Többé már nem érdemes Németországból használt autót hozni?

2010. november 10. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár hirtelen megugrott a használt autók iránti kereslet, egy autókereskedő szerint az autók lassan olcsóbbak itthon, mint Nyugaton.

Ennek az üzletnek már úgyis vége – fogadja rezignáltan az új autóbeiratási illeték hírét Novaly István , aki egy ideje Németországból behozott használt autókkal kereskedik Kolozsváron. Az autókereskedő elmondása szerint nagyon gyenge évet készül zárni, annak ellenére, hogy jelenleg épp élénkülőben van a kereslet a külföldről hozott használt autók iránt. Az autókereskedő beszámolt arról, hogy az utóbbi időben meglepően sokan keresik, egy-egy autója iránt érdeklődve. A kereslet élénkülését az is jól mutatja, hogy míg nyáron a Román Gépjármű-regisztrációs Hivatalnál (RAR) alig két-három napot kellett várni előjegyzésért, jelenleg már csak november végére adnak előjegyzést.

Utolsó pillanatban vásárolnak

Bár általában inkább tavasszal és nyáron megy jól az autókereskedőknek, Novaly szerint nem kell meglepődni azon, hogy mindenki most ősszel próbál gépkocsit vásárolni: az emberek úgy látják, ez a néhány hónap jó alkalom arra, hogy viszonylag olcsón szert tehessenek autóra.Annál is inkább sietni kell, mert bár a beszélgetésünk időpontjában a Környezetvédelmi Minisztérium még nem tett közzé részletes táblázatot a tervezett új díjszabásról, az már világosan látszik, hogy a kispénzűek körében nagyon népszerű Euro2-es környezetvédelmi besorolású autók regisztrációs díját elég látványosan megemelik. (Közben sikerült szert tennünk egy részletesebb táblázatra, mely .doc formátumbanitt letölthető- szerk. megj. )

>> Wikipédia-bejegyzés az európai emissziós standardokról >>

A regisztrációs díjról szóló sajtóközleményt lapozgatva Novaly megállapítja, az Euro4-es, tehát legtöbb ötéves autók beiratásáért nem kell a jelenlegi díjnál számottevően többet fizetni. Az Euro3-as, legfeljebb tízéves autók regisztrációs illetéke körülbelül 30 százalékkal lesz magasabb, az Euro2-es, 14 év körüli autókat azonban csak akkor érdemes behozni, ha motorjuk egészen kicsi.

Már nem érdemes autókat hozni

Az autókereskedő szerint elsősorban azért nem érdemes Németországból autót hozni, mert Kolozsváron már túl sokan foglalkoznak ezzel. Novaly szerint többségük nem ért az autókhoz, éppen ezért gyakran önköltségi áron kénytelenek túladni az autókon, nehogy a nyakukon maradjon. A hatalmas választék miatt az autók ára már alig magasabb mint Németországban – nagyon óvatosan kell válogatni a németországi használtautó-telepeken, hogy bár 100 eurót lehessen profitálni egy-egy gépkocsin.

És hogy miért áll annyi Euro2-es autó a kolozsvári utcákon? Azért, mert a vevők egyik fő szempontja az ár – ezek az autók pedig nagyon olcsók, és jelenleg a regisztrációs díj is elég kedvező. Az autókereskedőknek is jobban megéri Euro2-es autókat hozni, hiszen egy Euro3-as árából akár két-három Euro2-es autót is meg lehet venni – miközben a haszon gépkocsinként nagyjából ugyanaz.

A regisztrációs díj kifizetése alól két kibúvó létezik: az egyik a bulgáriai beiratás – ez azonban jövőtől nem járható út, hiszen a szófiai kormány is tervezi a beiratási illeték megemelését. A másik verzió beperelni a román államot az illeték miatt. Novaly – bár még sohasem perelt – úgy tudja, egy ilyen per mintegy 1500-2000 lejbe kerül, és szinte biztos, hogy megnyeri a felperes.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!