Jótékonysági úszóverseny: te melyik cél mögé állsz?

2011. július 15. – 07:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tábor cukorbeteg gyerekeknek, könyvnépszerűsítő workshopok, roma gyermekek táboroztatása, laboratóriumok felszerelése. És ez csak néhány projekt, ami támogatásra vár.

A szombat délelőtt 10 órától, a marosvásárhelyi Weekenden kezdődő adománygyűjtő úszóversenyre 9 csapat 38 úszója nevezett be. Ők a rendezvény keretében összesen 33 600 lejt kívánnak összegyűjteni a benevezett projektekre.

A Swimathont a Marosvásárhelyi Közösségi Alapítvány szervezi. Ez egy speciális adománygyűjtési esemény, amely során úgy magán-, mint jogi személyek pénzt gyűjthetnek különböző közösségi kezdeményezések támogatására. Minden olyan intézmény vagy személy, amely egy ügyet szeretne támogatni kinevez egy úszót vagy egy úszócsapatot, akik minél több medencehosszat kell ússzanak megszabott idő alatt. Az esemény előtt, a résztvevők kampányokat szerveznek azért, hogy minél több fizetési kötelezettségvállalást gyűjtsenek össze kollégáiktól, barátaiktól, ismerősöktől. Ezzel támogatják az úszócsapatokat – egy bizonyos összeggel minden leúszott hosszért. Az eseményen gyűjtött pénzt azon közösségi projektek támogatására használják fel, amelyekkel a résztvevők beneveztek, illetve amelyeket az alapítvány ajánl. A begyűjtött pénzalapokat is a Marosvásárhelyi Közösségi Alapítvány kezeli.

A jelentkezés június 18-án lezárult, a 9 csapat mindegyike 3-5 fős úszócsapattal szállt be a ringként szolgáló medencébe. Az adománygyűjtő kampányoknak köszönhetően eddig 78 támogató gyűlt össze, ők vagy 15-től 300 lejig terjedő fix összeggel, vagy leúszott hosszanként 1-5 lejjel támogatják a csapatok álmának megvalósítását.

Milyen célokat támogathatok?

A Félsziget csapata a biztonságosabb és könnyebb városi biciklizést népszerűsíti. Célja, hogy iskolák és közintézmények előtt, illetve a központi területeken védett, esetenként kamerával megfigyelt kerékpár-parkolókat hozzanak létre, a projekt célcsoportja a marosvásárhelyi biciklis közösség. Öt parkoló kiépítéséhez 6000 lej szükséges, ehhez keresnek adományozót. Támogatók száma eddig: 6.

Az Alpha Alapítvány súlyosan fogyatékos gyermekekkel foglalkozik és az ő szállításukhoz gyűjt forrásokat. A Perseverenţa központban – a megyében egyedüliként – harminc gyermek fejlesztéséről gondoskodnak, a szállításukhoz azonban nincs megfelelő eszközük. Ennek érdekében egy 8+1 személyes mikrobuszt vásárolnának, amely segítségével két fordulással meg lehetne oldani a gyermekek szállítását, a projekt költségvetése 17.000 – 18.000 eurót tenne ki. A napi négy út 90-120 kilométer kocsikázást jelentene. Támogatók száma eddig: 4.

A Yuppi csapata 35 cukorbeteg gyermek számára szervez ingyenes élményterápiás tábort, a szervezés 35 önkéntes munkája révén valósul meg. A tábor teljes költségvetése 16000 euró, ennek nagy részét már különböző pályázatokból előteremtették, de a folyamatos munkához szükségük lenne a szponzorok támogatására. Támogatók száma eddig: 8.A Divers Egyesület úszócsapata 5 árva roma gyermek táboroztatására gyűjt, emellett egy oktatási központot nyitna 20 roma gyermek számára. A táborozók számára a szállás, étkezés és szállítás 3000 lejbe kerül, az oktatási központ fenntartása – fizetések, uzsonnák, írószerek, segédanyagok – évente 50 ezer lejt emésztenek fel. Támogatók száma eddig: 4.Az Emberhalászok csapata egy négy napos, vallási téma köré épített tábort szeretne megszervezni 13-14 éves Maros megyei fiatalok számára. A tábor alatt koncerteket, biciklitúrákat és egyéb sporttevékenységeket is szerveznek. Ehhez összesen 2100 lej szükséges, amely magába foglalja az étkezést, szállítást és a fogyó költségeket is. Támogatók száma eddig: 0.A Marosvásárhelyi MiniMax Sportklub úszótábort szervezne 7-12 éves tagjai számára, ennek költségvetése 3000 lej. Támogatók száma eddig: 2.A Tékagyerekek csapata a Teleki-Bolyai Könyvtár kulturális program negyedik kiadásának a megszervezéséért úsznak. Ez havi könyv-népszerüsítő workshopokat takar, amelyeken a marosvásárhelyi 10-14 éves gyermekek ingyen vehetnek részt. A program keretében a résztvevők a Teleki Alapítvány önkénteseinek köszönhetően megismerkedhetnek a könyvtár legérdekesebb régi könyveivel. A program éves költségvetése 3500 lej. Támogatók száma eddig: 24.A Rotaract csapata – elmondásuk szerint – az utolsó utáni percben döntötték el, hogy jelentkeznek. Az összeúszott pénzből a Magyarországon sokéves múltra visszatekintő Nemzetközi Gyermekfesztivál erdélyi változatát szerveznék meg azéert, hogy a gyermekek egymással játszanak és ezáltal egymástól tanuljanak. A fesztiválon az ismert mintára épül: lesznek „nagyprogramok”, amelyek az összes gyermek részvételére alapulnak, klubjátékok, kézműves-tevékenységek és körjátékok. A projekt teljes költségvetése 9650 lej, amely magába foglalja az önkéntesek képzését is. Támogatók száma eddig: 24.A Raiffeisen csapatának célja nem feltétlenül köthető a bank alaptevékenységéhez: a marosvásárhelyi iskolai laboratóriumok modern didaktiai eszközökkel való felszerelését és az oktatási tevékenységekhez szükséges fogyó anyagok biztosítását tűzték ki. Támogatók száma eddig: 11.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!