Hazugsággal vádolja Romániát az Eurostat: a deficit nem fedi a valóságot

2011. április 27. – 06:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi államháztartási hiányból „kifelejtették” a CFR és a Termoelectrica veszteségét. Az EU statisztikai hivatala újraszámolást kér.

Az Európai Unió statisztikai szerve, az Eurostat utolsó jelentésében kétségeit fejezte ki a romániai adatok hitelességével kapcsolatban. A dokumentumban az intézmény azt kifogásolja, hogy az államháztartási deficitben nem jelenik meg egyértelműen egyes állami vállalatok eredménye, illetve a statisztikai hivatal nem számol az állami intézmények és vállalatok között lebonyolított pénzügyi tranzakcióik költségvetési hatásával. Eurostat îşi exprimă rezervele în privinţa calităţii datelor raportate de România, ca urmare a neclarităţilor impactului unor companii publice asupra deficitului guvernamental, asupra raportărilor a categoriilor ESA95 “altor conturi pentru încasări şi plăţi”, asupra naturii şi impactului unor tranzacţii financiare şi a consolidării schimburilor intra-guvernamentale”, se arată în raportul Eurostat.Az ESA95-ös standard, amelyet az Eurostat szerint nem alkalmazott helyesen Románia, megkülönbözteti a bevételek és költségek keletkezését a pénzáramlások effektív megtörténésétől. Románia tavaly a GDP 6,4%-ának megfelelő költségvetési hiányt halmozott fel, ez nominálértéken 33 milliárd lejnek felel meg. 2010-ben a GDP 513,64 milliárd lejt tett ki, szemben a 2009-es 498 milliárd lejjel.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) bejelentette, hogy szeptemberben tisztázni fogja az Eurostat aggályait, az ellenőrzést a pénzügyminisztérium, a jegybank és az INS szakértői közösen fogják elvégezni. A vizsgálatok során az állami vállalatok 2007 és 2009 közti pénzügyi kimutatásait veszik górcső alá, elkülönítve a pénzügyi és nem pénzügyi jellegű számlákat. A pénzügyminisztérium alkalmazottjai már elkezdték a munkát, ehhez később fognak csatlakozni a jegybanki és statisztikai hivatal szakemberei.

Mihai Tănăsescu , Románia IMF-képviselője kedden úgy nyilatkozott, hogy

az állami vasúttársaság (CFR) és a Termoelectrica veszteségeit nem számolták bele a tavalyi költségvetési hiányba

, ezekről csak egy becslést készítettek, ugyanis a két vállalat csak március 31.-e után állítja össze az éves jelentését. Emiatt a hatóság kisebb államháztartási hiányt jelentett az Eurostatnak, de Tănăsescu szerint ezután Románia is úgy fogja kiszámolni az államháztartási hiányt, hogy figyelembe veszi az állami vállalatok megvalósítását is. Az EU-val kötött egyezmény szerint minden tagállamnak évente kétszer, március 31-én és szeptember 30-án adatokat kell szolgáltatnia a költségvetési deficitjéről és államadósságáról az uniós statisztikai szervnek. Gheorghe Gherghina pénzügyminisztériumi államtitkár szerint ha szeptemberben hozzászámolják a két vállalat eredményeit, akkor

6,8-6,9%-os GDP arányos hiány fog kijönni,

de az arány semmiképpen sem fogja meghaladni az Európai Bizottsággal megállapodott 7,3%-os hiányrátát. Emil Boc miniszterelnök szerint az Eurostat által elrendelt ellenőrzés nem jelent problémát Romániára nézve. „Csupán a két vállalat 2007-es, 2008-as és 2009-es pénzügyi kimutatásainak leellenőrzéséről van szó. Hasonló történt már korábban Nagy-Britanniában is az Eurostat kérésére” – fejtette ki a kormányfő. Az Eurostat illetékesei a Hotnews-nak úgy nyilatkoztak, hogy nem csak a CFR és a Termoelectrica veszteségei miatt vannak fenntartásaik a deficitadatok hitelességét illetően. Az Eurostat szakértői csoportja nemsokára Romániába fog látogatni, hogy egyeztessenek az INS vezetőségével a problémák mihamarabbi megoldásáról. Az Eurostat korábban hasonló "bizonytalan minősítést" adott Görögország, Dánia és Nagy-Britannia költségvetési adataira is – mutat rá az INS szóvivője. Az IMF továbbá azt kérte a kormánytól, hogy az idei költségvetési hiányba a 30 állami vállalat vesztesége mellett számolja bele a Fondul Proprietatea által kibocsátott értékpapírokat is, a vállalatoknak így meghatározott időközönként pénzügyi mutatóikat és műveleteiket is közölniük kell a pénzügyminisztériummal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!