Mely országok termelik a legtöbb nyúlhúst?

2011. április 22. – 07:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kína a legnagyobb termelő és exportőr is egyaránt, Németország pedig a legjelentősebb importőre a húsvéti eledelnek.

Húsvét közeledtével előtérbe kerül a tradicionális eleségnek számító nyúl- és bárányhús fogyasztása. A FAO adatai szerint Kína a legnagyobb nyúltenyésztő ország, emellett pedig a ő is exportálja a legtöbbet ebből a világon. Venezuela a második legnagyobb termelő, azonban inkább saját fogyasztásra tenyésztenek, így nem is tartozik a legtekintélyesebb 20 exportőr ország közé.

Németország importál a legtöbbet, 2008-ban több mint 40 millió dollárt költött nyúlhúsra. Közép-Kelet Európára szorítkozva a Fao statisztikái szerint Románia 2008-ban 158 tonna nyúlhúst termelt, szemben a magyarországi 2760, a lengyelországi 2100, és a szlovákiai 4000 tonnával.

Bárányhús tekintetében már jobb helyen áll Románia a régió országaihoz viszonyítva: 2009-ben 70682 tonnával lekörözi a 13289 tonnával második helyre szorult Bulgáriát, illetve az 1886 tonnát termelő Csehországot.

forrás: The Economist, FAO adatbázis

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!