Kik a közgazdasági Nobel-díj nyertesei?

2010. október 11. – 20:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan lehet egyszerre magas a munkanélküliség és sok betöltetlen állás? A válaszra matematikai modellt dolgoztak ki, amelyet akár az ingatlanpiac működésében is felhasználhatnak.

Két amerikai tudós, Peter Diamond és Dale Mortensen , valamint a Cipruson született brit Christopher Piassarides kapta megosztva az idei közgazdaságtani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban. Az indoklás szerint a tudósok a piaci folyamatok megértéséhez járultak hozzá kutatásaikkal. Egyebek mellett azt vizsgálták, hogy miért lehet egyszerre magas munkanélküliség és sok betöltetlen állás, és hogy miként befolyásolja a szociálpolitika a munkanélküliséget. A díjazottak modellje, a Diamond-Mortensen-Pissarides -féle keresési modell (DMP-modell) hozzásegített annak megértéshez, hogy miként hat a politika – és benne a munkanélküli-ellátás rendszere – a munkanélküliségre, a betöltetlen állások számára és a fizetések nagyságára. A díjazott tudósok elméletét a munkaerőpiacon kívül számos már területen is alkalmazni lehet, támpontot nyújt például az ingatlanpiac és a pénzpiacok működésének értő elemzéséhez.

Ki kicsoda?

Peter Diamond 1940-ben született New Yorkban, jelenleg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) amerikai kutatóegyetem professzora.Dale Mortensen 1939-ben született az Oregon állambeli Enterprise-ban, és az Illinois állambeli Evanstone-ben működő Northwestern egyetemen dolgozik.Christopher Pissarides 1948-ban született a ciprusi Nicosiában, jelenleg a London School of Economics and Political Science professzora.

Az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-díjasai:

2000 – Az amerikai James Heckman és Daniel McFadden a háztartási és az egyéni költségvetések tanulmányozására alkalmas statisztikai módszerek kifejlesztéséért.

2001 – Az amerikai George Akerlof ,Michael Spenceés Joseph Stiglitz a modern információs közgazdaságtan alapjainak lefektetéséért.

2002 – Az amerikai Vernon Smith és az amerikai-izraeli Daniel Kahneman azért a munkásságért, amellyel a közgazdaságtan lélektani és kísérleti kutatási eredményeinek a döntéshozatalban játszott szerepét tárták fel.

2003 – Az amerikai Robert Engle és a brit Clive Granger a gazdasági idősorok vizsgálatának új statisztikai módszereiért.

2004 – A norvég Finn E. Kydland és az amerikai Edward C. Prescott , akik kimutatták az üzleti ingadozások mögött álló erőket, valamint a gazdaságpolitika összefüggéseit a makrogazdaság kulcsfontosságú területein.

2005 – Az amerikai Thomas Schelling és az izraeli Robert Aumann a kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti kutatásaikban elért eredményeikért.

2006 – Az amerikai Edmund S. Phelps makroökonómiai elemzéseiért, amelyek hozzájárultak a gazdaságpolitika rövid és hosszú távú hatása közötti összefüggések megértéséhez.

2007 – Az amerikai Leonid Hurwicz ,Eric Maskinés Roger Myerson a mechanizmustervezés elméletét megalapozó munkásságáért.

2008 – Az amerikai Paul Krugman a nemzetközi kereskedelem mozgásainak és a gazdasági aktivitás területi összefüggéseinek elemzéséért.

2009 – Az amerikai Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson a gazdasági kormányzással foglalkozó elemzéseikért, Ostrom a díj első női kitüntetettje. A közgazdasági Nobel-díjat 42. alkalommal osztották ki. A kitüntettek száma 67, közülük 22-en kapták egyedül, 15 alkalommal ketten, 5 alkalommal hárman megosztva vehették át. Az eddigi legfiatalabb díjazott az amerikai Kenneth J. Arrow, akinek 51, a legidősebb az amerikai Leonid Hurwitz, akinek 90 évesen ítélték oda a kitüntetést. Magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyi (Harsányi János) (1920-2000) részesült megosztott közgazdasági Nobel-díjban a játékelmélet terén kidolgozott elemzésekért.(mti nyomán)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!