Hogyan fér össze a fekete hattyú, a válság és a borkóstolás?

2012. január 27. – 03:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMKT marosvásárhelyi rendezvényén megtudhatjuk. A mini-konferencia mindenkihez szól, akit kicsit is érdekel a pénz, a válság és a marketing.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) február harmadikán Marosvásárhelyen, az Arena Hotelben szervez találkozót a helyi szakemberekkel, vállalkozókkal. A délután fél 6-tól kezdődő program három szakmai előadást, majd levezetésként kötetlen borkóstolóval egybekötött networking eseményt ölel fel. A délutáni időpontnak köszönhetően még egy teljes munkanapot, vagy a drága hétvégénket sem kell feláldozzuk ahhoz, hogy részt vegyünk egy kis szakmai agytágításon. A részvételi díj 25 lej, jelentkezni az RMKT weboldalán lehet, a résztvételi szándékot tehát előre kell jelezni. A részletekről Szőcs Endrét , a kolozsvári RMKT ügyvezetőjét kérdeztük.

Kiknek szól a rendezvény, hány személy jelentkezésére számítanak?

– A rendezvénnyel egy régi kötelességünket teljesítjük, hiszen az RMKT már évek óta nem szervezett rendezvényt Marosvásárhelyen, noha itt is sok közgazdász van es tagjaink közül is sokan kerülnek ki innen. A rendezvénnyel minden Vásárhelyen élő, dolgozó vagy éppen ebben a városban tartózkodó személyt meg szeretnénk szólítani, akik érdeklődnek a gazdasági kérdések iránt. Egyébként pedig Marosvásárhely a romániai magyarság számára stratégiailag fontos hely, hiszen Kolozsvár és Székelyföld között helyezkedik el. Azt szeretnénk, hogy a „mini konferencia” által átadott tudás ráébressze az ottani közösséget is arra, hogy a jövőben több ehhez hasonló rendezvényt kezdeményezzenek. Első lépésben körülbelül 25 ember érdeklődésére számítunk, mert nem egy tömegrendezvényt akarunk szervezni, hanem egy minőségi gazdasági kérdésekkel foglalkozó fórumot.

A 18:30-tól kezdődő első előadás címe: A pókerező, a fekete hattyú és a válság. Előadó Dr. Nagy Bálint Zsolt , RMKT alelnöke, pénzügy szakos közgazdász, FRSGlobal pénzügy-matematikai elemzője. Az előadásban egy néhány évtizede kibontakozó új elmélet, a pénzügyi viselkedéstan („behavioural finance”) legfontosabb megállapításait, eredményeit tekintjük át. Az emberi gondolkodás mintázatai, az emberi érzelmek sokféle és igen nehezen mérhető hatást fejtenek ki a befektetési eszközök értékére, és ezzel meghatározzák a spekulatív buborékok és az azokat követő válságok ciklikus váltakozását. Az előadás során ezeket a hatásokat is igyekszünk feltérképezni.

Esetleg bíznak abban is, hogy Kolozsvárról vagy más városokból is érkeznek majd érdeklődők?

– A rendezvénnyel elsősorban a vásárhelyi közösséget célozzuk meg, de természetesen ha valaki épp arra jár, és február 3-a estére nincs más programja, akkor szívesen látjuk. Nem fog senki az ajtóban állni és azt vizsgálni, hogy ki honnan jött :).

Lesz ennek még folytatása vagy egy teljes különálló esemény?

– Igen lesz. Az RMKT minél több városba el szeretné vinni a sikeres rendezvényeit. A marosvásárhelyi akció részét képezi egy sorozatnak: tavaly Kolozsváron szerveztük meg a vándorgyűlést, majd a Görög Ibolya etikett-képzést. Ezek sikere és népszerűsége arra sarkallt minket, hogy minél több városba vigyünk el gazdasági profilú rendezvényeket. Már most meg tudjuk ígérni, hogy az idén szervezünk nagyobb gazdasági konferenciákat Partiumtól Székelyföldig, sőt, ha a lehetőségeink engedik, akkor Bukarestben is szeretnénk tartani egy találkozót.

A második 19:00-tól kezdődő előadás a személyes pénzügyek kezeléséről szól. Előadó Bitai László , Magyar Mágnás alapítója, pénzügyi tanácsadó és tréner. Az előadás a következő témákat fogja érinteni: általános tudnivalók a pénzről, a vagyonépítés pillére, anyagi függetlenség, illetve a pénz és a család.A harmadik, 19:30-tól 20:00-ig tartó előadást Farkas Levente , a marketingiskola.ro alapítója tartja. Előadásának címe: Mi az, amit képes megoldani a marketing, és mit nem.

Miért pont ezeket az előadás-témákat választottátok ki?

– Mindenképpen azt szerettük volna, hogy olyan kérdésekről essen szó, amelyek egyaránt érdekesek lehetnek vállalkozók és szakmabeli közgazdászok számára, de olyan „laikus” személyek figyelmét is felkeltsék, akik kicsit jobban bele szeretnének látni a személyi pénzügyek és a „self management” mibenlétébe. Ezért előadóinkat arra kértük, hogy a pénzügyi kérdésektől a marketingen át úgy fogalmazzák meg az üzenetüket, hogy az elérjen minden érdeklődőhöz.

Miért érné meg mondjuk egy vállalkozónak, esetleg egy közgazdász szakembernek résztvenni ezen az eseményen, azon túl, hogy előadásokat hallgathat?

– A szakmai rendezvények egyik fő célja, a friss információk eljuttatása mellet a szocializálódás, vagyis modern kifejezéssel élve a networking. Mindenkinek, legyen az elméleti vagy gyakorlati szakember, jól jöhet ha újabb kapcsolatokra tesz szert, újabb információkhoz jut és közben összeköti a kellemest a hasznossal. A kellemesebb rész ebben az esti borkóstoló lesz, ahol a résztvevők találkozhatnak, beszélgethetnek egymással és az előadókkal.

Milyen pincészet borait lehet majd megkóstolni?

– Az Arad hegyaljai Ménesi borok lesznek terítéken, amelyet vacsorával fogunk összekötni. A teljes program olyan 3-3,5 órát fog tartani, így akinek még este 21 óra után programja van, ne maradjon le róla:).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!