1,6 millió eurót nyert Hargita megye turisztikai fejlesztésre

2011. szeptember 13. – 04:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három projekt áll kivitelezés alatt: a borvizek népszerűsítése, a természetvédelmi területek megőrzése és a székely kapuk útjának kiépítése.

Hargita megye – az országból egyedülálló módon – összesen hét turisztikai projekttel nyert az EU Regionális Operatív Programjának 5.3-as tengelyének pályázati kiírásán. Az összköltségvetés mintegy 1,6 millió euró, ezt többek között a székelykapuk, a borvizek és a természetvédelmi területek népszerűsítésére fogja felhasználni a megyei tanács. A három nyertes projektet Borboly Csaba , Hargita Megye Tanácsának elnöke, Dr. Horváth Alpár turisztikai szakértő, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem gyergyószentmiklósi tagozatának tanára és Gászpor István projektmenedzser mutatta be.

„Hargita megye nagyon sok adottsággal rendelkezik, amelyeket meg kell mutatni a turistáknak, bővíteni kell a lehetőségeket, hogy az emberek ne csak átutazóba jöjjenek Székelyföldre. A turizmus jövedelmet, lehetőségeket jelenthet az itt élőknek. Ezek a projektek újabb munkahelyek megjelenését teszik lehetővé, és hozzájárulnak a helyi lakosság életszínvonalának növekedéséhez is” – fejtette ki Borboly Csaba tanácselnök.Dr. Horváth Alpár turisztikai szakértő elmondása szerint Hargita megye turisztikai stratégiájának kidolgozása már 2005-ben elkezdődött, de csak 2008-ban sikerült befejezni, a terv tíz éves időtávra szól. „Turisztikai forgalom tekintetében az első tíz megye közé kell bekerülni. Nem Hargita megyét, hanem Székelyföldet kell promoválni, mert ennek van külön identitása” – hangsúlyozta Horváth. Gászpor István ismertette a három projektet, amelynek részleteit az itt elérhető bemutató tartalmazza. A Borvizek népszerűsítése elnevezésű projekt általános célja Hargita és Kovászna megye turisztikai vonzerejének növelése és az ásványvizek gyógyerejének népszerűsítése. Ennek összköltségvetése több mint egy millió lej, amelyből az ásványvizek népszerűsítését szeretnék megvalósítani turisztikai kiállításokon, az elektronikus sajtóban, kiadványok segítségével és a borvízforrások kijelölésével.

Az egyensúly és az egyediség megőrzése a természetvédelmi területeken és ezek integrálása a turizmusban elnevezésű projekt összköltségvetése közel 800 ezer lej, és célja a Hargita megyei turizmus fejlesztése ökoturisztikai útvonalak kiépítésével elektronikus formában és a helyszíneken, ennek népszerűsítése a különböző célcsoportok körében. Specifikus célokként a projektben a Hargita megyébe látogató turisták számának növelését, a turisztikai főszezon kiterjesztését, a helyi gazdasági szereplők jövedelmének növelését, a megyei turisztikai termékskála szélesítését és a turisztikai kínálat minőségének javítását jelölték meg. A projektbe 35 természetvédelmi területet vonnak be.

A Székely kapuk útja pályázat összköltségvetése közel egymillió lej. Fő célja a Hargita megyei turizmus fejlesztése kulturális és történelmi útvonal kiépítésével és ennek népszerűsítése különböző célcsoportok körében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!