Ljubičić: „nem kezdenék el day-tradelni”

2011. augusztus 9. – 07:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A leminősítést követően a tőzsdék zuhanni kezdtek, a pánik a romániai árfolyamokat mély mínuszba döntötte. Az OTP Bank romániai vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Az Egyesült Államok elvesztette a legjobb„AAA” adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely „AA-plusz”-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát.A hitelminősítő a növekvő amerikai költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt minősítette le az Egyesült Államokat, noha a washingtoni Kongresszus múlt héten döntött az adósságplafon 900 milliárd dolláros megemeléséről, és elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás fog követni. Ljubičić Gábor az OTP Bank Románia vezérigazgató-helyettese szerint ez a leminősítés a múltheti megállapodás elsődleges következménye. „Miután a megállapodás megtörtént, a probléma most már nem az, hogy az USA fizetésképtelenné válik-e vagy sem, hanem, hogy középtávon milyen folyamatokat, problémákat indukálhat. Valóban, ha nem történnek meg a megfelelő korrekciós lépések a gazdaság helyreállítása érdekében, akkor ezek továbbra is fennállnak. Erre volt reakció a korábban már többször lengetett leminősítés, amit utána be is váltottak.

A probléma másik oldala, hogy közben Európában a megmentendő országok között Spanyolország, Olaszország, vagy akár Ciprus neve is felmerült. Kérdés, hogy ezek valódi félelmek-e, vagy a kereskedés ilyen irányú volatalitása valakinek kedvez? Ami biztos, hogy az Egyesült Állomokban a nap vége felé már megnyugvás volt tapasztalható, viszont szombaton a szaud-arábiai tőzsdén, ahol nem lehetett tudni, mi lesz a következő lépés, esés következett be, vasárnap a Tel-Aviv-i tőzsde 7%-kal csökkent, és hétfőn is az ázsiai tőzsdék mínuszban nyitottak.Eközben az európai tőzsdék valószínűleg csak lereagálják az amerikai államháztartással és leminősítéssel kapcsolatos eseményeket” – mondta a bankszakember. Amúgy a Standard & Poor's pénteki közleménye szerint a következő 12-18 hónapban újabb leminősítés következhet. A leminősítés nyomán a korábban a világ legbiztonságosabb befektetési eszközének tekintett amerikai kincstárjegyek adósosztályzata rosszabb lett, mint például a brit, német, francia vagy kanadai kormánykötvényeké. Emiatt drágulhat az amerikai adósságszolgálat finanszírozása. De hogyan érinti mindez a romániai pénzpiacot? Ljubičić Gábor szerint ha a szingapúri, szaud-arábiai, tel-avivi, tokiói, és az európai nagy tőzsdék sem tudják kivonni magukat az amerikai történések hatása alól, akkor a régiós piacokon sem várható más. „Nehéz azonban megmondani, hogy ez milyen irányt fog venni. Sok függ attól, hogyan alakul majd az amerikai tőzsde, a reakciókat és trendeket nehéz kiszámítani. A nap folyamán nem kezdenék el day-trade-elni, a nap végi trendet nem tudom előre megmondani” – véli a szakember. A Standard & Poor's hitelminősítő 1941-es létrehozása óta a legjobb besorolásban tartotta az Egyesült Államokat, ehhez hasonlóan a Moody's 1917 óta a lehetséges legjobb osztályzatot adja az amerikai államadósságra. A mostani leminősítés ezért is keményen hatott a világgazdaságra, az elmezők szerint azonban ennek a negatív hatása rövid időn belül feloldódik.

Elhangzott az Erdély FM Arcvonal című műsorában

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!