon, délutánon csoportonként műhelymunkákon kapnak segítséget a feladatuk minél sikeresebb elvégzéséhez. Az üzleti és közgazdasági fogalmak elsajátítása mellett olyan hasznos fogásokat leshetnek el a képzést tartó szakemberektől, mint például a Pomodoro időgazdálkodási technika.

A Pomodoro technika során a feladatokat rövid időintervallumokra kell lebontani, és közöttük periodikus szüneteket kell tartani. 25 perc munka, 5 perc pihenés. Minden 25 perces munkaszakaszt pomodorónak hívunk, az olasz paradicsom szó után. Francesco Cirillo , a technika kifejlesztője, egy konyhai stoppert használt, hogy ne lépje túl a 25 percet, innen az elnevezés. Miután négy pomodoróval végeztünk (100 perc munka 15 percnyi szünettel), tartani kell egy hosszabb, 15-20 perces szünetet.Minden alkalommal, amikor végeztünk egy pomodoróval, írjunk egy X-et a naptáradba az illető napra. Érdemes feljegyezni azt is, hogy egy 25 perces szakasz alatt hányszor éreztünk késztetést arra, hogy mással foglalkozzunk vagy valamit elhalasszunk. A technika támogatói szerint ez a szám idővel csökkenni fog.

A modulok egyenként önálló egységet alkotnak, a négy szakirányon belüli képzések más és más struktúrát követve zajlanak.A média modul résztvevői a hét végére megismerkednek a nyilvánosság természetével, a különböző kommunikációs infrastruktúrák működésével, valamint elsajátíthatják az újságíráshoz, a sikeres fellépéshez, vitához szükséges alapvető ismereteket.A marketing modul során a jelentkező diákoknak egy termékbevezetés marketingtervét kell kidolgozniuk. Délelőtt a marketingtervhez kapcsolódó szakmai előadások vesznek részt, majd délutánonként a tervezés egyes lépéseinek kivitelezéséhez – termék, ár, értékesítés-csatorna, kommunikáció – külön-külön kiscsoportos, vezetett műhelymunka adja meg a keretet.Az emelt, illetve alapszintű üzleti tervezés modul programjának felépítése nagyrészt megegyezik. A fő különbséget az egyes részterületek szakmaiságának és ismereteinek alaposabb kibontása szolgáltatja. Az alap szintű üzleti tervezés képzésen elsajátított ismeretekre építve egy lényegesen reálisabb és jobban kidolgozott üzleti terv elkészítésére nyílik lehetőség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!