Háromszáz közgazdász egy helyen, Kolozsváron

2011. szeptember 5. – 07:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hat nagyelőadás, öt szekcióban további húsz előadó, akik mind irányt mutatnának a megújuló gazdasági környezetben. Ezt kínálja az RMKT huszadik vándorgyűlése.

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a kolozsvári BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar ával partnerségben szeptember 23-25 között, Kolozsváron rendezi meg a társaság évi legjelentősebb szakmai rendezvényét, a XX. Közgazdász Vándorgyűlést. A rendezvényre szeptember 5-ig kedvezményesen lehet jelentkezni a szervezet weboldalán , a más városból érkezők számára szálláshelyet is kínálnak a szervezők. A rendezvény részleteiről a kolozsvári szervezet elnökét, Keresztúri Zsoltot kérdeztük.

Miért kiemelkedő ez a rendezvény a romániai magyar közgazdászok számára?

– A Vándorgyűlés az RMKT főrendezvénye, hagyományosam a romániai magyar közgazdászok találkozóhelye, minden évben, idén már 20-ik alkalommal megtartott szakmai konferencia. Az idei rendezvény, amelynek témája az Iránykeresés a megújuló gazdasági környezetben, kitűnő alkalom megvitatni gazdasági helyzetünk perspektíváit elméleti és gyakorlati szakemberek bevonásával. A hétvége keretén belül nagyszerű lehetőség nyílik arra, hogy gazdasági vezetők és közgazdászok találkozzanak, információt cseréljenek, kapcsolatokat alakítsanak és új ötletek szülessenek.

Miért pont Kolozsváron szervezik meg idén a vándorgyűlést?

– Az RMKT története szervesen kapcsolódik Kolozsvárhoz. Innen indult ezelőtt 21 évvel a szervezet megalapításának ötlete. Kolozsváron található társaságunk székhelye, amely otthont ad központi irodánknak és Erdély legnagyobb, több mint 6000 kötettel rendelkező magyar nyelvű gazdasági szakkönyvtárának. Ugyancsak Kolozsvárról indult ezelőtt két évvel az a megújulási kisérlet is, amely szervezetünket ma modern, tagjai számára vonzó szervezetté teszi. Tehát valahogyan magától értetődött, hogy a huszadik, jubileumi Vándorgyűlést Kolozsváron, a romániai magyar oktatás kiemelkedő helyén, illetve a BBTE Közgazdasági- és Gazdálkodástudományi Karának partnerségében szervezzük meg.

Eddig milyen helyszíneken volt már hasonló rendezvény?

– Ahogy a konferencia neve is mutatja, a „Vándorgyűlést” minden évben más-más városban szoktuk megrendezni, a szervezési munkát mindig valamelyik területi szervezetünk vállalja fel. Tavaly Szentgyörgyön volt megtartva a rendezvény, azelőtt pedig Szatmárnémetiben.

Mit kínál a rendezvény a résztvevőknek?

– Előadóink hagyományosan jeles hazai és külföldi gazdasági szakemberek, oktatási, kutatási, vállalati, kormányzati jegybanki és más szakterületekről. A hat plenáris előadót öt szekcióban további húsz előadó követi, így mindenkinek lehetősége lesz azt a szekciót kiválasztani, amelyik érdeklődési területének leginkább megfelel a következő tematikákat érintve: erőforrások a 21. században, vállalkozásfejlesztés, régió- és vidékfejlesztés, gazdaságfejlesztési stratégiák, illetve a gazdasági oktatás fejlődési irányvonalai.

Hány résztvevőre számítanak?

– Résztvevőink közé gazdasági szakemberek, cégvezetők, vállalkozók és gazdasági témák iránt érdeklődők tartoznak, az egész ország területéről és külföldről egyaránt. Elsősorban RMKT tagokra számítunk különböző területi szervezeteinkből, de a részvétel nyitott mindenki számára, akik érdeklődnek a feldolgozott témák iránt, és közelebbről meg akarnak ismerkedni szervezetünkkel. Tekintettel arra, hogy szervezetünk megújulóban és dinamikus fejlődésben van, körülbelül 300 résztvevőre számítunk.

Az előadásokon túl mire ad még lehetőséget az esemény?

– Elsősorban ismerkedésre, kapcsolatteremtésre lesz lehetőség, de aki először lesz jelen a vándorgyűlésen, megismerheti szervezetünk tevékenységét, rendezvényeinket. Végül meg kell említenem a szombati ünnepi vacsorát követő bulit is.

Mekkora a rendezvény költségvetése, ennek hány százalékát fedezik támogatásokból, illetve részvételi díjakból?

– Egy ilyen kaliberű két napos rendezvény költségvetése jelentős összeget tesz ki. Ennek ellenére a részvételi díjakat igyekeztünk mindenki számára elfogadható, korrekt összegben megállapítani. A költségek jelentős részét megnyert pályázatokból és támogatói hozzájárulásból fedezzük.

Az általános tematikához kapcsolódva Ön személy szerint hogyan látja, milyen irányt fog követni a megújult világgazdaság?

– Az elmúlt néhány év történései alapjában megváltoztatták a világ gazdasági felépítését, felrúgták az addig érvényes szabályokat. Szerintem a következő éveket pontosan ez a bizonytalanság, iránykeresés, tapogatozás fogja jellemezni, hiszen nincsenek már előre bevált, járható utak, mindenki keresi a legmegfelelő makrogazdasági intézkedéseket, vagy a leghatékonyabb módszereket, remélve, hogy azok az elképzelt eredményeket fogják produkálni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!