Daradics Kinga: ez nem csak férfinak való szakma

2011. május 3. – 07:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány hete tudja, hogy új pozícióba kerül, ehhez Budapestről most a román fővárosba költözik. Gyorsinterjú a MOL Románia új vezérigazgatójával.

Daradics Kinga Ágnes hétfőtől átvette a MOL Románia vezetését. Az új vezérigazgató csíkszeredai származású, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen végezte egyetemi tanulmányait, majd a Sheffield University -n szerezte meg Executive MBA diplomáját. Új pozicióját Ferencz I. Szabolcs tól veszi át, akit a MOL-csoport új, Társasági Kapcsolatok szervezeti egység vezetőjének neveztek ki. Kingát az új feladatköréről, illetve jövőbeli terveiről kérdeztük.

Tegnaptól te lettél a Mol Románia vezérigazgatója. Mióta tudtad, hogy te fogod követni Ferencz I. Szabolcsot a vállalat élén?

– Viszonylag gyors döntés volt, nem sokkal több, mint pár hete tudom.

Mit gondolsz, miért pont rád esett a választás?

– Alkalmasnak találtak a feladatra. Emellett valószínűleg fontos szempont volt a helyismeret, valamint az, hogy ismerem a román nyelvet és a romániai leányvállalatot.

Hogyan készültél fel ez idő alatt az új feladat ellátására? Mit kellett megtanulnod, miben kellett fejlődnöd?

– Egy ember életének egyik legfontosabb jellemzője a folyamatos tanulás, ez az én esetemben sincs másképp. Ez egy kicsit intenzívebb periódus, és csak most kezdődik!

Milyen terveket szeretnél megvalósítani a vállalat élén?

– Kiemelt feladatnak tartom a vállalat már lefektetett célkitűzéseit, közép és hosszú távon megvalósítani. Úgy gondolom, hogy a fejlesztési stratégia önmagában egy hangsúlyos és megvalósítandó cél, egy nap után nehéz lenne bármelyik elemét is kiemelni. A konkrét célokról majd később.

Miben fog változni a MOL a te vezetésed alatt?

– A MOL Románia egy dinamikusan fejlődő cég, és elképzelésem szerint az én vezetésem alatt sem lesz ez másként.

Melyek a legsürgősebb problémák, amelyeket meg kell oldanod?

– Jól ismerem a MOL Romániát, de célom a napi teendők által a kérdéseket, kihívásokat részleteiben megismerni, ezt tartom most a legfontosabbnak.

Hány éve dolgozol a MOL-nál?

– Nyolc éve.

Elmesélnéd néhány szóban, mivel foglalkoztál ezelőtt a MOL-nál?

– Az eddigi munkaköröm a MOL-csoport üzemanyagkártya-üzletágának a vezetése volt, ez magába foglalta az üzemanyagkártyához kapcsolódó stratégia nemzetközi környezetben és a MOL-csoport céljaival összhangban történő kialakítását, továbbá üzletfejlesztést, operatív tevékenységek irányítását és marketing-koordinációt. Jelentős mértékben vettem részt a MOL jelenlegi flottakártya-portfóliójának kialakításában is. Előtte a MOL-csoport Kártya működését támogató osztály háttértevékenységét vezettem, amely szintén több országot ölelt fel.

Hogy érzed, mennyire lesz nehéz Bukarestbe költözni, új életet kezdeni?

– Nem idegen számomra Bukarest, laktam már itt és jól éreztem magam, de több év Budapest után, biztos újra meg kell szoknom.

Mennyire gondolod úgy, hogy valamilyen nehézségekbe fogsz ütközni nőként a vállalat vezetésének élén? Mennyire értesz egyet az olyan kijelentésekkel, miszerint ez egy „férfinak való szakma”?

– A nehézségek, problémák rendszerint a problémamegoldó személy nemétől függetlenül merülnek fel. Ha egyetértenék ezzel a kijelentéssel, valószínűleg nem vállaltam volna el a MOL Románia vezetését.

Miért tartod magad jó főnöknek, és miért nem?

– Egy főnök akkor jó, ha jó a csapata. Ez azt jelenti, hogy hatékonyan, profin, célorientáltan és ugyanakkor emberségesen dolgozik, ezt teszi a csapata is, akkor is ha néha kemény munkát jelent mindez. És akkor tartom rossz főnöknek magam, ha mindezt nem sikerül megvalósítani.

Hogyan tudod összeegyeztetni a munkát a családi élettel, tudván, hogy a férjed is külföldön (Londonban) dolgozik?

– Ebben a kérdésben a legfontosabb mindkét fél akarata, megértése, bizalma, ezzel válik lehetővé a távolság áthidalása. Ugyanakkor ezt a helyzetet mindketten bevállaltuk, és tisztában vagyunk azzal, hogy átmenetileg több utazással kell majd számolnunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!