Mikor tűnnek el az országok?

2011. augusztus 23. – 09:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi reprodukciós rátákkal Bosznia-Hercegovina tűnik el leghamarabb a térképről, viszont Brazília lakossága akár még az 5000-es évet is megélheti.

A The Economist összeállítása szerint Ázsia gazdagabb részein egyre több nő választja az egyedüllétet a „házasság rabságával” szemben. Ez az egyik oka, hogy a termelékenységi rátájuk lecsökkent, azonban ez a trend máshol is észlelhető. Az ENSZ szerint a világ 83 országában – hacsak nem emelkedik a termelékenységi ráta – a nőknek nem lesz elég lánygyermekük ahhoz, hogy reprodukálják magukat. Hong Kongban például 1000 nőből csak mintegy 547 esetben várható, hogy lánygyermek szülessen. Hong Kong nettó reprodukciós rátája tehát 0,547. Amennyiben pedig a helyzet nem változik, a következő generációból 547 nőnek csak 299 lánygyermeke fog születni, a csökkenés pedig tovább folytatódik.

A The Economist számításai szerint így 25 generációnak kell eltelnie ahhoz, hogy Hong Kong női lakossága a jelenlegi 3,75 millióról 1-re apadjon. Tekintve, hogy a lakosság átlagos gyermekvállalási életkora 31,4 év, várhatóan 2798-ban fog szülni az utolsó nő. A szomszédos Makaóban kicsivel korábban fog megtörténni ez, bár magasabb a reprodukciós ráta, de kisebb a lakosság. Hasonló logikával Japán, Németország, Oroszország, Olaszország és Spanyolország sem fogja meglátni az új évezredet. Amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, még Kínának is csak 1500 éve van hátra – írja a The Economist.Románia lakossága 3200 körül tűnhet el, Portugáliában 3000-ben születhet az utolsó gyermek, Bosznia-Hercegovina pedig már 2700-ban elnéptelenedhet. Kanada lakossága 4400-4500-ban, brazíliájé pedig 5000 körül tűnhet el a jelenlegi születési trendek alapján.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!