Már sört sem iszunk bánatunkban

2011. március 23. – 06:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Keményen megérezték a válságot a sörgyártók: két év alatt 16%-kal csökkent a fogyasztás az országban. De amit mégis megisznak, az legalább hazai.

Nem hallgatott az „Igyunk, hogy felejtsünk” örökérvényű szállóigére Románai lakossága – vagy ha igen, akkor sör helyett valami konzisztensebbe fojtotta bánatát: a sörfogyasztás ugyanis a 2009-es óriási visszaesés után tavaly tovább csökkent.A román sörgyártók egyesülete (BR), amelynek öt nagy gyártó – a Bergenbier , a Heineken Romania , a Romaqua Group , a United Romanian Breweries és az Ursus Breweries – a tagja, kedden hozta nyilvánosságra a tavalyi évre vonatkozó jelentését. Eszerint a 2008-as rekormennyiségű, 20,2 millió hektoliteres fogyasztáshoz képest tavaly 17 millió hektoliter fogyott – ez 2008-hoz képest 16, tavalyelőtthöz viszonyítva pedig 3,5%-os csökkenést jelent.

Az adatok szerint tavaly egy romániai átlagban 78 liter sört ivott, ezzel folytatódott a 2009-ben kezdődött csökkenő trend. Az egyesület szerint ez azt mutatja, hogy a válság érintette a fogyasztókat, és megváltoztatta a fogyasztási szokásokat. 2008-ban az évi egy főre eső fogyasztás 93, 2009-ben pedig 81 liter volt.Bár a legfrissebb adat, amely arról szól, hogy az emberek inkább szórakozóhelyeken, vendéglőkben és kocsmákban (on-trade) vagy boltokban (off-trade) vásárolnak sört, 2008-ból származik (ekkor 35-65% volt az on-trade/off-trade aránya), az, hogy a csomagolás szempontjából nem történtek jelentős változások, arra enged következtetni, hogy a többség továbbra is inkább otthon iszik sört: a Romániában eladott sörmennyiség 49,3%-a PET-palackos, 31,7%-a üveges, 16%-a dobozos, és csupán 3%-a csapolt.

A válság ellenére a sörgyártók tavaly is jelentős befektetéseket eszközöltek, 51 millió euró értékben, az állami költségvetéshez pedig a különböző adótípusok (szenvedélyadó, áfa, fizetések utáni és társadalombiztosítási adók) révén 270 millió euróval járultak hozzá – ez 7 millió eurós növekedést jelent az előző évhez viszonyítva.A sörgyártók egyesületének elnöke, Jan Derck van Karnebeek arra hívta fel a figyelmet, hogy a sör nemzeti iparágnak számít, hiszen a legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy az országban eladott sör 99%-a hazai termék. Az egyesület 5 tagja tavaly 15,3 hektoliter sört gyártott, 4,4%-kal kevesebbet, mint az előző évben, és több mint 4100 személyt foglalkoztat. A román söriparban a gyári munkásokat, az értékesítőket, beszállítókat, nyersanyagtermelőket beszámítva 96 400-an dolgoznak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!