Mit olvasnak Romániában, és mennyiért?

2010. szeptember 7. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a példányszámok zuhannak, a bulvárlapok őrzik vezető helyüket. Az Adevarul nő, de még mindig csak harmadik. A reklámok viszont a sportlapokban a legdrágábbak.

Napi 207 400-as példányszámával továbbra is a Click a legolvasottabb román napilap, annak ellenére, hogy egyetlen negyedév alatt 27 ezerrel csökkent az eladott lapjai száma. A második helyezett Libertatea egy év alatt ennél is többet, 44 ezret csökkent, de így is 148 400 példányban jelenik meg. A dobogó harmadik fokán az Adevărul áll, amely növelni tudta 7500-zal példányszámát a tavalyi év azonos időszakához képest, viszont ő is visszaesett az első negyedévi teljesítményéhez viszonyítva. Jelenleg napi 116 700 darabot nyomtatnak a vezető quality newspaperből. [ UPDATE, 8.9.2010, 10:08 ]: az előző bekezdésben az Adevărul példányszámánál téves szám szerepelt, javítottuk.

A példányszámát negyedév alatt 11 ezerrel 66 ezerre növelő Jurnalul Naţional az első a rangsorban, aki előzni is tudott: maga mögé utasította a mélyrepülésben lévő, az azonos időszakban több mint 18 ezer olvasót veszítő Cancan bulvárlapot.

Meglepő módon az online verzióknál a SATI adatai szerint pont a cancan.ro vezet, hajszállal leelőzve a libertatea.ro -t, a printben piacvezető Click oldalát pedig a gsp.ro és a prosport.ro is veri.

Érdekes, hogy nem a legnagyobb példányszámú lapok kérik

a legtöbb pénzt a reklámmegjelenésekért.

A Román Példányszámauditáló Iroda (BRAT) által közzétett rate cardok azt mutatják, hogy a 42 ezres példányszámú Gazeta Sporturilor egy egyoldalas reklámért 37 233 lejt kér el (TVA nélküli ár). 33 381 lejt kér egy oldaláért az ugyanekkora példányszámban megjelenő România Liberă. Közel azonos árakat gyakorol a Jurnalul Naţional is. Ehhez képest a legnagyobb példányszámű napilap, a Click 24 600 lejért árulja oldalát.

Ha a példányszámmal arányos árakat számolunk, még egyértelműbb a különbség: az, hogy a Click egy példányába bekerüljünk, 0,1186 lejbe kerül, míg ugyanez a Gazeta Sporturilornál közel a nyolcszorosa, 0,8774 lej.

A hetilapok közül a legtöbbet (közel 30 ezer lejt) a heti 16700 példányt értékesítő Fanatik kér az egyoldalas reklámért, de a Săptămâna Financiară reklámja is közel ennyibe kerül. A havilapok közül a Cosmopolitan adja legdrágábban magát: a 23 ezres példányszámú folyóirat 28 673 lejt kaszál be egy oldalért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!