Van tehened, traktorod vagy autód? Fuccs a fűtéstámogatásnak!

2010. szeptember 24. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén sem esünk el az ártámogatástól, azonban a folyósítás egyre szigorúbb, már-már irracionális feltételekhez kötött. Ki igényelhet, és mennyit?

Alapjában véve nem változik idén sem a fűtéspótlék-folyósító rendszer: kérvényt kell leadni az önkormányzatok illetékes hivatalaihoz, ebben meg kell adni a háztartásról kért adatokat, majd a számla kifizetésénél a támogatással csökkentett értéket kell kifizetni. Előreláthatóan nem módosul az egy főre eső felső jövedelemhatár sem, így ez továbbra is legfeljebb 615 lej lehet. Mindez annak ellenére történik, hogy Románia ígéretet tett az IMF-nek: idén eltörli a fűtéstámogatást. Azonban a nemzetközi intézményekkel szemben vállalt deficitcél betartása, illetve a jogtalanul folyósított szociális támogatások költségvetésre gyakorolt hatása miatt szigorítások lépnek életbe a szubvenciók odaítélésénél. Ioan Botiş munkaügyi miniszter a héten bejelentette, hogy nem kap fűtéstámogatást, aki több lakással vagy hétvégi házzal rendelkezik, esetleg gépkocsijának hengerűrtartalma meghaladja az 1600 köbcentit. Itt azonban nem áll meg a sor: elutasítási kritérium lesz a 3000 lejt meghaladó bankbetét, 1000 négyzetméternél nagyobb földterület birtoklása, vagy akár tehenek és sertések tartása is. Jelenleg 3,2 millió háztartás részesül állami fűtéstámogatásban, a szigorítások révén a munkaügyi minisztérium becslései szerint legalább 400 ezerrel csökkenne a kedvezményezettek száma. Emil Boc miniszterelnök szerint csak 2011 áprilisában kerül sor a támogatási rendszer teljes körű újragondolására, addig minden folyik a közel megszokott rendben.

Hogyan ellenőrzik?

Azoknak a személyeknek, akik fűtéspótlékot igényelnek, egy listát kell majd kitölteniük az általuk birtokolt javakkal, ennek valóságtartalmát utólag, szúrópróbaszerűen keresztül fogják ellenőrizni a polgármesteri hivatalok. Az 5/2003-as sürgősségi kormányrendeletet módosító rendelkezés szerint 20 ezernél kevesebb lakossal rendelkező települések esetén a jogosultak 20%-ánál kell utólagos ellenőrzést végezni, 20 001 – 50 000 lakos között a nyilatkozatok 15%-ánál kell megvizsgálni a valóságtartalmat, 50 001 – 100 000 lakosú település esetén az érintettek 8%-ánál végeznek ellenőrzéseket, 100 001 lakos fölött pedig a kedvezményezettek 3%-ánál fognak vizsgálódni. Amennyiben az illető elutasítja az információszolgáltatást, nem hajlandó bemutatni a tulajdonjogokat igazoló iratokat, vagy a vizsgálat során kiderül, hogy helytelenül vallotta be családtagjainak számát és vagyontárgyainak értékét, a következő hónaptól nem kap fűtéstámogatást, az addig folyósított összeget pedig az érvényes jogszabályok szerint vissza kell fizetnie, továbbá 1000 lejtől 10 000 lejig terjedő pénzbüntetésre is számíthat.

Mire kell még figyelni?

A legutóbbi változtatás szerint a családtagokra számolt havi jövedelem mindenfajta jövedelemforrást magába foglal, amelyben az illető személy a kérés leadását megelőző hónapban részesült. Ebbe beletartozik a szociális segély, munkanélküli segély, eltartási juttatás, gyermeknevelési támogatás, minden állandó jelleggel folyósított járandóság, jogi követelések, kivéve a tanulmányi és szociális ösztöndíjak, illetve az 1488/2004-es törvény alapján iskolások részére folyósított pénzügyi támogatás.

Mit tartalmaz a tiltott vagyontárgyak listája?

A fűtéspótlék folyósításának kizárási kritériumai a következő épületek, területek és állatok birtoklása.Amennyiben a táblázatban felsoroltak közül csak eggyel is rendelkezik a támogatáshoz folyamodó személy, elesik a szubvenciótól. A járművek esetén kivételt képeznek azok, amelyek rokkant személyek tulajdonában vannak, a telkek esetén pedig a csak idősekből álló családok képeznek kivételt.

Ki kérhet fűtéspótlékot?

A munkaügyi minisztérium weboldalán található legfrissebb (tavalyi) információk szerint azok a lakástulajdonosok, bérlők vagy törvényes megbízottak folyamodhatnak fűtéspótlékhoz, akik a központi fűtési rendszerhez vannak csatlakoztatva, vagy földgázzal, fával, szénnel vagy valamilyen más üzemanyaggal fűtenek.

Amennyiben a háztartás egy főre eső jövedelme nem éri el a 155 lejt, a távfűtés számláját 90%-ban támogatják, 155,1 – 210 lej között 80%-át, 70%-os kedvezmény jut a 210,1 – 260 lej közötti átlagjövedelem esetén, 60%-ot kapnak, akik átlagos havi jövedelme 260,1 – 310 lej között van, 50%-os támogatást élvezhetnek a 310,1 – 355 lej között keresők, 40%-ot pedig a 355,1 – 425 lejes egy főre jutó jövedelmi intervallumba eső háztartások.

A rendeletet gyakorlatba ültető törvény hozzácsapta a 615 lejig terjedő kedvezménykategóriákat: 425,1 – 480 lej közötti egy főre eső jövedelem esetén 30%-os ártámogatásra jogosult a háztartás, 480,1 – 540 lejnél 20%-os szubvenciót kap, 540,1 és 615 lej között pedig 10%-kal csökken a havi fűtésszámla díja.

Földgáz használata esetén a következő táblázat szerint nyújtják a kedvezményt, természetesen csak a számla értékéig:A fával, szénnel vagy más üzemanyaggal fűtő háztartásokra a következő támogatási táblázat érvényes. Ebben az esetben a fűtési szezon kezdetekor a kedvezményezett egy összegben kézhez kapja a teljes időtartamra vonatkozó támogatást:Továbbá a törvényben olvasható, hogy a garantált minimáljövedelemből élő háztartások havi 58 lejes fűtéstámogatásra jogosultak. A pénzt a munkaügyi minisztérium folyósítja a szociális szolgáltatásnyújtásért felelős hatósághoz (ANPS), amely továbbküldi a pénzt a helyi költségvetéshez, ahonnan azt majd havonta (novembertől márciusig) megkapják a támogatottak.

A támogatás igényléséhez a munkaügyi minisztérium oldalán megtalálhatókérvényt és nyilatkozatotkell kitölteni, de ez megtalálható a helyi szociális szolgáltatást biztosító intézményeknél is, ahol le kell adni a szükséges formanyomtatványokat. A munkaügyi miniszter nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy folyamatban van az új rendeletre vonatkozó alkalmazási szabályzat kidolgozása és a megfelelő nyilatkozatok megfogalmazása. A tervek szerint ebben majd meg kell jelölni, milyen vagyontárgyakkal rendelkezik a kérelmező a tiltólistán szereplők közül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!