Nagy Ágnes: Románia gazdasági helyzete nem „a 2008-as”

2012. április 2. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tudjuk szabályozni a külföldi magántőke kiáramlását. Ezt ellensúlyozó megoldás lehetne a fokozottabb tőkebeáramlás – emelte ki a BNR igazgatótanácsának tagja.

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának tagja ha jelenleg nem is veszélyes az államadóság szintje, annak növekedési dinamikája már bizonyos aggodalmakra adhat okot. Minderről Nagy Ágnes pénteken beszélt, az RMÜE és OTP közös budapesti konferenciáján.Előadásában Románia makrogazdasági mutatóit, gazdasági ciklusait elemezte, értelmezte a krízis utáni monetáris intézkedéseket és összemérte Románia mutatóit a környező országokéval. A részletes számsorokat és az egyensúlytalanságokat összefoglaló táblázatot az előadás prezentációjában lehet megtekinteni.

Néhány gondolat az előadásból:

– a krízis óta a közgazdászok között kiemelt téma a növekedési modell megváltoztatása. Egyesek szerint a belső fogyasztás okozta a túlfűtöttséget, mások szerint a „gazdaságpolitikák mixe” volt a hibás.- a 2005-08 közötti magas magántőke-áramlás nagyszabású volt, de egyensúlytalansághoz vezetett, az utóbbi években ugyanakkor a makrogazdasági politikák fegyelmezettek voltak – elsősorban az IMF-el kötött keretegyezmény végrehajtása miatt. – a válság nem okozott változást a BNR monetáris alapkoncepciójában. A BNR elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, valamint a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása.- nem tudjuk szabályozni a külföldi magántőke-kiáramlást, a következő időszakra vonatkozó megoldást a fokozottabb tőkebeáramlás jelenthetné.- a jelenlegi Romániai gazdasági helyzet, ha egyes mutatókban hasonlatos is, nem egyezik meg a 2008-as állapottal, mert a nemzetközi környezet jelentősen megváltozott.

– az elemzők inflációcsökkenést prognosztizálnak.- a lej volatilitása az euróhoz képest kisebb volt, mint a forinté vagy a zlotyié.- a kereskedelmi bankok várhatóan csökkenteni fogják a lejes kamatokat.- a közeljövő prioritásai: növekedésbarát fiskális konszolidáció, a reálgazdasági hitelezés normális keretbe történő visszaállítása, a növekedés és versenyképesség támogatása, a munkanélküliségből és annak szociális következményeiből való kilábalás, az adminsztráció modernizálása.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!