Szarvadi: A piaci forrás jobban informált, mint én

2012. június 18. – 07:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti sajtó piaci forrásokra hivatkozva hétfőn közölte, hogy Szarvadi Lóránd, a Domo üzletlánc vezetője júliustól távozik a vállalat vezetéséből. Az érintettnek egyelőre nincs közölnivalója.

A Wall-Street szerint Románia egyik legnagyobb elektronikai cikkeket forgalmazó óriásvállalatának vezetését Lucian Ghitesu , a Samsung Romania háztartási cikkek részlegének a vezetője veszi át, aki 2010 júliusa óta dolgozik a dél-koreai székhelyű cégnél, előtte a UPC Romania eladási igazgatója volt. Sajtóinformációk szerint júliustól kerülhet CEO pozícióba a DOMO-nál. Többszöri megkeresésünkre Szarvadi Lóránd szöveges üzenetben reagált: „Egyelőre nincsenek se információm, sem pedig közölnivalóm a megjelent hírekkel kapcsolatban. Úgy néz ki a piaci forrás jobban informált, mint én.”

Változások a tulajdonosi szerkezetben

A TechnomarketDomo (TMD) egy holland vállalat, ami a bulgáriai Technomarket és a Romániában működő Domo üzletláncokat egyesíti. A TMD a Domo Retail 99,9%-át birtokolja. A cégben 61,8%-os részesedéssel rendelkezett a Trans Balkans Investments , de tulajdonrészét nemrég eladta az Ománi szultánság Állami Általános Tartalék Alapjá nak.A tranzakció valószínűsíthetően azért jött létre, mert a Trans Balkan Investments egy 17 millió eurós tartozást halmozott fel az Állami Általános Tartalék Alapjával szemben, ami így a Trans Balkan 33,3%-át birtokolta.

A távozás lehetséges okai

A névtelen piaci források szerint Szarvadi távozása az Ománi szultánság Állami Általános Tartalék Alapjának a tulajdonjogszerzésével hozható összefüggésbe. Állítólag az új többségi részvényes „megkötötte az igazgató kezét”. A Domo a második legnagyobb elektronikai szaküzletlánc Romániában, üzleti forgalma 175 millió euró volt tavaly. Szarvadi nemrég kedvezményes hiteltörlesztés útján akarta csökkenteni a cég tartozását a beszállítóival szemben, több-kevesebb sikerrel. Az óriásvállalat a 2011-es évet 2-3 millió eurós veszteséggel zárta.

Szarvadi Lóránd és Hegedüs Ferenc az Altex-alapító Dan Ostahie -hez hasonlóan a '90-es évek elején nyitották meg az első elektronikai és informatikai szaküzletüket. Szarvadi korábbi interjúban jelezte, hogy meglátása szerint a piac három nagy szereplővel túlzsúfolt. A Domo közvetlen romániai versenytársai az Altex és a Flanco, de egyre kiélezettebb a verseny az eMag , a Cel.ro és az EvoMag.ro internetes áruházakkal is.

Az alapítók már korábban eladták részvényeiket

Szarvadi Lóránd kézdivásárhelyi vállalkozó, Hegedüs Ferenccel együtt alapozta meg a Domo üzletlánc sikerét. Hegedűs és a Szarvadi család 2007-ben kiszállt a Domóból, eladták tulajdonrészüket, tavaly szeptemberben összesen már csak 5%-os részesedéssel bírnak az egyik legnagyobb elektronikai cikkeket forgalmazó üzletláncban. A Pénzcsinálók-nak adott interjújában Hegedüs Ferenc azt mondta, azért döntöttek így, mert a további fejlesztés nagyon pénzigényes lett volna, kölcsönt kellett volna felvenniük. „Bebizonyosodott, mindenképp jól döntöttünk, hiszen 2008-tól kezdődött a válságos időszak” – mondta a vállalkozó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!