Hány kilométer autópályát építettek az EU-ban?

2011. október 11. – 08:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1990 és 2010 között Romániában összesen 208 kilométert adtak át, az ország teljes területéhez viszonyítva itt van a legkevesebb autópálya. Ki az első?

Az Eurostat adatai szerint az uniós országok közül tavaly Spanyolország rendelkezett a leghosszabb autópályahálózattal, ez 13 500 kilométert tett ki. Őt Németország követi 12 813 kilométernyi sztrádával, majd Franciaország 11 163 kilométerrel. A negyedik helyen Olaszország áll, majd Nagy-Britannia, Hollandia és Portugália következik. Románia a 20. helyen szerepel, azonban ennél lejjebb is csúszhatott volna, ha a görögországi, lettországi és máltai adatok publikusak lennének.

Ha relatív értelemben vizsgáljuk az országok autópálya-lefedettségét, akkor Hollandia vezet, itt egy négyzetkilométeres területre 0,0634 kilométer autópálya jut. Őt követi Luxemburg, Belgium majd Ciprus, Románia az alig észrevehető 0,0013-as aránnyal az utolsó helyre kerül.

Arányosan Írország vezet: az autópályahálózat 26-szorosára nőtt

A húsz év teljesítményét lehet relatív és abszolút értékben is mérni. Amennyiben az 1990-es szinthez viszonyított változást mérjük, Románia a nyolcadik helyen áll: a 113 kilométert sikerült húsz év alatt 185%-kal megnövelni. Az első helyen Írország szerepel, ahol 26-szorosára tornázták fel a sztrádák összhosszát. A nagyobb gazdaságok a rangsor második felében helyezkednek el, 100% alatti növekedést produkálva.

Természetesen az arányok sokszor csalókák lehetnek, ha nem nézzük, hogy honnan indultunk és hova jutottunk. Olaszországban például már 1990-ben is 6 193 kilométer autópályát lehetett használni, Belgiumban pedig ekkor már 1666 kilométeren gurulhattak a gépkocsik, Németország hálózata meghaladta a tízezer kilométert.

Spanyolország a legszorgosabb: 8807 kilométer, húsz év alatt

Az elmúlt 20 évben a legtöbb autópályát a spanyolok építették, összesen 8 807 kilométert, ez évente 450 kilométer átadásának felel meg. A második helyen Franciaország szerepel 4 339 kilométerrel, de közel kétezer kilométert épített még Németország is.

Románia 208 kilométere a 17. helyre volt elég. Sok fejlett ország pedig egyszerűen azért nem épített jelentős mennyiségű autópályát az elmúlt húsz évben, mert nem volt rá szükségük, ugyanis viszonylag fejlett közúti infrastruktúrával rendelkeznek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!