Kolozsváron is egyre drágább utazásokra fizetnek be a turisták

2012. június 13. – 07:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csökkent a business class repülőjegyek ára, olcsóbbak lettek a korábban méregdrágának tartott tengerentúli all-inclusive vakációk. A nagyon olcsó célpontok piaca zsugorodik.

A Mediafax hírügynökség által megkérdezett Sorin Văduvoiu , a Perfect Tour utazási iroda vezetője azt mondta, a Karib-tenger partjaira szóló, sokszor 1000-1500 euróba kerülő all-inclusive jegyek népszerűsége egyre nő: míg tavaly a cégnél körülbelül ezren, addig idén 50%-kal többen fizettek be ezekre az utakra.

A luxusvakációk iránti kereslet növekedésének az egyik oka az, hogy míg pár évvel ezelőtt 6000 euróba kerültek az Egyesült Államokba szóló repülőjegyek, addig ezeket 2012-ben már 2500 eurótól is meg lehet vásárolni.Az Ázsiába szóló utakat régebb körülbelül 10 000 euróért kínálták, ezeket ma már 5-6000 euróért is be lehet szerezni. A megnövekedett keresletet jól tükrözni, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban működő Flydubai légitársaság október 1-től heti járatokat indít a Bukarest-Dubai útvonalon.

Eltűnnek az olcsó utak

A gazdasági válság negatív hatásaként drasztikusan csökken az igény a nagyon olcsó, úgynevezett diszkont-utak uránt. A Mediafax szerint a szegmens mérete 2008-hoz képest több mint a felére esetett vissza. Alin Burcea , a Paralela 45 turisztikai vállalat tulajdonosa megerősítette, hogy gyakorlatilag eltűntek a görögországi Paraliaba szóló, villákban vagy panziókban történő elszállásolással szervezett kirándulások. Feltehetően az alacsony keresetű román turisták egyre inkább a belföldi utak iránt érdeklődnek. Tavaly a romániai turisták 4,5 millió alkalommal vettek részt szervezett utakon, a tíz legkedveltebb célpont Bulgária, Magyarország, Olaszország, Törökország, Ausztria, Nagy-Britannia, Görögország, Németország, Franciaország és Horvátország volt. A statisztika arra nem tér ki, hogy a turisták milyen okból: pihenés, üzletkötés, rokonlátogatás, bevásárlás vagy gyógyászati kezelés céljából utaztak külföldre.

Kolozsvár is beilleszkedik a trendbe

A Pénzcsinálók érdeklődésére Deák Edit , a kolozsvári NikyTour utazási iroda munkatársa megerősítette, hogy az utóbbi időben a vakációzni kívánók inkább a drágább kirándulások iránt érdeklődnek. A legnépszerűbbek a hajóutak, desztinációk szempontjából a Dominikai Köztársaságba, Mexikóba és Kubába szervezett vakációk iránt nőtt meg a kereslet. Korábban a cégnél a hagyományos törökországi és görögországi kirándulások vezették a népszerűségi listát.

Deák Edit szerint útvonaltól és időszaktól függően a hajóutak kikötői illetékkel együtt körülbelül 350 euróba kerülnek, a Dominikai Köztársaság meglátogatása madridi indulással és reptéri illetékkel körülbelül 800 eurót, egy mexikói kiruccanás 850 eurót, egy budapesti indulással szervezett kubai kirándulás 1300 eurót kóstál. Az utazási irodában azt tapasztalják, hogy bár valóban csökkent a kereslet a korábbi évekhez képest az olcsóbb utazások iránt, a piac mégsem tűnt el teljesen. Továbbra is igénylik a kolozsváriak a buszos kirándulásokat és egyre jobban elhalványul az a sztereotípia, hogy egy akciós áron kínált kirándulás minősége alacsony és kellemetlen szállítási, elszállásolási körülményeket feltételez.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!