Egyszerűbb lesz ezentúl munkakönyv nélkül az élet?

2011. október 13. – 06:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Október végéig az új elektronikus adatbázis végleg felváltja a papír-alapú munkakönyveket. Az új rendszer még döcög, de szakértők szerint életképes lesz. Kritikák és megoldások.

Számos kritika éri az új Revisalt (5.0.6.), amely a papíralapú munkakönyveket hivatott kiváltani. Az alkalmazottak elektronikus nyilvántartási jegyzéke eddig is érvényben volt, de párhuzamosan futott a papír alapú rendszerrel. A programnak bizonyos időközönként új verziói jelennek meg, amelyeket a munkaügyi hivatal weboldalán lehet letölteni, az ehhez tartozó használati útmutatóval együtt. Az alkalmazottak elektronikus nyilvántartását szabályozó kormányhatározat augusztus elsején lépett érvénybe, az adatbázisba október végéig kell bevezetni a Romániában dolgozó 4,2 millió alkalmazott adatait. A Ziarul Financiarnak nyilatkozó HR-szakértők szerint az előző, 2.4.0.-ás verzióhoz képest kevés előrelépés történt a programban. Camelia Slivneanu , az Aerotravel HR igazgatója azt kifogásolta, hogy az új rendszerből nem lehet bejegyzést törölni, módosítani. Az adatbázisba csak a legutolsó pozíciót lehet feltüntetni, még ha az előző években az alkalmazott egyéb funkciókat is betöltött. Másik kifogás, hogy az előző verziókból a program nem veszi át az adatokat, azokat külön be kell táplálni, ami nagyon időigényes. Slivneanu még azt sem tartja kizártnak, hogy a rendszer sikertelensége miatt 2012. januárjától Románia visszatér a papír-alapú munkakönyvekhez. Pál-Antal Ildikó adószakértő csak részben ért egyet a gazdasági lapban megfogalmazott kritikákkal. Szerinte az új Revisal sokkal felhasználóbarátabb, mint a korábbi. „A jelzett nehézségek zömével nem találkoztunk, annak ellenére, hogy több száz munkavállaló adatait kezeljük”. A Revisal kezelésével kapcsolatban kérdésünkre elmondta, hogy az adatbázist a munkaadó által kinevezett személy vagy a munkáltatóval szerződéses viszonyban levő cég kezelheti. „Az utóbbi esetben a munkáltatónak a szerződés aláírásától számított három munkanapon belül írásban értesítenie kell a munkaügyi hivatalt annak megkötéséről. Az átiratnak tartalmaznia kell a szolgáltató adatait, a szerződés érvénybelépésének kezdetét, a szolgáltató cégbejegyezési igazolásának másolatát, illetve a szolgáltatónak az adatvédelmi hatósághoz való bejelentkezésének igazolását. Az adatvédelmi hatósághoz on-line kell bejelenkezni, de utólag postán is el kell küldeni a kérést, legtöbb két napon belül a cég megkapja a bejegyzési számot. A kitöltendő ívlap elég részletes, mellékelni kell egy belső szabályzatot is arra vonatkozóan, hogy a szolgáltató hogyan fogja biztosítja a kezelt adatok védelmét, biztonságát.A vállalkozó bármelyik módszert választhatja, nincs jogszabályi elvárás arra vonatkozóan, hogy bizonyos kötelező képesítéssel kell rendelkeznie a Revisalt kezelő személynek vagy a szolgáltatást végző cégnek” – magyarázta az adótanácsadó. Hozzátette, hogy amennyiben a munkaadó a cégen belül nevez ki egy személyt az alkalmazottakkal kapcsolatos feladatok elvégzésére, nem kell a fent megnevezett felügyelethez bejelentkeznie.

Mit kell bejegyezni a Revisalba?

A Revisalban kötelező módon jelezni kell a munkavállaló azonosító adatait, az alkalmazás dátumát, a kiküldetés időtartamát, a foglalkozást, a betöltött funkciót, a szerződés tipusát, a munkaidőre vonatkozó adatokat, a bért, egyéb juttatásokat, az esetleges felfüggesztés időtartamát és okait. Az adatokat legkésőbb az alkalmazást megelőző munkanapon kell feltölteni, a szerződés felbontása esetében pedig a szerződés megszűnésének napján. A módosítások esetében a változtatásokat követő 20 munkanapon belül kell ezt megtenni. A folyó szerződések adatait a kormányhatározat életbe lépésétől számított 90 napon belül kell átvenni a régi rendszerből és kiegészíteni, ez 2011 október 29-ét jelenti.

Pál-Antal Ildikó reagált a lapban megjelent kritikákra is.

„ nem lehet törölni a bejegyzéseket ”

– A papíralapú munkakönyvben sem lehetett törölni, csak módosítani /javítani, ez valóban nehézséget jelent a cégnek, de egy országos elektronikus adatbázisnál nem is lehet megengedhető. Itt a véglegesített (validate) adatokról beszélünk. Törölni vagy bejegyzést felülírni kizárólag a munkaadó adatainál lehet. Ami a munkavállaló adatait illeti, azt csak addig lehet törölni vagy változtatni, amíg az nem véglegesített: ha a bejegyző megnyomta a „validare ” parancsot, akkor az már nem törölhető vagy felülírható.A jogszabály szerint a felmerült hibát akkor kell javítani, amikor arról a munkaadó tudomást szerez, és ezt külön bejegyzésként rögzíti a Revisalba.

„ nem vesz át minden adatot a régi nyilvántartóból, leblokál ”

– Ilyen gonddal mi nem találkoztunk.

„ a munkavállaló utolsó funkcióját, beosztását jeleníti meg akkor is, ha ez más volt az

elmúlt időben ”

– Igen, ez igaz. Az új Revisal automatikusan veszi át a régi adatbázist, viszont valóban nem hozza át a régi programban felvezetett módosításokat, például a beosztás változását. Ez valószínűleg egy technikai hiba, amit orvosolni fognak. Egyelőre még mindenki hozzáfér a régi Revisalhoz, tehát az igazolások kiállításánál ez nem akadály, gondolom, a bajt novemberig orvosolják.

„ nem mindegyik régi jelszó működik ”

– Sajnos ez így van. Jelszóra akkor van szükség, ha a társaság on–line módon akarja közölni a naplót, a munkaügyi hivatal honlapján keresztül. Ebben az esetben vagy új jelszót kell kiváltania, vagy más elküldési módot kell választania.Az elektronikus naplót három módon lehet a hatóság fele elküldeni: on-line a munkaügyi hivatal honlapján keresztül, elektronikus aláírással e-mailen a munkaügyi hatósághoz, vagy a munkaügyi hivatalnál CD-n.

Elhibáztuk? Mekkora büntetésekre számíthatunk?

Pál-Antal Ildikó elmondása szerint jelenleg a legtöbb gond azzal van, hogy új bejegyzések anélkül lettek rögzítve az új rendszerben, hogy a munkavállaló lejelentette volna a munkaügyi hatósághoz az erre vonatkozó szolgáltatási szerződés megkötését. Az 500-as kormányhatározat szerint a szerződés le nem jelentését a munkaügyi hatóság bírságolja, ennek összege 2 000-5 000 lej, viszont nem tér ki arra, hogy kihágást jelent-e a késedelmes értesítés. Viszont abban az esetben, ha a Revisal bejegyzésének dátuma megelőzi a szolgáltatási szerződés hatályba lépésének az időpontját, akkor már nincs menekvés a bírság alól, ez 3 500 – 5 000 lej is lehet. A szolgáltatói szerződések zöme most készül, viszont nagyon sokan már a szerződések megkötése előtt az új revisalba vitték be az adatokat. A munkaügyi hivatal pedig már ellenőriz és büntet olyan címszó alatt, hogy illetéktelen személy kezelte a Revisalt.Előfordult, hogy az új Revisalban nem aktiválódtak a korábbi jelszavak. Ilyenkor sokan a régi rendszerben jelentették le az alkalmazással kapcsolatos adatokat, ez azonban már nagyobb bírságot von maga után, 10 000 lejt munkavállalóként.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!