Hogyan egészíti ki egymást az on-line és az off-line?

2011. április 6. – 07:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Cégprofilsorozatunk első alanya az Imperial Solutions kft.: 2009 elején nyitotta marosvásárhelyi játékboltját, egy évre rá pedig webes áruházát. Ez utóbbi forgalomban mára leelőzte a klasszikus üzletet.

Adatlap Cég neve: Imperial Solutions. Kft Tulajdonos: Laszló Enikő Tevékenység: kereskedelem Alkalmazottak száma: 4 (és további 3 külsős) Kontakt: 0755-133335

László Róbert az egyik legfontosabb romániai on-line tartalomfejlesztő műhely, a marosvásárhelyi Neogen alapító és tulajdonosi körébe tartozik. Annak az ötlete, hogy családi vállalkozás keretében játékokkal kellene kereskedni akkor fogalmazódott meg, amikor ráeszméltek, hogy nincs olyan játékbolt a városban, amely megfelelően színvonalas lenne ahhoz, hogy ne legyen égő az ott vásárolt játékokat ajándékba vinni.

Az utcai játékbolt 2009-ben indult (jelenleg a December 1 sugárút, 212 / 3 alatt üzemel), az év végén pedig megnyílt a site is, a Jucăriata.ro illetve az erre vezető átirányítás is él, a www.jatekbolt.ro : ugyanaz a termék, más-más piac és teljesen különböző platform. 2010 nyarán az on-line és off-line egyenlő forgalmat hozott, december környékén pedig az arány már 65-70% volt az on-line javára.

Úgy tervezték, hogy az induló készlet 15-20 ezer euró lesz, ehhez járul hozzá a pár száz eurós bérlemény és az alkalmazottak fizetése az első néhány hónapban. Jelenleg a raktárkészlet 100 ezer euróhoz közeli, a család munkáját a boltban három alkalmazott segíti.

Stratégiai hátrányt hoz a nagy importőrök on-line árpolitikája

Az on-line konkurencia 20-30 site-ot jelent, amiből 10-15-el kell számolni. A stratégiai hátrányt az jelenti, hogy a nagy importőrök is beléptek a darabonkénti on-line eladásba, ami azt jelenti, hogy adott esetben az internetes áraik kisebbek a nagyker áraiknál. Ami a Jucariata.ro mellett szól az a kiszámíthatóság és a gyorsaság, minthogy a hétköznap 16.00-ig leadott rendeléseket még aznap kiküldik gyorspostával, és legkésőbb másnap kiszállításra is kerülnek. Körülbelül 150 egyedi látogatás kell egy on-line vásárláshoz – a legtöbben egyébként az utóvételi fizetési módot választják még akkor is, ha lehet kártyával vagy banki átutalással is fizetni.

A termék: közép, felső-közép kategóriás játékok

„Azokra a termékekre szakosodtunk, amelyek már bizonyos brandet képviselnek. Azért gondolkoztunk csak minőségi termékekben, hogy legyen kiszámítható a kliensek számára, amit nyújtunk. A vásárlók javarészt visszatérők. A fizikai boltunkban nem okvetlenül azok lesznek a vásárlóink, akik erre járnak és benéznek, inkább az jellemző, hogy célzottan az egész városból jönnek hozzánk. Általában elmondható, hogy a mi kategóriánkba tartozó játékokra már van marosvásárhelyi piac, az internetes eladások viszont egy országos piacot nyitottak meg számunkra. Ismertebb, televízióban hirdetett játékokat forgalmazunk, mesefilmes játékokat, társasjátékokat, illetve ami külön kategóriát képez, fajátékokat. Nálunk, az ökó még nem okvetlenül szempont a játékvásárláskor, de mi látunk benne fantáziát, rá tudunk segíteni, a világpiaci fejlemények is igazolják. Vannak például gyárak, amelyek csak és kizárólag saját termesztésű fából készítenek fajátékokat”. – meséli László Róbert.

Hogy milyen a játéktrend?

László Róbert az meséli, hogy a felzárkózáshoz nem árt megszerezni a cégek médiatervét. Igazán menni tudnak a televíziós csatornákon sugárzott mesékhez kapcsolódó elemek, vagy amelyek a gyerekcsatornák reklámblokkjaiban kapnak helyet. Minden évben van valami új, a nagyon kicsiknek beszélő babákat gyártanak, amelyek magyarul is megszólalnak, de bizarr módon rögtön elmondják az angol megfelelőt is. Nagyobbaknál a kulcsszó a gyűjtés. Most éppen az állatformákat képző szilikon befőtt gumik a menők, meg a gyűjtendő, speciális radírgumik – tavaly a kis groteszk, csapágygolyót tartalmazó fémpaszulykák. Ami lenyűgöző: a gyönyörű kidolgozású Safari, Scleich állatfigurák, a svájci Geomag mágnes alapú építőelemek, az új, űrhajós LEGO city és egy különleges Anker építőkocka ami homokból, lenolajból illetve színezékből van préselve, igényes, szép és vélhetően túl drága is a romániai piachoz.

A termékek szinte kizárólag külföldiek

A beszerzés is javarészt saját import. Mi ennek az oka? Mert még a szállítási költséggel együtt is sokkal olcsóbbak így a játékok. Másrészt pedig jóval hamarabb megjelennek külföldön, és így első lehetsz vele a piacon. Az is előfordul, hogy egyes termékeket nálunk már nem, de külföldön még forgalmaznak – fogalmaz László Róbert.

A reklám kiemelten fontos tétele az üzleti tervnek

Minthogy a vásárlók magánszemélyek, nagyon fontos a hirdetés. Ennek évi büzséje meghaladja a 10 ezer euró- és 70-80%-ban on-line hirdetés, de print és rádiós felületeket is vásárolnak a helyi médiában. Az interneten elköltött pénz előnye, a követhetőség és kiszámíthatóság, magyarázza László Róbert. Ősszel és télen többet, nyáron kevesebbet fordítanak hirdetésre.

A növekedési lehetőség az on-lineban van

Hamarosan saját tartalom lesz a jatekbolt.ro-n, nem csak a román oldalra való átvezetés lesz. Ennek oka, hogy vannak speciális, magyar nyelvű, magyarul beszélő játékok, amelyek megjelentetése egy román site-on zavaros és tulajdonképpen felesleges. Az irány a termékskála bővítése, az első fejlemény a kisbaba termékek behozatala – vagyis játékboltból egy gyerekeknek szóló általánosabb üzlet fejlesztése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!