Kivezető az adómódosítások útvesztőjéből

2012. július 4. – 13:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha a forgalmi küszöböt megemelték, a júliusi hónap még áfaköteles. A gépjármű vásárlással vagy lízingeléssel kapcsolatos költségek elszámolásához pedig elengedhetetlen a menetlevél használata. Az adószakértő válaszol.

Az idei adótörvénykönyv-módosításokat a 24/2012-es számú sürgősségi kormányrendelet gyűjtötte csokorba, amely június 7-én jelent meg Románia Hivatalos Közlönyében. A változtatások az áfaleírhatóságtól egészen a kőolajtermékek megjelöléséig terjednek. A könnyebb eligazodáshoz Pál-Antal Ildikó adótanácsadót hívtuk segítségül, a válaszai alapján állítottuk össze az alábbi kérdezz-felelek sorozatot.

Hogyan kell eljárni az áfafizetési küszöb emelését illetően, mire kell figyelni a továbbiakban?

– Július elsejétől az áfafizetés új éves forgalmi értékhatára 65 ezer euró lesz, ami az EU-s csatlakozáskor érvényben levő árfolyammal számolva 220 ezer lejnek felel meg. Ez előreláthatóan 2014-ig lesz érvényben, vagy mindaddig, amíg az erre vonatkozó európai irányelvek meg nem változnak.

2012 hátralevő részére a jogszabály több helyzetet különböztet meg az áfamentesség értelmezésében:

1. A 2012 előtt bejegyzett cégek , amennyiben a forgalmuk az első félévben meghaladta a 119 ezer lejt (35 ezer eurós régi értékhatár), kérniük kell az áfafizetési körbe való bejegyzést. Kivételt képeznek azok a cégek, amelyek júniusban érték el a régi értékhatárt, és július 10-ig kellenne bejelentkezzenek az adóhatósághoz. Természetesen csak akkor számítanak kedvezményezettnek, ha addig nem haladták meg a 220 ezer lejt. Amennyiben július után lépik túl a 119 ezer lejes forgalmat, nem kell kérjék a bejegyzést: csak akkor válnak áfafizetővé, ha árbevételük év végéig eléri a 220 ezer lejt. 2. A 2012 első félévében létrejött vállalkozásoknak akkor kell áfakötelesnek bejelentkezniük, ha forgalmuk meghaladja a 119 ezer lejnek az év végéig hátralevő időszakra arányosított értéket. (Például a március végén alakult cégek ehhez a 89 250 lejes értékhatárt kell átlépjék a 2012-es év folyamán – szerk. megj. )

3. A 2012 második félévében létrejött vállalkozások akkor válnak áfafizetővé, ha július 1 és december 31 között meghaladják az új értékhatárt, azaz a 220 ezer lejt. Ez azt jelenti, hogy ezek a vállalkozások előnyt fognak élvezni a 2012 előtt bejegyzett cégekkel szemben, mert azoknál a viszonyítás az egy év alatt megvalósított árbevétel, míg az új cégeknél a folyó évből megmaradt időszakra az értékhatár nem kerül arányosításra. Tehát egy augusztusban alakult cég esetében az évből fennmaradt öt hónapra is 220 ezer lej a küszöbérték. 4. Azok a cégek, amelyek az év első felében váltak áfafizetővé, és az új szabályok szerint már nem teljesítik az erre vonatkozó feltételeket, július 1-től kérhetik a kilépést. 5. Azok a társaságok, amelyek már 2012 előtt áfafizetők voltak, akkor térhetnek át az áfamentességre, ha július 1-ig nem haladták meg a régi értékhatárt és az igénylés letevéséig a 220 ezer lejt.

Hogyan történik meg az áfa-alanyiság visszamondása?

– Semmi esetre sem hivatalból: igényelni kell a hónap 10-ig. Ez azt jelenti, hogy a cégek leghamarabb július 10-ig tehetik le az áfa-alanyiság megszűnésére vonatkozó kérelmüket, amire az Adóhivatal a hónap végéig kiállítja a határozatot. Tehát vigyázat: a júliusi hónap még áfaköteles , mert csak a határozat után érvényes az áfamentesség. Ennek megfelelően még augusztus 25-ig le kell tenni az áfabevallást is.

Mi történik, ha már nem leszünk áfafizetők?

Az áfakörből kilépett cégek meg kell vizsgálják, hogy a vagyont képező ingatlanok, tárgyi eszközök és készletek beszerzése során levonták-e az áfát, és ha igen, kell-e azt korrigálni. A jogszabály felmenti a 2011 októbere előtt beszerzett ingóságokat. Így például ha egy cég 2012 augusztus elsején mond le az áfafizetésről, és árukészletének egy része tavaly júliusban került beszerzésre, a másik fele pedig idén májusban, a társaság csak az idén májusban beszerzett áru áfáját kell befizesse. Ezt jelentenie kell az utolsó áfa-bevallásában is.

Ezentúl a vásárolt, lízingelt vagy bérelt gépjárművek, illetve a hozzájuk kapcsolódó egyéb költségek áfáját csak 50%-ban lehet leírni, amennyiben nem kizárólag szakmai célra használják az illető autót. Hogyan kell eljárni?

– Az újdonság elsősorban az, hogy az 50%-os leírhatósági megszorítást akkor kell alkalmazni, ha a gépjármű nem csak a gazdasági tevékenység végzését szolgálja. Például ha a gépjárművet szombaton és vasárnap, magánérdekben kívánják használni, akkor a beszerzés áfáját csak 50%-ban írhatják le. Július 1-től így elkerülhetetlen lesz a menetlevél használata. Mivel 2009-ben teljes mértékben eltörölték az áfa leírhatóságát, az új intézkedés enyhítést jelent az eddig alkalmazott általános megszorításhoz képest. A vállalkozásokra nézve azonban hátrányos, hogy az áfa-leírhatóság szigorítását a lízingelt és bérelt gépjárművekre is kiterjesztik. Eddig kizárólag azokat a személyszállító gépjárműveket érintette, amelyek súlya 3500 kg alatt volt és 9-nél kevesebb férőhellyel rendelkeztek. Július 1-től azonban nem lesz különbség a személy- és áruszállításra alkalmas gépjárművek között.

Hogyan hat ez a lízingpiacra?

– Eddig a lízing előnyt élvezett a bankhitelből vásárolt gépjárművel szemben, ez azonban most megszűnt. Ebből az következik, hogy valószínűleg a autólízing vissza fog szorulni.

Milyen kivételek léteznek az 50%-os áfaleírhatóság alól?

A megszorítás alól kivételt képeznek a következő tevékenységekre használt gépjárművek:- sürgősségi szolgáltatások, őrző-védő tevékenységek, kézbesítés- ügynöki tevékenységek- személyszállítás, taxizás, gépjármű kölcsönzés, sofőriskolák szolgáltatásai- gépjárműhasználat átruházása lízing szerződés keretén belül- gépjármű-kereskedelem.Kikerültek a kivételek alól a tudósításra, a munkaerő-toborzásra és kölcsönzésre, a munkavégzés helyétől a lakhelyig történő szállításra használt gépjárművek.Abban az esetben, amikor a gépjármű kizárólag a vállalkozás gazdasági tevékenységét szolgálja, akkor a beszerzés, a lízing és a bérbevétel áfája teljes mértékben leírható. A fent leírt elvek vonatkoznak a gépjárművel kapcsolatos minden költségre, nem csak a karbantartásra.

Ugyanez érvényes a gépjárműbeszerzés egyéb költségeire?

– A gépjárművekkel kapcsolatos költségek (az értékcsökkenési ráfordítások kivételével) teljes mértékben leírhatóak, ha a gépjármű kizárólag a vállalkozás gazdasági tevékenységét szolgálja. Ellenkező esetben a leírhatóság 50%-os, hasonlóan az áfához, és a kivételek is megegyeznek az előző pontban felsoroltakkal.A vezető beosztású személyek esetén továbbra is érvényes az az intézkedés, miszerint személyenként csak egy gépjármű működési, karbantartási és javítási költségeit lehet leírni az adóalapból. Ennek mértéke – tehát, hogy teljesen, vagy csak 50%-ban – szintén attól függ, hogy milyen célt szolgál az illető gépjármű.

Milyen más tekintetben módosul még a profitadó-fizetés?

– A profitadóra vonatkozó szabályozás kiegészült egy új, „nagyon várt” cikkellyel, amely szerint a követelés átruházás során keletkezett jövedelemre leírható értékvesztést lehet elszámolni – bizonyos feltételek mellett. A számviteli törvény szerint ugyanis az átvállalt követelés nominális értéke és vásárlási értéke közti különbséget a vásárlás pillanatában jövedelemként kell elkönyvelni, ami a kifizetendő adót is felduzzasztja: annak ellenére, hogy gyakran csak a töredékét lehet behajtani az átvett követelésnek. >> Éves nyereségadóként fizetjük meg a tranzakciós illetéket

Az adótörvénykönyv módosítása rendelkezik még arról is, hogy speciális színnel kell megjelölni a nyersolaj csomagolását. Miért volt erre szükség?

– A nyersolaj meghatározott színnel történő ellátását az tette szükségszerűvé, hogy a gázolajat fütőolajként/nyersolajként értékkesítették, kikerülvén a jövedéki adó fizetését. A fütőolaj jövedéki adója tonnánként 15 euró, míg a gázolajé 374 euró. Van különbség. A színezés tehát a termékek megkülönböztetését szolgálja. A mostani rendelkezés szerint egyébként a fütőolaj jövedéki adója is 374 euró lesz, ha azt üzemanyagként, és nem fűtőanyagként használják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!