Mennyibe kerül idén az iskolakezdés?

2011. szeptember 12. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 60-80 lejből is meg lehet úszni, ha mindenből a legolcsóbbat választjuk, a végső összeg azonban a több száz lejt is elérheti. Bejártuk a vásárt és a hipermarketeket.

A szülők évente visszatérő rémálma az iskolakezdés: a táskát meg kell tömni füzetekkel és tankönyvekkel, a tolltartót írószerekkel. És talán a tornafelszereléshez sem ártana egy-egy új kelléket beszerezni. Körbenéztünk Kolozsvár nagyobb áruházaiban és a Diákművelődési Házban megrendezett taneszköz-vásáron, hogy milyen a felhozatal, és mennyibe kerülhet egy teli iskolatáska. (A termékkiállítás szeptember 11-ig lesz nyitva).

Elöljáróban elmondható, hogy a tavalyihoz képest kevesebb giccset találtunk a kirakatokban, a hagyományosabb, játékosabb elemek kerültek előtérbe. Természetesen most is voltak szuperhősös, halálfejes, esetleg Barbie-babás motívumokkal díszített árucikkek, de elmaradt a tavalyi boás világító tollparádé.

Vásár: nincs zsúfoltság, az árak a földön járnak

A Studházban megrendezett tanszervásáron különböző forgalmazók kínálták portékáikat a bámészkodó anyukáknak és apukáknak. A nézelődők között voltak, akik gyorsan túl akartak esni a bevásárláson, de akadtak, akik csak szemügyre vették a kínálatot és összehasonlítgatták az árakat. Egy „cégmentes” sarokban szuperolcsó, 20 lejes iskolatáskákat árultak – igaz, a legegyszerűbb, egyszínű változatban.

A Herlitz standjánál egy négyzethálós A4-es, 48 lapos füzet 2,5 lejbe kerül, az olcsóbb fajta A5-ösért pedig csak 1 lejt kérnek el. Az iskolatáskák ára 180 és 290 lej között mozog, de találhatunk egyszerűeket is 48 lejért. Egy hat darabos színesceruza-készlet 5 lejbe, a tíz darabos pedig 15 lejbe kerül, egy teli tolltartóért 30-45 lejt kell fizetnünk. Egy toll két patronnal 13 lej, 24 darabos ceruzakészlet 17-20 lejbe kerül.

A Gutenberg nél a nagy füzetek ára 3-4 lej körül mozog, az A5-ös kis füzetek 1-2 lejbe kerülnek. A Herlitzéhez hasonló toll két patronnal már 14-16 lej, itt viszont a 12 darabos színesceruza-készletért kell ugyanannyit fizetnünk, mint az előző standnál a hat darabosért. Találunk olcsóbb írószereket is, például egy „hétköznapi” golyóstollat akár 50 baniért is beszerezhetünk. Egy radír 70 bani, három darabos ecsetkészlet – mérettől függően – 9-12 lej. A hibajavító ára márkától függően 3 és 5 lej között mozog.

A Lecom standjánál viszonylag széles és olcsó a választék a kicsi füzetekből, egy 48 lapos ára 1-1,8 lej. Nagy füzetek csak Steaua s kiszerelésben kaphatóak, a 60 lapos 4,5 lejbe, a 80 lapos 5,5 lejbe kerül. A földrajz, ének és biológia füzetek ára 1,1 lej, a szószedet pedig csak 70 baniba kerül. Táskák 69-139 lejért kaphatóak attól függően, hogy éppen Hello Kittyst vagy szuperhősöst választunk. Egy üres tolltartó 25 lejbe kerül, akciós viszont a 30 darabos filctoll 12,5 lejért, illetve a 24 darabos színes ceruza 12,5 lejért. Egy radírért viszont az előző standdal szemben itt 1-2,6 lejt is elkérhetnek.

Milyen akciókkal csábítanak a nagyáruházak?

Körbenéztünk a nagyobb hipermarketek polcain is. Egy jó tanács: aki nem szereti a tömeget és a végeláthatatlan árusorokat, az ne csinálja utánunk. A Penny Market ben az egyszerű, A5-ös, 48 lapos füzetek 80 baniba kerülnek, de a színes fedelűek ára sem éri el az 1 lejt, a 60 lapos nagy füzet ára 2,5 lej. Akciós a vonalzó-szett 3 lejért, felszerelt tolltartó 13 lejért, illetve az 50 darabos patroncsomag 10 lejért. Iskolatáskát már 35 lejért is kaphatunk, van fiúsan kék és lányosan szívecskés mintában. A Kaufland nak is megvan a maga kedvezményes kínálata. Például egy felszerelt tolltartó 10 lejbe, egy 21 darabból álló teljes írószer-csomag 12 lejbe, egy körzős-vonalzós csomag pedig 4 lejbe kerül.

A Billa akciójából a 12 darabos filctoll szettet emeltük ki, amely 6 lejbe kerül, a 12 darabos színes ceruza csomag ára 2,5 lej. Az A4-es, 50 lapos füzet 3 lejbe, a 80 lapos 7 lejbe kerül. Egy iskolástáskát 50 lejért kínálnak akciós áron. A Cora termékkínálata a saját márkák miatt érdekes. Csomagolásuk egyszerű, több nyelven feliratozott, az áruk azonban sokszor nem alacsonyabb, mint más márkáké. Itt az árak általában néhány százalékkal egyébként is magasabbak, mint más áruházakban. Az egyszerű, 48 lapos kicsi füzet ára itt 89 bani, a színes fedelű 1,69 lej. Az egyszínű, 48 lapos nagy füzet ára 2,49 lej, a 60 laposé 2,69 lej, a színes fedelű azonban már 5 lejbe is kerülhet.

Négy darabos ceruza-szettet már 1,54 lejért is vehetünk, noha a Corás csomag 4 lejbe kerül, a halálfejes változatért pedig 5,5 lejt kell fizetnünk. Négy darab írószer ára saját márkás kiszerelésben 3 lej, a Bic féle ára viszont már 7,6 lej. A négyes zselléstoll készlet 9 lejbe kerül, de van még Corás dupla-hegyező 4,5 lejért, radír 3 lejért és sorkiemelő 3,5 lejért. Kedvező viszont a felszerelt iskolatáska ajánlatuk: 16 taneszköz egy nem túl csúnya táskával 30 lej, mondjuk egy tolltartót még beledobhattak volna a pakkba. Egyébként egyszerű táskát már 16 lejért kínálnak, a legdrágább csili-vili darab 100 lejbe kerül.

Az Auchan messze a legolcsóbb, és idén megjelentek a saját márkás termékek is. Itt már 25 baniért is vehetünk füzetet, igaz, a vonalozás minősége hagy némi kívánnivalót maga után. Az egyszínű, 48 lapos kicsi füzet 77 baniba kerül, a 60 laposok ára 0,91 – 1,55 lej között mozog, és még 80 lapost is kapunk 1,74 lejért. Az árak viszont nagyon váltakoznak. Az Auchanos 12 darabos színes ceruza készlet 1,93 lej, ugyanez Bic márkanév alatt 6,86 lej, a Herlitzé pedig 8,69 lej, a Riziniuból pedig a 24 darabos kerül 5 lejbe. A filctollak ára is széles skálán szóródik: 12 darabosat találunk 4 lejért, de 10 lejért is.

Ha mindent összeszámolunk, az iskolakezdés bevásárlókosarának értéke körülbelül 60-80 lejnél indul, de akár több száz lejt is rászánhatunk a gyermekünk tanfelszerelésére. Kérdés, ki mennyire ragaszkodik a márkákhoz, és ki az, akinek inkább az ár az elsődleges szempont vásárláskor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!