Mekkora sorokkal küzdenek meg az egyéni vállalkozók?

2010. augusztus 25. – 20:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A munkaügynél hármat is végig kell állni, az egészségbiztosítónál pedig nem is reménykedhetünk, ha nem kértünk már reggel 7-kor sorszámot.

Emil Bocminiszterelnök szerint nincs sor a biztosítóházaknál, legalábbis hozzá nem érkeztek ilyen jellegű információk az illetékes minisztériumoktól. Biztos állnak sorban emberek, de nem a törvénymódosítás miatt – tette hozzá a kormányfő. A zavart elsősorban az okozta, hogy a hirtelen született, és annál is váratlanabbul gyakorlatba ültetett adótörvénykönyv-módosítást nem tudják még gördülékenyen alkalmazni a hivatalnokok, a járulékok befizetési határideje pedig ma jár le. Az engedéllyel rendelkező magánszemélyeket, egyéni vállalkozókat, szabadfoglalkozásúakat vagy mondjuk szerzői jogdíjból származó folytonos jövedelemmel rendelkezőket érinti a rendelet.

Ők havonta megvalósított jövedelmük után 10,5%-os nyugdíjjárulékot, 0,5%-os munkanélkülisegély-járulékot és 5,5%-os egészségügyi biztosítási járulékot kell bejelentsenek, illetve kifizessenek az illetékes megyei pénztáraknál. Bővebben errőlittlehet olvasni.

Mihai Şeitan munkaügyi miniszter ma megnyugtatta a kedélyeket: nem kapnak büntetést azok az egyéni vállalkozók, akik nem fizették ki máig a járulékokat – közölte, hozzátéve, hogy az érintetteknek egész héten, talán még a jövő héten is lesz alkalmuk leadni a szükséges papírokat.

Miután a rendszert hibáit kiszűrtük, utána kezdjük el kiszabni a büntetéseket. Természetes, hogy az emberek meg kell tanulják, hogyan kell eljárniuk, és azok a hivatalnokok is hozzá kell szokjanak az új rendszerhez, akik velük foglalkoznak – mondta a miniszter. Kiemelte, hogy a nyilatkozatokat kézzel kell kitölteni, ugyanis szükséges az illető aláírása is. Boc kijelentése kapcsán megnéztük, mekkora sorok lógnak ki az illetékes biztosítóházakból és szóba elegyedtünk a várakozókkal – hátha mégsem az új törvény miatt ácsorognak.A.P.-vel az egészségbiztosítónál találkoztunk, csak három hónapja rendelkezik PFA-val, főprofilja a tervezés. Eddig nem fizetett semmiféle egészségbiztosítási járulékot, most pedig azt várja, hogy sorra kerüljön, és kiszámolják neki, hogy mennyivel tartozik.

Egy másik hölgy már 2006-óta működtet PFA-t, és szintén nem fizetett egészségbiztosítást. Most visszamenőleg ki kell fizesse az összes járulékot, és már előre fél, hogy mekkora összeget fognak neki felszámolni. Elmondásuk szerint eddig senki sem kötelezte őket, hogy kifizessék ezt a járulékot, zavartalanul dolgoztak és most igazságtalannak tartják, hogy évekre visszamenőleg követelik tőlük az elmaradást.

Az egészségpénztárnál első ránézésre igazat is adnánk Boc-nak: déltájban valóban nincs sor, meg is lepődünk, hogy alig tíz személy álldogál PFA-knak kijelölt ajtók előtt. Az ajtó fölötti elektronikus számsor már 5300-nál mozog, méltán gondolhatjuk tehát, hogy na itt aztán pörög a munka. Megkérdezem A.P.-t, hogy mióta vár.

Reggel 7 órája, akkor kértem magamnak sorszámot, azóta itt vagyok. De ne is reménykedjen, a számok már rég elfogytak, én akkor a 34-est kaptam, egy nap csak 40-et osztanak ki. Nagyon lassan halad a sor, a program pedig csak fél 3-ig van. – meséli A.P. Megkérdezem, hogy akkor mi lesz azokkal, akik nem jutnak ma sorra? Valószínűleg fizetik a büntetést – volt a válasz. Egyébként az ajtó fölötti szám már valószínűleg azóta pörög, mióta felszerelték – vélik a várakozók.A munkaügynél – ahol a nyugdíj- és munkanélkülisegély- járulékot kell kifizetni – három soron is keresztül kell verekedniük magukat az adófizetőknek. A játék már a fénymásolónál kezdődik, ahol meg kell vásárolni az egyenként 40 baniba kerülő nyomtatványokat: összesen négyet, kettőt-kettőt kell leadni mindegyikből.A következő kígyózó sor a nyugdíjkasszánál van. C.T. körülbelül a sor közepén állt, elmondása szerint már három órája várakozik. Masszőr és PFA-ként dolgozik, először a munkanélküli segélynél állt sorba, állítólag ott operatívabban dolgoznak. Elmondta, szerencsére rájöttek, hogy nem fogja tudni mindenki ma kifizetni a járulékokat ezért adtak még haladékot, hiszen ma is a megszokott program szerint dolgoznak a hivatalokban.Az első emeleten kell leadni a munkanélküli segélyre vonatkozó nyilatkozatokat. Örömmel tapasztaltuk, hogy alig három személy állt sorban, kettő közülük taxis. Problémaként ők is az informálás hiányát, az eljárások túlzott bonyolultságát emelték ki.

Te min mentél keresztül? Milyen akadályokba ütköztél? Írd meg nekünk!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!