Japán értékpapírvásárlásra buzdít Warren Buffett

2011. március 21. – 07:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A rendkívüli események gyakran éppen részvényvásárlásra teremtenek lehetőséget. Miért lenne ez máshogy Japánban?” – véli az amerika milliárdos.

Warren Buffett amerikai tőzsdeguru szerint a japán földrengés remek lehetőségeket teremtett a japán vállalati értékpapírok vásárlására. A természeti katasztrófa nyomán kialakult káosz miatt a tokiói tőzsde jelentősen zuhant, a japán valuta felértékelődött, arra késztetve a G7 országait, hogy közösen lépjenek fel a jen gyengítése érdekében.

„A rendkívüli események gyakran éppen részvényvásárlásra teremtenek lehetőséget” – mondta hétfőn Buffett. „Az újjáépítés jó ideig eltart majd, de a történtek nem változtatják meg a japán gazdaság jövőjét. Ha lennének japán részvényeim, biztosan nem adnám el őket” – nyilatkozott a világ harmadik leggazdagabb embere Dél-Koreában, ahol a vállalatbirodalmához tartozó egyik helyi gyárat látogatta meg.A különleges üzleti érzéke miatt omahai bölcsnek is nevezett 80 éves szakember, a Berkshire Hathaway holding vezetője nem az egyetlen, aki lehetőséget lát a tokiói tőzsde lejtmenetében. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója a múlt héten 10,22%-kal esett, a gyengülés 350 milliárd dollárnyi piaci tőkeértéket semmisített meg.

A szélesebb, több mint 1 500 részvényt reprezentáló Topix mutató 9,3%-kal gyengült, 830,39-en fejezte be a múlt hetet, a Goldman Sachs amerikai befektetési bank elemzői szerint azonban 12 hónapon belül túllépi az 1.000 pontos határt.

A svájci UBS elemzői már a múlt kedden jelezték, hogy túlzottnak tartják a japán tőzsdemutatók gyengülését, Dylan Grice , a francia Bank Socité Générale elemzője pedig arról írt a befektetőknek szétküldött egyik múlt heti hírlevélben, hogy eljött az idő a beszállásra. „A japán részvényárfolyamok igen kedvező szintet közelítettek meg” – írta az elemző. Hétfőn szünnap volt a tokiói tőzsdén, így legkorábban kedden derülhet ki, hogy eválnak-e a jóslatok. Mindenesetre az ázsiai tőzsdék többségén megindult a korrekció, a szöuli Kospi index például 1,13%-os emelkedéssel zárt hétfőn, a hongkongi Hang Seng index 1,2%-kal, a szingapúri Strait Times Index pedig 1,1%-kal emelkedett. (mti, finance.yahoo, money.ro)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!