Kormánykereket fognak gyártani a sepsiszentgyörgyi nadrággyárban

2012. február 7. – 09:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A svéd Autoliv megvásárolja az LRO készruhagyár csarnokait, ahol autóalkatrészeket fog előállítani. Az elbocsátott dolgozókat szívesen várják az új gyárba: csak minimális átképzés szükséges.

A svéd Autoliv vállalat megvásárolja az LRO készruhagyár sepsiszentgyörgyi csarnokait, ahol kormánykerekeket fog előállítani – mondta el megkeresésünkre Antal Árpád , a város polgármestere. A beruházást két lépésben fogják megvalósítani: a termelést már április 15-én megkezdik, szeptember 15-én pedig kibővítik kapacitásukat. Az LRO ugyanis belekezd egy másik üzem építésébe, csarnokának egy részét pedig már április közepétől a svéd vállalat rendelkezésére bocsájtja. Miután ősszel felépült az új gyár, a teljes régi épületet az Autoliv foglalhatja el. A külföldi befektető ezzel párhuzamosan bővíteni is szeretne: már idén egy raktárat is felépítene, és gondolkodik további fejlesztésekben is. A nadrággyár egy kisebb, funkcionálisabb üzembe költözik. Jelenleg itt 620 személy dolgozik, ez az év végére 200-ra apad, azonban a két vállalat által kötött egyezség alapján a nadrággyártól elbocsátandó személyeknek lehetőségük lesz az Autolivhez szerződni. A svéd csoport idén mintegy 600 munkást alkalmazna, a következő években a foglalkoztatottak száma a tervek szerint elérheti az 1200-1400-at is.

Nem is lesz olyan nehéz varrodából autógyárba átigazolni

Antal Árpád elmondása szerint ahhoz, hogy az LRO-tól elbocsátott személyek az Autolivnél tudjanak elhelyezkedni, nem lesz szükség jelentős átképzésre. "Sepsiszentgyörgyön az Autoliv kormánykerekeket fog gyártani, ennek van egy olyan fázisa is, amikor a kormányra rá kell varrni a bőrhuzatot, tehát tulajdonképpen szintén varrodai jellegű tevékenységről van szó. Csak minimális átképzésre lesz szükség, nem kell attól félni, hogy a varrónők holnap acélt kell öntsenek" – tette hozzá a polgármester.

Kiemelte, hogy a munkaerőtoborzásban úgy próbálnak segíteni az Autolivhez hasonló cégeknek, amelyek Szentgyörgyön már nem kapnak munkaerőt, hogy a közszállítást megpróbálják kiterjeszteni a szomszédos településekre is, "ezáltal az ott élőket is be lehet vonni a szentgyörgyi vérkeringésbe, ők is tudnak majd ide jönni dolgozni".

Több millió eurós beruházás

A vállalatok közti tranzakció értékét nem árulták el, csak annyit lehet tudni, hogy több millió eurós szerződésről van szó, illetve a következő évek befektetései is több millió eurót tesznek majd ki. Antal Árpád elmondása szerint az LRO új gyárának építése 1-1,2 millió eurós beruházás keretében fog megvalósulni. "Több hónapnyi munka eredményeként sikerult idecsalogatni a svéd befektetői csoportot. A vállalat tizenhat helyszínt vizsgált meg az országban, véleményem szerint a hangnem volt meggyőző számukra, amiért végül bennünket választottak – mondta Antal Árpád. Kiemelte, hogy 14 év óta az Autoliv az első, termelést folytató beruházás Sepsiszentgyörgyön. A polgármester elmondta, hogy a beruházónak nem tudtak ingatlanadó-kedvezményt biztosítani, mivel egy már létező gyárat vásárolt meg. "Csak az eladónak tudunk kedvezményeket biztosítani az új gyár felépítésében. Nyilván az Autoliv is élni tud azzal a könnyítéssel, hogy Sepsiszentgyörgyön – összehasonlítva a környező városokkal – az ingatlanadók rendkívül alacsonyak a jogi személyek esetén". Az Autoliv 8-10 nagy céggel dolgozik együtt, partnerei között szerepel többek között a BMW, a Volkswagen, a Dacia és a Renault is. A cégnek tavaly közel 8 milliárd eurós forgalma volt világszinten. Romániában Sepsiszentgyörgy mellett még Brassóban, Temesváron és Lugosban van gyára, az itthon gyártott termékek körülbelül 85%-át külföldre szállítják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!