Veszélyes új vírus terjed: a munkahelyi vidámság

2010. október 5. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csapatépítés, céges kirándulás, mini-szilveszter. Elpocsékolt idő, vagy valóban a termelékenység növekedésével jár a jókedvű munkaerő?

Egyre inkább divattá válik, hogy a vállalatvezetők a munkahelyet vidám környezetté varázsolják, véget vetve ezzel a komor mókuskerékben-szaladgálás érzetének. Egy ilyen helyen az alkalmazott jó kedvvel dolgozik, így valószínűleg munkájának hatékonysága is magasabb lesz – spekulálnak a cégvezetők. Noha korábbi cikkünkből már kiderült, hogy nem minden munkakörhöz illik a happyface – sőt egyes állások betöltéséhez kifejezetten unottság és monotonitás szükséges – mégis egyre nagyobb teret hódit a munkahelyi szórakoztatóipar. Külön cégek jöttek létre, amelyek profilja az irodai légkör feldobása, de a nagyobb vállalatok HR osztályán akár külön mosoly-különítmény foglalkozik az alkalmazottak lelkesítésével. És ez a trend nem csak a nyugatiakra jellemző: a multicégek betörésével a stratégia egyre gyakoribb a helyi vezetésű vállalatoknál is.

Természetesen mindennek megvan az árnyoldala is: gyakran kötelező érvényű az egyébként opcionálisnak számító jókedv, illetve sok esetben az egész móka csak a látszatot szolgálja, hogy megmutassák, mi jobbak vagyunk, mint versenytársaink. Mialatt pedig régebb az alkalmazottak csapatépítés gyanánt beérték a munka utáni sörözéssel, az izgalmat pedig a munkahelyi románcok biztosították, addig most már szinte muszáj részt venni a legváltozatosabb tevékenységeken, kirándulásokon, grillezéseken és bulikon, amelyek szabadidőnkből szakítanak ki értékes szeleteket. Egyébként ezt a jelenséget már a Munkahelyi (T)error blogon is tematizálták a csapatépítésbe megkeseredett alkalmazottak.

Sziklamászás, koncert, jóga a munkahelyen?

A munkahelyi szórakoztatóipar vitathatatlan éllovasa Amerika. A The Economist szerint például a Szilícium-völgyben a programozó cégek sziklamászó-falat szereltek a recepció mellé, és felfújható állatokkal látták el az irodákat. A Wal-Mart arra kötelezi a kasszásait, hogy kivétel nélkül mindenkire mosolyogjanak. A vidámság művészete pedig vírusként terjed a világban. Az Acclaris amerikai IT vállalatnak külön tréfafelelőse van, a TD Bank pedig működtet egy Wow! osztályt, amelyiknek az a feladata, hogy vicces kosztümbe öltözött csapatokat küldjenek ki, akik meglepik és szórakoztatják a sikeres dolgozókat. A Red Bull londoni székhelyén egy csúszdát szereltek fel, ezt használhatják az alkalmazottak.A munkahelyi móka önmagában is külön üzletággá kezd válni. Madan Kataria indiai üzletember magát a kuncogás gurujaként jellemzi és nevető jógát árul vállalatoknak. A Fun at Work brit cég több vidámságot kínál, mint amennyit kezelni tudsz, de akár recepciósod is kicseréli egy vidámabbra. Chiswick Park londoni irodafejlesztő szlogenje, hogy élvezd a munkát, és olyan tevékenységeket biztosít ebédidőben, mint birkanyírás vagy libapásztorkodás. A vidámsági bajnok a Google: az irodákban volleyball pályákat, bicikliutakat, dinoszorousz-modellt, görkori- és hokipályát és számos profi masszőrt találunk. Azonban az internetes keresőóriásnak méltó ellenfele még a Twitter és a Zappos is, utóbbi egy online cipőbolt.

A Twitter weboldala ecseteli hogy mennyire bolondos is a cég: az alkalmazottak cowboy kalapot viselnek, a cégnél pedig egy csapat állandóan azon fáradozik, hogy a dolgozók munkáját megkönnyítsék, például nedves törölközőket hoznak a forró napokon. A Zappos cég főnöke, Tony Hsieh elmondása szerint idejének 10%-át arra fordítja, hogy a boldogság művészetét tanulmányozza. A dolgozók például zajos konga-sort alkotnak, majd kiszemelik egyik kollégájukat, dicsérő kórust zengenek neki, miután az illető egy hétig vicces kalapot kell hordjon.

Romániában is fertőz már a vírus

A nyugati vezetési modellek átvételével Romániában is egyre elterjedtebb a munkahelyi vicc-csinálás. Emese , egy multicég alkalmazottja a Transindexnek elmesélte, hogy náluk mivel szokták feldobni a péntekeket. Általában a hét utolsó munkanapja a casual Friday, ilyenkor mindig történik valami extra. Van egy lány a HR részlegről, aki kitalálja a programokat. Előfordul, hogy házi papucsban kell munkába menni, vagy csupa piros ruhában.

De volt már gyümölcs nap is, rendeztek könyvvásárokat, Halloween-kor pedig tökfaragó versenyt. Ilyenkor a lány fényképeket készít, amiket majd kitesz a falra, így mindenki láthatja majd, hogy milyen jól szórakoztunk. – meséli Emese, azonban arról nem tud, miként értékelik ki az ilyen jellegű programok hatékonyságát. Gyakori még természetesen a csoportos kirándulásokba épített csapatépítés is – tette hozzá az alkalmazott.

Vajda Mihály HR tanácsadó szerint két alapvető dologról beszélhetünk a munkáltató szempontjából, ezek a teljesítmény és a minél alacsonyabb fluktuáció. A kutatások arra utalnak, hogy a pozitív szervezeti légkör egyértelműen összefügg a cég iránti hűséggel, vagyis minél jobb a hangulat az irodában, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy új munkahely után néz a személy még akkor is, ha magasabb bért vagy jutalékot ajánlanak – mondta a szakértő.

Fülöp Emese HR menedzser szerint is jó hatással van a munkaközösségre a vidámság, ugyanis ezáltal lehetőség adódik, hogy a munkatársak jobban megismerjék egymást informális környezetben is. Emese szerint azonban vannak olyanok, akik inkább csak a széléről figyelik a szórakozást, őket semmiképpen sem szabad erőltetve bevonni, érdemesebb inkább kideríteni, hogy miben vennének részt szívesen.

Igazodni az eltérő igényekhez

A tapasztalat azt mutatja, hogy főleg olyan tevékenységek esetében érdemes ilyen módszereket bevetni, melyek igénybe veszik a szociális és/vagy az intellektuális képességeket – vélekedik Vajda Mihály.

Komplex munkakörök esetében, ha túl sok információt kell feldolgozni, előfordulhat a mentális túlterhelés. Ez rövid távon is kifejti hatását – a személy gyakrabban követ el kisebb-nagyobb hibákat, csökken a munkakedve, hosszabb távon pedig általános elégedetlenséget, tele van a hócipőm jellegű érzéseket eredményezhet. Ilyenkor egy laza kis céges program vagy akár egy poén, ami az irodában elhangzik megvédhet a negatív hatásoktól – mesélte a szakértő, hozzátéve, hogy differenciáltan kell megközelíteni a problémát.

Fizikai munkások esetében érdemes odafigyelni, hogy milyen módszerrel próbálunk jobb közérzetet teremteni. Gyakran előfordul, hogy elutasítják azokat a kezdeményezéseket, melyek a vezetőség részéről érkeznek elsősorban azért, mert itt a primitívebb szükségletek dominálnak, mint például a létfenntartás vagy biztonságérzet. Amíg ezek nincsenek kielégítve, nem érdemes mondjuk mosolyversenyt rendezni – mondta Vajda, kiemelve, hogy mindezek ellenére itt is javítható a hangulat egyszerű intézkedésekkel, mint például a zenehallgatással.Fülöp Emese szerint arra is fontos figyelmet szentelni, hogy ha munkaidő alatt, vagy munkaidő vége felé az irodában szervezzük ezeket a tevékenységeket ne zavarjuk azokat, akik még dolgoznak. Nem szabad túlzásokba sem esni, mert ha túl gyakoriak a programok, amelyeket szabadidőben szervezünk, csökkenhet az érdeklődés, és a kolléga inkább úgy dönt, hogy a családdal tölti a délutánt vagy a hétvégét – figyelmeztet a szakember.

Negatívumok?

A The Economist szerint továbbá a vidámság említett kultuszát három elv irányítja: felhatalmazás, elkötelezettség és kreativitás. Azonban a felmérésekből kiderül, hogy a dolgozók csak 20%-a teljesen elkötelezett munkahelyének, és még kevesebben kreatívak. A vállalatvezetők pedig úgy gondolják, hogy a móka varázsütésre elkötelezett, találékony munkatársakat fog teremteni. A gond azonban, hogy amint a vidámság a vállalati stratégia részévé válik, megszűnik annak lenni és az ellenkezőjévé válik.

A másik gond a vicc-divattal, hogy rengeteg kényszerrel jár alkalmazása, a kötelező jókedv pedig igen ritkán okoz alkalmazotti hűséget. A következő negatív pont pedig a célban rejlik: gyakran nem az alkalmazottak boldogsága a célkitűzés, hanem az a látszat, hogy jobbak vagyunk mint mások, vagy éppen a csapatépítés mögött megbúvó termelékenységnövelési terv.

Vajda szerint is vigyázni kell a mértékkel: amennyiben a hangsúly teljesen áttevődik a munkáról a szórakozásra, a teljesítmény nyilván csökkenni fog. Ez a helyzet megfigyelésem szerint gyakoribb állami intézményeknél, ahol kisebb a nyomás a vezetők részéről, mint a privát szférában.

Továbbá fontos az eszköz: jókedvet eredményez egy fizetésemelés híre, de pár pohár tömény ital elfogyasztása is munkaidőben. A teljesítmény azonban különbözni fog.

Egy másik dolog amivel számolni kell az adaptáció. Az alkalmazottak nagyon könnyen megszokják a hangulatemelést célzó tevékenységeket: amennyiben ezek gyakoriak, rövid idő után természetessé válnak és már nem okoznak örömöt.

Jókedv = teljesítménynövelés?

Kérdés, hogy bizonyított-e, hogy ha valaki jókedvvel dolgozik, hatékonyabb is a munkája? Vajda Mihály szerint léteznek kutatások, amelyek pozitív összefüggést tártak fel a hangulat és teljesítmény között bizonyos munkakörök esetében. Például kimutatták, hogy az eladási igazgatók beosztottjainak eredményeit befolyásolja, hogy főnökük éppen milyen passzban van.

Ugyanígy csoportmunkában is jobb eredményeket érnek el a tagok vidám légkörben. Általában elmondható, hogy olyan foglalkozások esetében, amelyek ügyfelekkel való kapcsolatot vagy csoportmunkát feltételeznek létezik összefüggés a teljesítmény és jókedv között, az egyéni munka esetében nem mindig lehet ilyen kapcsolatot leírni.

Mivel ösztönözhető a romániai munkaerő?

A megkérdezett HR szakemberek szerint Romániában a leggyakrabban használt motivációs eszköz még mindig a pénz, de egyre inkább kezdenek más módszerekhez is folyamodni a munkáltatók. Elmondásuk szerint a hazai alkalmazottak többségénél a pénz a fő motivátor, az összes többi akkor kezd fontossá válni, miután a fizetés egy biztos és kényelmes megélhetést biztosít.

Nagy számban léteznek még olyan cégek, ahol a motivációs csomag kizárólag anyagi jellegű (pl. fix összeg + juttatások). Bizonyos munkakörök esetében (menedzserek, eladási ügynökök) ma már alapkövetelmény az autó, mobiltelefon vagy laptop, gyakran engedélyezik ezek magáncélra történő használatát is bizonyos megszorítások mellett – mesélte Vajda Mihály.

A szakértő elmondta, hogy kevesebb mint 2 éve a cégek nagy előszeretettel küldték alkalmazottaikat csapatépítő programokra, például paintballozást szerveztek nekik. Azonban a növekvő gazdasági gondok arra kényszerítették őket, hogy olcsóbb és kreatívabb eszközök után nézzenek.

Egyes vállalatok honlapjukon mutatják be a csapatot vagy céges blogot vezetnek, ahova felkerül a Hónap alkalmazottja vagy bárki, aki jól teljesít. Az ilyen erőfeszítések viszonylag alacsony költségek mellett motiváló értékűek lehetnek. A cégen belüli sportrendezvények (foci-, kosárlabda-bajnokság), amelyek főleg nagyobb vállalatoknál népszerűek, szintén növelik a cég iránti hűséget.

Megemlíthetjük még: közös előszilveszterezést, ami lehet egy céges buli pár nappal az év vége előtt, vagy akár céges pizzázás, pezsgőzés egy nagyobb projekt sikeres lezárása után, fitnesz- vagy úszóbérlet, élet- illetve egészségbiztosítás stb.

Elmondható tehát, hogy ha figyelembe vesszük az eltérő igényeket és vigyázunk, ne essünk át a ló túlsó oldalára, hatékonyan alkalmazható a jókedvhez kötött alkalmazotti ösztönzés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!