Milyen alternatívát kínálnak a bankok lakásvásárlásra?

2011. június 3. – 04:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kedvezményes hitelprogram egyelőre jegelődik, de a bankok már kirukkoltak saját megoldásaikkal. A kamat kicsit magasabb, az előleg 10-15%.

Nem kell többet várniuk az Első Lakás program elindulására azoknak, akik lakást szeretnének vásárolni, de nem tudják kifizetni előlegként az ár 25-30%-át: a bankok alternatív megoldásokat kínálnak számukra. A kormány 200 millió eurót szánt az idei Első Lakás programra, az összeg azonban két hónap alatt kimerült, sok kérelmező ezért végül nem jutott hitelhez. Az újonnan elfogadott változatban a nem-fizetés kockázata egyenlő módon oszlik meg a bank és a kormány között, az országos garanciaalapnak pedig még továbbítania kell a bankokhoz a megállapodás tervezetét, amely alapján a pénzintézetek majd meghirdetik a kedvezményes hitelezést. A dossziék elfogadása várhatóan csak három hét múlva indulhat be.

Milyen alternatívák vannak?

Jelenleg három bank, a BRD , a CEC Bank és a Millenium Bank kínál jelzáloghiteleket legalább 10%-os előleg mellett, más bankok hitelkínálatában minimum 15%-os előlegkövetelmény szerepel. A hitelköltség általában a kormánygaranciával működő program felső határához közelít. Tavaly még 20%, sőt egyes esetkben akár 35%-os előleget is elkértek a pénzintézetek jelzáloghitel nyújtásakor. Egyébként pont az alacsony előleg hajtotta tavaly az Első Lakás hitelezést, a programban kínáltnál kisebb kamatok már tavaly ősszel megjelentek a piacon. A BRD 10%-os előleg mellett a három hónapos Euribor fölötti 3%-os kamatmarzzsal kínál jelzáloghitelt. A nominális kamat évi 4,43%, szemben az Első Lakás programban kínált 5,53%-kal. A bank emellett havonta 0,16%-os kezelési költséget számol fel az egyenlegre, ez 1,92%-os többletmarzsnak felel meg, így a THM is megemelkedik.

A CEC és Millenium bankoknak hasonló a hitelajánlatuk: 10%-os előleg mellett a nominális kamat évi 5,7-7,43% között ingadozik. A CEC nem számol fel hitelelemzési illetéket, csak egy havi 0,04%-os kezelési költséget. A Millenium banknál 400 euró a dosszié elbírálásának díja.

A BCR-nél a minimális előleg a lakásár 15%-a, az alkalmazott marzs 3,95% a három hónapos Euribor felett. Emellett havonta a hitel összegétől függően 7-17 eurós kezelési költséget is felszámolnak. Olyan banki ügyfelek számára, akik fizetésüket BCR bankkártyájukra kapják, vagy jól törlesztettek korábban, 0,2 százalékpontos kamatkedvezményt biztosítanak. Például egy 57 ezer eurós, 30 évre felvett hitel esetén a törlesztési részlet havonta 323 euró. Ez 17 euróval több, mint a bank által kínált Első Lakás hitel részlete. A Raiffeisen és Bancpost szintén 15%-os előleg mellett kínál alternatívát a kormányprogramra. A nominális kamat 6,4% a Raiffeisen, és 6,38% a Bancpost esetében, viszont az előbbi 400 eurós hitelelemzési költséget is felszámol. Az új Első Lakás programra eddig a BCR, a BRD, a Transilvania Bank, a Bancpost és a Millenium Bank jelezte részvételi szándékát. Különbség a korábbi évekkel szemben az, hogy a kormány csak a hitelezett összeg felére vállal garanciát, illetve a 35 évnél fiatalabb garzontulajdonosok is igényelhetnek kedvezményes hitelt nagyobb lakás vásárlására. A hitel költsége marad a három hónapos Euribor fölötti 4%, illetve a Robor fölötti 2,5%, az előleg pedig az összeg 5%-a lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!