Hogyan lehet kiszámítani az új regisztrációs adót?

2011. szeptember 1. – 08:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Számítani fog a hengerűrtartalom, a szennyezőanyag-kibocsátás és a régiség is. De saját felelősségre kérhetők még kedvezmények.

A kormány tegnapi ülésén arról döntött, hogy minden olyan gépkocsi első vásárlása alkalmával, amelyre eddig még nem számoltak rá regisztrációs illetéket, az új tulajdonos ki kell fizesse a bejegyzési adót. A kifizetés függetlenül lesz attól, hogy az eladó romániai vagy külföldi állampolgár, illetve nem számít a gépkocsi kora, eredete, illetve az sem, hogy mikor kapott először román rendszámot.A Ziarul Financiar szerint azonban gondok okozhat, hogy a 2007 előtt behozott gépkocsik eladásakor most ezt az adót ki kell fizetni, az autók ára ezért le fog csökkenni. Emellett probléma lehet az is, hogy azokra a kocsikra, amelyekre eddig nem fizettek bejegyzési illetéket, és a tulajdonosuk ezentúl nem is szeretne megválni tőlük, soha nem fognak környezetszennyezési adót fizetni. A tulajdonosok így csak az éves gépkocsiadót kell fizessék anélkül, hogy valamilyen formában büntetnék a széndioxid-kibocsátásukat. Szakértők szerint kivitelezhető alternatíva lett volna egy éves szennyezési díj kiszabása a hengerűrtartalom, a régiség és az évente megtett kilométerek szerint. A díj egyébként a korábbinál 25%-kal alacsonyabb lesz. Azok a személyek, akik a 2008. július elseje óta érvényben levő törvény szerint nagyobb környezetszennyezési adót fizettek, mint amennyit az új törvénytervezet előír, visszakérhetik az adókülönbözet értékét. Az állam előreláthatóan 56 ezer autó után kell visszafizesse a regisztrációs adó egy részét, ez megközelítőleg 240 millió lej költséget jelent a kormánynak.

Hogyan számolhatom ki a díjat?

Az Euro 5-ös , Euro 4-es , és Euro 3-as gépkocsik esetény a környzetszennyezési adót a következő képlet segítségével kell kiszámolni: Összeg = [(A x B x 30%) + (C x D x 70%)] x (100 – E)% , ahol: A – széndioxid-kibocsátás, gramm/kilométer (1. táblázat) B – szennyezőanyag-kibocsátás, euró/gramm (1. táblázat, harmadik oszlop) C – hengerűrtartalom D – hengerűrtartalom szerinti szennyezőanyagkibocsátás (2. táblázat, harmadik oszlop) E – levonások (4. táblázat, második oszlop) Az Euro 6-os autók esetén ugyanezt a képletet kell majd használni, ahogy életbe lép az ezt szabályozó törvény. A non-euro , Euro 1-es és Euro 2-es gépkocsiknál, illetve azok esetén, amelyeknél nem lehet pontosan tudni a széndioxid-kibocsátást, a következő képlet lesz érvényben: Összeg = [C x D x (100 – E)] / 100, ahol: C = hengerűrtartalom D = hengerűrtartalom szerinti szennyezőanyag-kibocsátás (2. táblázat, harmadik oszlop) E = levonások (4. táblázat, második oszlop) További kedvezményekre jogosultak azok az új tulajdonosok, akik saját felelősségükre vállalják, hogy autójuk futásteljesítménye nagyobb, mint a kategóriájába tartozó gépkocsik standardnak számító futásteljesítménye. Ebben az esetben a 4-es táblázatban szereplő levonások mellé az 5-ös táblázat többletlevonásait is hozzá kell adni, az új levonási arány nem lépheti túl a 90%-ot. Forrás: money.ro, zf.ro

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!