Mennyibe kerül a fesztiválozás?

2011. augusztus 28. – 10:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A látogatók naponta átlag 100 lejt költenek, javarészt alkoholra. Ami nem drága ugyan, de sokat kell inni belőle, hogy meglegyen a hangulat. Körkérdés a Weekenden.

A nyitó sajtótájékoztatón ugyan megtudtuk, hogy az idei Félsziget fesztivál költségvetése egy millió euró, a jegyek ára sem titok régóta, mégis kíváncsiak voltunk, vajon mekkora egy „mezei” látogató személyi büdzséje. A kora délutáni hőségben bágyadozó résztvevők között végzett röpfelmérésünk szerint egy nap átlagosan 100 lejből lehet kijönni, ennek körülbelül 70%-át alkoholos italokra költik a résztvevők. De a fogyasztási arányok széles skálán szóródnak: van, aki csak napi 5 lejt eszik el, és van olyan is, aki egyáltalán nem iszik alkoholt.

Na de mennyi a sör?

Az árak fesztiválviszonylatban nem tekinthetőek elrugaszkodottnak, vásárláskor pedig nem kell sokat törnünk a fejünket az aprókon: az erős italokon kívül szinte minden itóka 5 lejbe kerül, legyen az csapolt vagy dobozos sör, esetleg fél literes üdítőital. Sörből Holstent, Calsberget és Tuborgot vehetünk, üdítők közül Pepsi és Borsec termékek kaphatóak. Ételek közül a személyes kedvencünk az Emma étterem 7 lejes második fogása, amely minden nap kicsit módosul, általában valamilyen csirkehús alkotja, körettel és savanyúsággal. Ugyanitt egy teljes menüt 10 lejért vásárolhatunk meg. A vegetáriánusok sem kell korgó gyomorral átbulizzák az estéket, 5-15 lejből szendvicsek vagy kész ételek közül válogathatnak.

Te mennyit költesz?

És hogy kinek mi és mennyi az annyi? Szombat délután végigfutottunk a táboron és megkérdeztük a fesztiválozókat, hogy mire mennyit költenek. „Másfél millió szeszre ment el, otthonról hoztam kaját. Sátorban lakom, úgyhogy az nem kerül pénzbe. Inni vodkát szoktam, simán” (Laci)

„Eredetileg 400 lejt hoztam, de már kértem kölcsön, a pénz éppen úton van. 100 lejt hoznak a barátaim, de már látom, hogy az sem lesz elég. 60% ételre, 40% piára megy el. Inni sört, vodkát és jägert szoktam, enni pedig ami jön, inkább szendvicseket” (Andris) „Az én költségvetésem majdnem 500 lej, inkább piára költök, kaja kevesebb. Sört, vodkát és jägert iszom, a pénzem 70%-át erre költöm. Enni csak szalmakrumplit ettem eddig” (Sulcz) „Csak most érkeztünk, de nem szabtunk meg költségvetést, ki kell mennünk még a városba a bankautomatához. Eddig a gázolajra és a belépőre költöttem, de többet fogok szerintem italra, mint ételre költeni. 50 lej biztos el fog menni, fejenként a barátnőmmel” (Teo) „80 lejt hoztam, egy napra jöttem. Sokat fogok költeni italra, nem feltétlenül alkoholosra. Nagyon meleg van, plusz ha eszem is, szomjas leszek” (Ileana) „200 lej két napra, ebből 30 lejt költök körülbelül kajára, a többi piára megy. Főként sört, de rövid italt is iszom, Becherovkát és jägert. Azt eszem, amit találok” (Isti)

„Két napra a belépő 160 lej, a sátorra még 20 lej, költőpénznek napi 80 lejt gondoltunk, 70%-a valószínűleg italra megy el. Leginkább sört iszom, és sült húsokat és miccset eszem” (Vlad)

„Ugyancsak 80 lejt hoztam, ennek nagyrészét ételre és vízre fogom költeni, mert alkoholt nem iszom” (Alex)

„Egész hétre 600 lejjel jöttem, de már csak 100 lejem maradt.

Először is a benzin, amivel feljöttünk, víz és este a sör jelenti a költségeket. Nappal nagyon meleg van, így annyi a vízfogyasztásom, mint este az alkohol. Bent nem nagyon eszünk, mert nem a legjobb a kaja, de 80% biztos folyadékra megy el. Vegetáriánus vagyok, van is egy ilyen étterem, de azt mondták, hogy csak délután lesz kaja. Amikor pedig délután mentünk, azt mondták, hogy csak este lesz” (Tibor) „Két napra jöttem, összesen 140 lejt hoztam, ezt mind sörre fogom elkölteni. Esetleg egy kis ételre is, ha éhes leszek” (Cătălin)

„100 lejt hoztam egy napra, sört fogok venni. Tegnap például húszat megittam. Öt lejt elköltöttem kajára, ettem egy lángost. Egyszer eszünk egy nap, a többi sör” (Radu) „Őszintén már nem emlékszem, hogy mennyi pénzt költöttem. Maradjunk csak annyiban, hogy a nagyon nagy százalékát alkoholra költöttem. Sört ittam, de sokat. De ezzel egy úrihölgy nem kérkedik” (Zsuzsa) „Napi 100 lej szerintem elfogyott, ez a minimum. 30% ételre, a többi italra megy el. Sört vagy jagert iszom, éppen ásványvizet is, de nagy a család, el kell őket tartani. A fesztiváltól 500 méterre lakunk, egy két szobás lakásban 17-en, a haveri körrel. Reggel felkelünk, falunk valamit, azután itt élünk a fesztiválon” (Józsi) „Körülbelül 250 lejjel jöttem el, végig maradok, két nap ittunk és már elfogyott a pénz. Még nem tudom, hogy mi lesz az utolsó két nap. Most még jól érezzük magunkat, ha beáll a válság, akkor még kiderül, hogy mi lesz, haza nem mehetünk. Sört, vodkát, mindent ittunk, amíg volt pénz” (Nándi)

„A napi költségvetés valahol 100 lejnél indul, utána attól függ, hogy mennyire hosszas a buli. Ha sokáig tart, akkor még egy 50 lejjel megtoldjuk a büdzsét. Nem fogyasztok szeszes italt, csak sört iszom, ez a pénzem 60%-át emészti fel. Az a baj, ha töményet iszom, másnap nem emlékszem semmire, és elég gáz, ha jönnek, és mondjuk megkérdik tőlem, mire költöttem a pénzem” (István) „Lányoknál máshogy működik, bátyámmal jöttem és a haverokkal, így elég kevés pénzből meg lehet élni. Mondhatjuk úgy is, hogy szeretem a potyát” (Bori) „600 lejt hoztam két napra, 90%-át italra költjük, a többit ételre és szórakozásra, van erre is sok lehetőség. Egyébként sört és jägert iszom” (Cipri)

„700 lejt hoztam összesen, de ebben benne van a belépő is. Úgy számoltam, hogy napi 100 lej jöjjön ki és legyen egy biztonsági alap, hogy ha valahol valami nagy buli van, akkor ne kelljen csóróskodni. Amúgy nem elég ez a pénz, elszámoltam magam. Kb. 70% pia és cigi, maradék kaja. Ezentúl csak bort fogok inni, mert nagyon finom” (Áron)„Ma reggel jöttem, mivel pénteken még dolgoztam, de azt hiszem, hogy én is elszámoltam magam. 500 lejt hoztam, ebben benne volt a benzin is, de az kevés volt, csak 70 lej oda-vissza. El kell dicsekednem, hogy 4 literrel lejöttem Kolozsvárról. Szeretek gyorsan menni, de most direkt jó lassan jöttem. De nem reális az összeg, mert tudom, hogy a kártyámon van pénz, mert biztos, hogy holnap be fogok menni a városba és le fogok venni a kártyámról pénzt. Az, hogy mennyit költök, attól is függ, hogy megyek-e gokartozni, a bungee jumpingra inkább a cigisdobozt gyűjtöm” (Gábor) „Két napra jöttem és 200 lejt hoztam magammal. Mivel itt tevékenykedem, a belépőmet fizették, a pénzt reggelire és vacsorára költöm. Inkább kajára költök, de sört is iszom este” (Réka)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!