Könnyebbé válhat az energiahatékony lakások vásárlása

2012. március 29. – 09:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A WWF és a Green Building Council romániai szervezetei arról győzködik a jegybankot, hogy a hitelkérelem elbírálása esetén számítson az is, hogy mennyire „zöld” a megvásárlásra váró lakás.

A World Wide Fund for Nature (WWF) és a Green Building Council romániai szervezetei egy olyan hitelezési program alkalmazásán dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy az energiahatékony lakások vásárlásához magasabb hitelt vehessenek fel a banki ügyfelek. Ezáltal lehetőségük lesz korszerűbb, takarékosabb projektekbe is belefogni – vélik az ötletgazdák.

„Az úgynevezett zöld házak építését, illetve megvásárlását célzó kedvezményes jelzáloghitelezés révén Románia lehet az egyik első olyan ország a régióban, amely a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében egy innovatív finanszírozási eszközt vezet be. Mind gazdasági, mind társadalmi szempontból ez lenne a helyes lépés” – mondta Steven Borncamp , a Románia Green Building Council elnöke a héten tartott sajtótájékoztatón. „A jelenlegi jogszabályok szerint, amikor valaki kölcsönhöz folyamodik, a hitelintézet megnézi az országos statisztikai intézet adataiból, hogy mekkora a lakás átlagfogyasztása, majd ezt veszi alapul a kölcsön maximális értékének meghatározásakor. Mi azt szeretnénk, hogy a bank vegye számításba, hogy a zöld házak 60-65%-kal gazdaságosabbak, mint a hagyományos épületek. Ez azt jelenti, hogy a kérvényező zsebében sokkal több pénz marad, így nagyobb hitelt tud megengedni magának” – mondta megkeresésünkre Csibi Magor , a WWF Románia elnöke.

Hozzátette, hogy konkrét számításokat is végeztek: egy 50 négyzetméteres garzonra, 500 eurós havi bevétel esetében, normál esetben 17 000 eurós hitelt vehetne fel egy család. Zöld lakás esetén havonta 18 eurót megtakaríthatnak a közköltségeken, amennyiben pedig ezt a bank beszámítaná, 17 000 euró helyett 24 000 eurót vehetnének fel. Ez a 7000 eurós különbség már hozzájárulhat ahhoz, hogy korszerűbb, jobb zónában lévő lakást vásárolhassanak – ecsetelte Magor.

A központi bank is rábólinthat

A WWF Románia elnöke elmondta, hogy a héten fejlesztőkkel, építészeti cégekkel, illetve a kereskedelmi bankok és a jegybank képviselőivel is találkoztak, akiknek előadták a javaslatukat. „Természetesen a privátszféra 100%-osan támogatta az ötletet, a nemzeti bank pedig azt mondta, hogy amennyiben le tudjuk vezetni a számításokat és javasolni tudunk egy olyan módszert, amellyel az összes épületre mérhetik az energiahatékonyságot, meg fogják vitatni a zöld jelzálog javaslatát. Mivel ez külföldön már létezik, nagy probléma nem lehet, júniusig letesszük a jegybank asztalára a dokumentációt és onnantól kezdve az ő hatáskörükbe kerül az ügy. Remélem, hogy jövőre már élni lehet ezzel a lehetőséggel” – avatott be Csibi Magor. Bogdan Olteanu , a BNR kormányzőhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jegybanknak konkrét, a rezsiköltségekben történő megtakarítást tökröző szimulációkra lesz szüksége ahhoz, hogy módosítsa a szabályzatát. „Egy alacsonyabb költségekkel működő ingatlan esetén magasabb hitelterhet is elbír a kérelmező, és akár nagyobb, korszerűbb házat is vásárolhat” – tette hozzá Olteanu.

Mi is az a „zöld lakás”?

Csibi Magor elmondása szerint a zöld lakást az energiafogyasztás szempontjából határozzuk meg. „Beletartozik a fűtés, az áram, a vízgazdálkodás stb. Minden lakásnak van egy energia-minősítése, mint a hűtőszekrényeknél az AA+, AA és így tovább. Azokat tekintjük zöld háznak, amelyek legalább az A kategóriába tartoznak” – részletezte Csibi. Elmondta, hogy kedden egy olyan projektet mutattak be, amely összességében 70%-kal hatékonyabban hasznosította az energiát, mint egy hagyományos ingatlan. „Romániában már léteznek ezek a projektet, és nem is sokkal drágábbak, mint a normál típusok. Amennyiben lenne zöld jelzálog, az emberek könnyebben meg tudnák vásárolni ezeket a lakásokat”. A Romania Libera lap szerint zöld jelzálog létezik Ausztráliában, Japánban, Nagy-Britanniában, Kanadában és az Egyesült Államokban is. A banki termék ösztönzi a környezettudatosságot, és elterjedésével csökkenthető a környezetre nehezedő teher.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!