Ritkán tudok úgy leülni a számítógép elé, hogy az ne torkolljon munkába

2011. december 5. – 03:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon nehéz tervezni: soha nem tudni, mikor jön az első hó, milyen hosszú lesz a nyár, hol lesz árvíz, hova dobnak le egy bombát, milyen iroda nyílik” – meséli Janka Katalin, a Boomerang utazási iroda tulajdonosa.

Név: Janka KatalinFoglalkozás: Boomerang utazási iroda vezetőjeHelyszín: KolozsvárTelefonszám: +40-742-239609 Emailcím: [email protected]

Janka Katalin 2006-ban indította el a Boomerang utazási irodát, azóta az üzlet folyamatosan növekszik, dacára az egyiptomi zavargásoknak, vagy mondjuk Görögország közelgő csődjének. Az indulásról, a napi kihívásokról és terveiről kérdeztük.

Miért gondoltad, hogy belefogsz a Boomerang utazási iroda elindításába?

– Ha nem is egy utazási iroda ötlete, de egy saját vállalkozásé sok éven keresztül foglalkoztatott. Talán kissé lázadó természetemnek köszönhetően, mindig vágytam a változatosságra, szerettem a kihívásokat és mindig valami újat szerettem volna teremteni. A Boomerang ötlete 2006 nyarán konkretizálódott, egy olyan periódusban, ami elsősorban útkeresésről szólt. Felmondtam előző munkahelyemen, amely szintén egy utazási iroda volt, Budapestre készültem menni mesterképzésre, de valahol mélyen talán mégiscsak itthon szerettem volna kezdeni magammal valamit. Barátommal, barátaimmal kávézgatások és esti borozások során egyre erősebb lett bennem a vágy, hogy saját irodát nyissak. De tudtam, hogy ezt önerőből nem tudom megvalósítani, illetve egy olyan iroda megvalósításához, amilyent elképzeltem magamnak, nem elég egy ember… és ekkor két barátom biztatására, és az ő támogatásukkal hozzáláttunk a Boomerang felépítéséhez.

Honnan teremtettétek meg az induláshoz szükséges tőkét? Mikor térült meg a beruházás?

– Egy utazási iroda elindításához nincs szükség különösen nagy tőkére, inkább a további működtetéshez szükséges több pénz. Így saját forrásból sikerült előteremteni az induláshoz, és az első pár hónaphoz szükséges tőkét. A beruházás pedig valahol a második év végére térült meg, azonban ezt így elég nehéz behatárolni, mert minden bevételt visszaforgattunk további kisebb fejlesztésekbe.

Mekkora az éves forgalmatok/nyereségetek?

– Az éves forgalom az utóbbi két évben valahol 400 000 euró körül mozgott. A nyereség a forgalomhoz képest minimálisan csökkent a piaci viszonyoknak köszönhetően.

Milyen egyetemet végeztél?

– Elsőként a Babeş-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán diplomáztam magyar-angol szakon, de időközben a közgázon kereskedelmi és turisztikai cégvezetést is tanultam, majd az Európai Tanulmányok keretén belül működő cégvezetés szakon mesteriztem.

Hogyan alakítottátok ki a cég reklámstratégiáját?

– A cég reklámstratégiája szerintem sajnos hiányos, egyfelől azért, mert szűk keretet szabtunk ennek, illetve nem használtuk ki az esetenként felkínálkozó lehetőségeket. Amire azonban különös figyelmet próbálunk fordítani, az elsősorban a partnerkapcsolatok erősítése, emellett pedig a weboldalas megjelenés, illetve hazai és külföldi kiállításokon, szakmai találkozókon való aktív jelenlét.

Mit értékelsz eddig a legnagyobb sikernek a vállalkozás felfuttatása, működtetése során?

– Az, hogy még a piacon vagyunk Kolozsváron és évről-évre növekedésről számolhatunk be, nem egy, hanem sok kis sikernek köszönhető: több neves európai utazásszervezőnek vagyunk a kolozsvári képviselője (pl. Neckermann, Thomas Cook, Interchalet, Mondial Touristic), elsőként sikerült egy kizárólag román piacra készült, komplex magyarországi üdüléseket tartalmazó termékcsomagot összeállítani, illetve sikerült olyan ügyfélkört kialakítani, amely megbízik a szolgáltatásainkban, és akikkel együtt tudjuk, hogy tovább fejlődhetünk.

Mi volt a legnagyobb kudarc ez idő alatt?

-Volt egy kudarcos nyári szezonunk, amikor egy görögországi partnerünk fizetésképtelenné vált. Ennek következtében jelentős anyagi gondokkal küzdöttünk, és fizikailag is leterhelte a kis csapatunkat a megoldások szüntelen keresése.

Hogyan vészeltétek át a válságot, esetleg mennyire érzitek, hogy javult/ tovább romlott az utazások iránti kereslet?

– Nem mondanám, hogy átvészeltük, van még bőven belőle. Valamilyen mértékben csökkent a kereslet az utazások iránt, ellenben sokkal jellemzőbb, hogy megnőtt az ár iránti érzékenység. Aki eddig nyaralt, ezután is szeretne nyaralni, hasonló körülmények között, de kevesebb pénzért: öt csillagos szállodából hármasba visszavedleni nem egyszerű, ugyanakkor a kényelmes repülős utazást sem egyszerű lecserélni egy fárasztó buszos utazásra. Emiatt egyre nehezebb az irodáknak a kínálatot a kereslet függvényében kialakítani, és félő, hogy ez a kettő egyre inkább eltávolodik egymástól.

Hány fős csapattal dolgozol, mekkora a fluktuáció?

– Jelen pillanatban ötfős csapattal dolgozunk, egy éve vagyunk ebben a felállásban és remélem, hogy ez az alap még egy jó ideig megmarad, esetleg bővülni is fog, hiszen eddig jó kis csapatnak bizonyult.

Milyen főnöknek tartod magad?

– A legnagyobb problémám, hogy sok esetben nem tartom magam főnöknek: talán túl engedékeny és kevésbé vaskezű vezető vagyok, de szeretek együtt dolgozni, együtt dönteni a csapatommal, szeretem, ha lelkesek és felelősséget vállalnak döntéseikért.

Milyen fejlesztési terveid vannak a közeljövőre nézve?

– Elsősorban az iroda online értékesítési részét szeretném megerősíteni, illetve szeretnénk egy székelyföldi munkapontot nyitni a közeljövőben, hiszen egyre többen keresnek meg minket abból az országrészből.

Melyek a legközkedveltebb úti célok az idei téli szezonban?

– Akik sízni szeretnek, azok elsősorban Ausztriát célozzák meg a közelsége miatt, azonban már egyre többen keresik az olasz és francia sípályákat is. Akik napsütésre vágynak, azok elsősorban Dominikára, Thaiföldre vagy Egyiptomba utaznak. De egyre többen keresik fel ebben az időszakba a termálvizes, aquaparkos magyarországi üdülőhelyeket is.

Mi az az úti cél, ahova mindenképpen el szeretnél jutni? Miért?

– Jaj, nagyon sok van… ez szakmai ártalom, de talán ahova a közeljövőben el szeretnék jutni, az Thaiföld, mert olvastam róla, a barátok is meséltek róla, kíváncsivá tettek, és mert ott szívből mosolyognak az emberek – legalábbis ezt mesélik.

Te is igénybe szoktad venni a saját utazási irodád szolgáltatásait?

– Csakis a Boomeranggal utazom. Igaz, hogy még soha nem vásároltam teljes üdülési csomagot, mert szeretem magamnak, saját ízlésem szerint, kis darabokból összeállítani azt, ellenben részelemeit, mint például repülőjegy-vásárlást, szállásfoglalást, autóbérlést, szóval mindent a Boomerang partnerhálózatain keresztül bonyolítok.

Hogy néz ki egy napod? És a hétvégéid?

– Mivel nagyon rossz korán kelő vagyok, így reggel csak 10 órakor indítom hivatalosan a munkanapom. Ha épp nem vagyok találkozón vagy bármiféle ügyintéző úton, akkor este 6-7-ig az irodában tevékenykedek. Az esti programom kialakulását szeretem a véletlenre bízni, ellenben vannak biztos pontok, mint például pillanatnyilag a németóra vagy a röplabda. Hétvégén szeretek kimozdulni Kolozsvárról, elsősorban valahova a természetbe, ha meg ez nem jön össze, akkor lazítással, főzögetéssel, barátokkal töltöm a hétvégét.

Mennyire mondhatod, hogy a munkád a hobbid is? Mivel szeretsz még foglalkozni szabadidődben?

– A hétköznapi irodai teendők nem tartoznak a hobbim közé, ellenben gondolatban nagyon sokat utazgatok, tervezgetek, és ritkán tudok leülni úgy 10 percre a számítógép elé, hogy az ne torkolljon valamiféle munkába. Szabadidőmben szeretek röplabdázni, biciklizni, sétálni valahol a zöldben, de szívesen iszok meg egy pohár bort barátokkal, vagy nézek meg egy jó kis előadást.

Mi a legnehezebb dolog az utazási iroda vezetésében? Mit kedvelsz benne a legjobban?

– Nagyon nehéz tervezni: soha nem tudni, mikor jön az első hó, milyen hosszú lesz a nyár, hol lesz árvíz, hova dobnak le egy bombát, milyen iroda születik, milyen iroda zár be. Legjobban szeretem benne a változatosságot, a pörgést, a gyors irányváltoztatásokat, amikor egyik pillanatról a másikra kell dönteni.

Meddig szeretnél még ezzel foglalkozni, esetleg milyen személyes terveid vannak még az elkövetkező 10 évben?

-Amíg van benne változatosság és kihívás, addig mindenképp. De közben szeretnék majd idegenvezetni, képzéseket tartani, tanítani, gyereket nevelni… szóval, még sok minden mást is csinálnék emellett a következő évtizedben.

Milyen könyvet olvastál utoljára, miért tetszett?

– Kunderától a Találkozást. Tetszett, mert változatos. Esszékötet lévén, soha nem tudtam, hogy a következőben épp milyen témát fog boncolgatni.

Mi az a három tárgy, ami nélkül nem tudnád elképzelni a napodat?

– Az egész napom el van rontva, ha nem tudok reggel meginni egy finom tejeskávét, ha a nagy rohanásban elfelejtek fülbevalót tenni, vagy ha elhagyom valamerre a telefonom.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!