A Google lett a legértékesebb brand a világon

2011. március 22. – 06:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az internet térhódítását jelzi, hogy a rangsorban egyre nagyobb teret kapnak az online márkák.

A Google lett a legértékesebb brand a világon 44,29 milliárd dollárra becsült értékkel, ezzel átvette a tavalyi első Walmart helyét. A top10-ből egyébként kilenc helyezést amerikai márkák foglalnak el, az egyetlen európai a Vodafone.

Első alkalom, hogy a Coca-Cola kiesett az Top10-ből – a vállalat szerint ez arra vezethető vissza, hogy a fejlett országokban élő fogyasztók egyre nagyobb arányban választanak egészségesebb és szénsavmentes italokat. A 25,8 milliárd dollárra becsült Coca-Cola a 16 helyre esett vissza a tavalyi 3.-ról.

A Nokia zuhant a legtöbbet a vizsgált 500 brand közül. A 9,9 milliárd dolláros értékcsökkenést az okostelefonok piacán elszenvedett piacvesztése okozta, ennek hatására a 21. helyről a 94.-re esett, becsült márkaértéke 9,66 milliárd dollárra zsugorodott. Eközben az Apple sikerét jelzi, hogy 12 hellyel került feljebb, elsősorban az innovációnak, a hűséges fogyasztói bázisnak és az ügyesen kigondolt marketingtevékenységnek köszönhetően. A BP az olajkatasztrófa miatt 3,4 milliárd dolláros, és 53 helyezéses veszteséget szenvedett el tavaly.

Annak ellenére, hogy a toplista számos évtizedek óta létező márkát is tartalmaz, mint az IBM, Bank of America, HSBC, a világ internetfüggőségének erősödését jelzi a Google első helyezése.

3,7 milliárd dolláros értékkel a Facebook idén bekerült a Brand Finance toplistájába, a 285. helyen startolva. (mediafax, brandfinance.com)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!