Rohamosan zsugorodik a nyomtatott sajtó piaca

2012. február 16. – 13:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2010-hez képest hatalmasat zuhant az egyes lapok olvasottsága, noha a felmérés készítői figyelmeztetnek: óvatosan az összehasonlítgatásokkal!

Erősen visszaesett a nyomtatott sajtót fogyasztó személyek száma az elmúlt időszakban – derült ki a Romániai Példányszám-auditáló Hivatal (BRAT) által összeállított országos felmérésből (SNA). Az új módszerekkel készített tanulmány eredményei szerint számos központi román lap olvasottsága felére, sőt egyes esetekben harmadára zsugorodott 2011 májusa és ezév januárja között, szemben a 2010-es évvel. Az átlagolvasó profilja azonban nem változott: legszívesebben bulvárlapot vagy sportújságot választ, de szereti a receptes és női magazinokat is.

Azonban még a legnépszerűbb kategóriák olvasottsága is mélyet esett az előző időszakhoz képest: a bulvárlapok példányonkénti átlagos olvasottsága közel felére csökkent, az általános, közérdekű tartalommal feltöltött újságok esetében a zuhanás pedig még ennél is szembetűnőbb. A különbség enyhébb a speciális tematikájú folyóiratok esetében.

A BRAT illetékesei szerint azonban nem szabad összehasonlítani a két periódus adatsorát, ugyanis teljesen más módszerrel dolgoztak most, mint korábban.

A 2011 május 2 és 2012 január 22 között végzett felmérés során a 14 és 74 év közti, városon élő személyek olvasói szokását vizsgálták. A tavaly októberi népszámlálás adatai szerint ez 8 154 328 embert jelent, akik összesen 324 városban élnek. A mintát 12 726 személy alkotta, akik szociológiai típusú kérdőíveket töltöttek ki. A hibahatár minden lapnál változó, a részletes listát itt lehet megtekinteni. Legfontosabb különbségek, hogy a legújabb felmérésben kibővítették a vizsgált korosztályt a 65-74 év közti személyekkel is, eddig ugyanis csak a 14-64 évesek között mérték fel az olvasási szokásokat. A korábbi CAPI – személyes, számítógépes – interjút felváltotta a PAPI – ceruza és papír – módszere, amelyben a felmutatott logók alapján választották ki az alanyok az olvasott újságot. Emellett fokozottan figyeltek arra, hogy csak a nyomtatott terméket nevezzék meg, és hagyják ki azokat, amelyeknek az internetes oldalát követik.

Vezet a Click!, bár népszerűsége sokat apadt

2011 májusa és 2012 januárja között egy Click! bulvárlapnak átlagosan 647 ezer olvasója volt, szemben az előző periódus 1 159 000 olvasójával. A második legnépszerűbb lap a Libertatea volt, amelyet a legrissebb felmérés ideje alatt átlagosan 498 ezren olvastak, szemben a 2010-es 1 007 000-rel. A dobogó harmadik helyezettje a Cancan 381 ezer olvasóval, amely a korábbi 899 ezerről esett vissza. Az Adevărul t 194 ezren olvasták tavaly, az Evenimentul Zilei 133 ezer olvasót tudhatott magáénak, a Ziarul financiar 74 ezres közönséget szolgált ki, egy Romania libera példány pedig 49 ezer személyhez jutott el.

A hetilapok táblázatába (fent) csak azokat a hetilapokat soroltuk fel, amelyek nem valamilyen napilap hétvégi kiadásai, esetleg ingyen osztogatott műsorújságok vagy programajánlók. Kiemelendő az Academia Caţavencu 156 ezer olvasóval, a szakmai lapok közül a Capital 111 ezerrel, átlagosan egy Forbes számot 46 ezren, egy Dilema Veche t pedig 46 ezren olvasnak. A havonta megjelenő lapok toplistáját nagyrészt valamilyen speciális témát felölelő magazinok alkotják. A legnépszerűbb Practic in bucatarie (896), majd következik a Click pofta buna! (503), Click SANATATE (491) Bucătărie de azi (330 ezer), Ce se intampla doctore? (323 ezer), Femeia (311) és National Geographic (303).

Érdekességképpen a 2010-es felmérésben még egyedüli magyar lapként szerepel a Szatmári friss újság is 23 ezer olvasóval, azonban a tavalyi adatsorban már nem találkoztunk vele.

Az újságok többségénél az eladások száma nagyságrendekkel kisebb az olvasókénál, ugyanis a nyomtatott kiadványokat sokan munkahelyükön vagy ismerősüknél olvassák. A BRAT szakemberei rámutattak, hogy jelentősen befolyásolja az olvasók számának alakulását, hogy az adott sajtóterméket miként terjesztik, vannak-e ingyenes lapszámaik, illetve milyenek az előfizetési lehetőségeik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!