Mit tartalmaz a 2014-ig szóló gazdasági stratégia?

2011. augusztus 12. – 05:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pontokba foglaltuk, hogyan képzelte el számunkra a kormány a következő három évet. Spórolás, az lesz.

A szerdán elfogadott pénzügyi-költségvetési stratégia szerint az idei 4,4%-os GDP-arányos államháztartási deficit 2014-re 2,2%-ra csökken, a jövedelmek ekkor a GDP 33,9%-át, a kiadások pedig 36,1%-át fogják kitenni.A költségvetési tanács szerint azonban a stratégia több szempontból sem reális: nem számol azokkal a kockázatokkal, amelyek befolyásolhatják a makromutatókat és a költségvetési arányszámokat, nem részletezi a korrekciós intézkedéseket, illetve az állami vállalatok veszteségét sem veszi figyelembe. A stratégia továbbá kimondja, hogy a közalkalmazottakkal járó kiadások 2014-ig a GDP 0,7%-ával fognak csökkeni, azonban a dokumentumban nem szerepel, hogy mennyi lesz egyes években a közszféra átlagbére és az alkalmazottak száma – figyelmeztet a tanács. A kormány egyedül csak azt szögezi le, hogy a jövőben is folytatódik az alkalmazások korlátozása, miszerint minden hetedik megüresedett állásra csak egy személyt fognak alkalmazni.

A stratégia megerősíti továbbá a kormány hiánycsökkentésre vonatkozó vállalását, amely szerint a kiadásokat 2014-re – a 2011-es szinthez képest – a GDP 1,9%-ával fogják vissza. A közalkalmazottak bérének növekedési üteméről nem jelenik meg konkrét adat, csupán annyi, hogy a 284/2010-es törvény értelmében fokozatosan fogják emelni a fizetéseket. Elena Udrea turisztikai miniszter szerint ezt óvatosságból hagyta ki a kormány a dokumentumból, ugyanis jelenleg nagyon bizonytalanul alakul a nemzetközi pénzügyi helyzet. Ugyanakkor jelezte, hogy remélik: 2012-ben visszaáll a 2010-es bérszint. A költségvetési tanács szerint a célszámok teljesítésére vonatkozó legnagyobb kockázatot a közalkalmazottak bíróságon megnyert perei jelentik, amelyek a tavalyi év végén 7,4 milliárd lejt tettek ki – ennyit kéne kifizessen az állam a dolgozóknak.

Milyen intézkedéseket tartalmaz még a stratégia?

– megmarad a jelenlegi áfakulcs, a gazdaság alakulásának függvényében fontolóra vehetik a módosítást. 2014-re az áfabevételek elérik a GDP 8,6%-át- a nyereségadó alapjának kiszélesítése, 16%-os egységes adókulcs megtartása- a társadalombiztosítási járulékok csökkentését a „megfelelő pillanatra” halasztották el- az épületek, telkek és gépkocsik adórendszerének módosítása úgy, hogy az „egyensúlyt teremtő, méltányos és hatékony” legyen- 2014-ig befagyasztják egyes nyugdíjak emelését. Érintettek azok, akik 2001 áprilisa után speciális körülmények között dolgoztak, illetve akik idén mennek nyugdíjba- 2014-re halasztják az oktatás GDP-ből való részesedésének 6%-ra történő emelését. Amennyiben ezt már jövőre életbe léptetnék, 2012-ben 22,4 milliárd lejjel, 2013-ban pedig 23,7 milliárd lejjel nőnének meg a kiadások- 2014-ig nem fognak élelmiszer-, ajándék- és vakációs utalványokat adni a közintézmények dolgozóinak, jövőre ez előre láthatóan 9,1 milliárd lejes, 2013-ban pedig 9,6 milliárd lejes megtakarítást fog eredményezni- a következő években sem kapnak prémiumot a közalkalmazottak, a túlórákat szabadnapokkal lehet kompenzálni- 2014-ig hét megüresedett állásra egy személyt fognak alkalmazni a közszférában, a személyzettel járó kiadásokon jövőre 1,72 milliárd lejt, 2013-ban pedig 1,99 milliárd lejt spórolhat a kormány- 2014-ig ki fog tolódni a gépkocsi, bútorzat és irodai felszerelés vásárlásának tilalma a közintézmények számára – a GDP idén 1,5%-kal, jövőre 3,5-4%-kal fog növekedni, a gazdasági bővülés üteme 2014-re eléri a 4,7%-ot- az államadósság idén a GDP 40%-ára emelkedik, szemben a tavalyi 37,9%-kal. A következő években csökkenni fog az arány, 2014-re eléri a GDP 36%-át- a deficitcél 2012-ben 3%, 2013-ban 2,5%, 2014-ben 2,2%

Melyek a költségvetési tanács kritikái?

– a stratégia nem tesz említést az állami vállalatok helyzetéről, nem rendelkezik olyan intézkedésekkel, amelyek azok működésének javulását hivatottak elérni- nem jelenik meg a profitadó fizetési alapjának bővitésére vonatkozó részletes leírás- az áfakulcs lehetséges módosítására vonatkozó kitétel a kormány fiskális politikájának komolytalanságára utal- szükség lehet még további intézkedésekre ahhoz, hogy a deficit 2012-re a GDP 3%-ára csökkenjen Forrás: Mediafax, Ziarul Financiar

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!