Adózási útmutató egyéni vállalkozóknak, szabadfoglalkozásúaknak

2010. augusztus 16. – 18:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fény derül rá, hogyan kell fizetni a járulékokat, adózási szempontból melyik a legelőnyösebb kombináció, és hogyan érdemes takarékoskodni öreg korunkra.

Augusztus másodikán a kormány elfogadta az adótörvénykönyv módosításának alkalmazási szabályzatát, amelyben részletesen kifejtik, milyen normák szerint adózunk idén. A legnagyobb homály az egyéni vállalkozókat és a szabadfoglalkozást gyakorlókat övezte, hiszen a törvénymódosítás új fogalmakat vezetett be magyarázat nélkül, szélesítette a járulékfizetési alapokat, de nem tudtuk meg, ki és mennyit kell fizessen jövedelme után. Pál-Antal Ildikó adótanácsadó segítségével kibogoztuk a szálakat.

Jövedelemadó

A jövedelemadó-alapját az egyszeri pénzforgalmi könyvvitelből állapítják meg, ez a tárgyévi bevétel és kiadás különbözete. Ebből levonják a nem adóköteles jövedelmeket, és hozzáadják a le nem írható költségeket. A teljes mértékben vagy részlegesen leírható költségek megegyeznek a társasági adó kiszámításánál figyelembe vett alapelvekkel. Az adóelőleg alapja a tavalyi év megvalósított adózandó jövedelme, vagy az előzetes adóbevallás, a veszteség 5 évig leírható. Kivételt jelent, ha valaki meghatározott fix jövedelemnorma szerint adózik, amely független a megvalósított jövedelemtől. Opció kérdése áttérni a tételes költségelszámolásra. Például az informatikai szolgáltatások, vagy turisztikai közvetítés esetén a tevékenységről nem kell nyilvántartást vezetni. Az adó nagysága minden esetben az adózandó jövedelem 16%-a. A befizetési határidő: előleg formában negyedévente, a negyedév utolsó hónapjának 15. napjáig, valamint az éves adókivetéstől számított 60. nap. Az éves adóbevallást a következő év május 15.-ig kell letenni.

Járulékfizetés

– Egészségügyi biztosítás A járulékalapot a havonta kiszámolt tényleges adóalap jelenti, a járulék nagysága 5,5%. A befizetési határidő megegyezik a jövedelemadóéval, tehát előleg formában negyedévente, a negyedév utolsó hónapjának 15. napjáig kell befizetni, valamint az éves adókivetéstől számított 60. nap. – Munkanélküli segélyalap Hasonló a helyzet a munkanélküli segélyalapba fizetendő járulékkal is, különbség, hogy a járulék nagysága 0,5%, a befizetést pedig havonta, a következő hónap 25.-ig kell eszközölni. – Nyugdíjbiztosítás A járulékalap itt is a havonta kiszámolt adóalap, a járulék nagysága 31,3% = 10,5% + 20,8%, azonban ha az adófizetőnek van munkaszerződése is, akkor csak 10.5%-ot kell fizetnie. Fizetni itt is havonta kell, határidő a következő hónap 25.-e.

Adminisztrációs kötelezettségek

Kötelező a cégnyilvántartási és adóhatósági bejegyzés, az előzetes adóbevallás letétele, a bejegyzéstől számított 15 napon belül, az adóelőleg befizetése negyedévente, a negyedév utolsó hónapjának 15. napjáig, az egészségügyi biztosításra vonatkozó bevallások letétele negyedéves, valamint évi rendszerességgel és a járulékok befizetése, a társadalombiztosításra vonatkozó bevallások letétele havi rendszerességgel és a járulékok befizetése, az éves adóbevallás letétele a következő év május 15.-ig és annak befizetése, továbbá a havi könyvvitel végzése a járulékok helyes kiszámolása, bevallása és befizetése érdekében.

Maximális értékhatárok

Az újonnan megjelent adózási jogszabály szerint az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége a 10,5%-os társadalom-biztosítás, a 5,5%-os egészségbiztosítási járulék és 0,5%-os munkanélküli segély hozzájárulás. Ezen járulékok havi maximális alapja az országos átlagbér ötszöröse (1 836x5= 9 180 lej). Tehát abban az esetben, ha a havi adózandó jövedelem 9 180 lej felett van, akkor a fent megnevezett járulékok maximális havi értéke 1 515 lej (9 180 x16,5% = 1 515 lej). Ugyanakkor ha ennél kevesebb jövedelemre tesz szert a vállalkozó, a hozzá tartozó teljes járulékot köteles kifizetni.

Alkalmazott vagy egyéni munkavállaló?

A még érvényben levő társadalombiztosítási jogszabály szerint az egyéni vállalkozó köteles szerződést kötni az állami nyugdíjpénztárral 31,3%-os (10,5%+20,8%) társadalombiztosítási járulék fizetésre. A járulékfizetési alapnak nincs minimális értékhatára.

A két jogszabály előírásainak következményeként 2 alapesetet különböztethetünk meg:

– egyéni vállalkozó, akinek nincs munkaszerződésből származó jövedelme, ebben az esetben a társadalombiztosítási járulék 31,3%.

– illetve azt az egyéni vállalkozót, akinek van munkaszerződésből származó jövedelme is, ebben az esetben a társadalombiztosítási járulék csak 10,5%.

Az alábbi táblázat olyan egyéni vállalkozó adókötelezettségeit ábrázolja, akinek nincs munkaszerződésből származó jövedelme.A számításokat a következőképpen végeztük el. A PFA esetében az adózandó eredmény 30 000 euró x 4,2 = 126 000 lej, havonta 10 500 lej, ami nagyobb mint a maximális járulékalap értékhatár, tehát:

– egészségügyi biztosítás 9 180 lej x 12 x 5,5 % = 6 059 lej / 4,2 = 1 443 euró

– nyugdíjbiztosítás 9 180 lej x 12 x 31,3 % = 34 480 lej / 4,2 = 8 210 euró

– munkanélküli segélyalap 9 180 lej x 12 x 0,5 % = 551 lej / 4,2 = 131 euró

A járulékfizetési kötelezettségek elszámolhatóak az adóalapból, ezért a 4 800 euró adó csökkenthető 1 566 euróval (30 000 – 8 210 – 1 443 – 131) x 16% = 3 234 euró.

A cég esetében a társasági adó 30 000 x 16% = 4 800 lej, az osztalékadó (30 000 – 4 800) x 16% = 4.032 lej, az egészségügyi biztosítás (30 000 – 4 800) x 5,5 % = 1 386 lej.

Az egyedi tulajdonosnak kötelező az egészségügyi pénztárral szerződést kötnie az osztalék jövedelme után, abban az esetben, amikor nem származik munkaviszonyból járulékbefizetési kötelezettsége. Az osztalék után nyugdíjbiztosítási kötelezettség nincs.

A harmadik variánsban, az egyedi tulajdonosnak kötelező a nyugdíjpénztárral szerződést kötnie abban az esetben, amikor nem származik munkaviszonyból járulékbefizetési kötelezettsége. A társadalombiztosítási járulék befizetése kötelező, de a nyugdíjpénztárral kötött szerződés értéke nincs szabályozva, tehát lehet egy minimális összeg is. Minimális összegként 50 euró x 12 hónap =600 euróval számoltunk.

– adózandó eredmény 30 000 euró – egészségügyi biztosítás 30 000 x 5,2 % = 1 560 euró a társaság kötelezettsége – egészségügyi biztosítás (30 000 – 4 800) x 5,5 % = 1 386 euró az egyén kötelezettsége

Az egyebeknél van a táppénz hozzájárulás (0,85%), munkabaleseti hozzájárulás (0,2%), munkakönyvek nyilvántartási díja (0,75%) és a bér-garanciaalap hozzájárulás (0,25%).

Egy lehetséges kombinált struktúra lehet a következő:

Egyszemélyes társaság, SRL létrehozása és azon belül egy minimális havi összegre munkaszerződés megkötése. Például 300 euró bruttó bérre, ez így nézne ki:Ha bérjellegű jövedelmet valósít meg a tulajdonos, akkor az osztalék egészségügyi biztosítás járulékmentes. Előnye, hogy van nyugdíjbiztosítás, de az osztalék után nem kell egészségügyi biztosítást fizetni. A fenti variánsok figyelembe vételével a legolcsóbb megoldás az egyedi tulajdonosi jövedelem-szerzés volna (indemnizatie administrator vagy indemnizatie asociat unic). Viszont a nyugdíjbiztosítás minimális, tehát az ebből származó jövőbeli, közvetett haszon is minimális – figyelmeztet Pál-Antal Ildikó.

Ha figyelembe vesszük azt, hogy a jelenlegi járulékbefizetések mellett melyik variáns hoz nagyobb hasznot a jövőre nézve, akkor a PFA-s variánst ajánlom, mert míg a nettóban 5 474 eurós a veszteség az egyedi tulajdonosi variánshoz képest, addig a nyugdíjbiztosítási járulék befizetés 8 022 euróval több. Persze akkor volna teljesen meggyőző ez az érv, ha meg lehetne saccolni, hogy a 8 022 euró járulékbefizetés mekkora összegű majdani nyugdíjat jelentene.Tehát a kérdés leegyszerűsítve: mi ér többet – megtakarítani évente 5 474 eurót és az összeget félretenni öregségünkre (befizetni magánnyugdíj alapba, befektetni stb.) vagy elkölteni évente 5 474 eurót és reménykedni, hogy az évi 8 022 euró állami járulékbefizetés során folyósított nyugdíj legalább fedezi a mostani többletköltségeket?

Pál-Antal Ildikó figyelmeztett arra is, hogy a fent említett járulékokat minden jövedelemre kell fizetni, és akorábbi hírekkelellentétben nem mentesülnek ezalól azok, akik fakultatív nyugdíj- vagy egészségügyi biztosítást kötnek.

Létezik még egy kivétel: amennyiben a nem-alkalmazotti viszony keretében dolgozó személy alkalomszerűen (nem állandó gyakorisággal) végez egy tevékenységet – például megír egy könyvet – az abból származó jövedelemre nem kell az állami járulékokat fizetnie. Ez a „kedvezmény” akkor lép életbe, ha az illető személy emellett még rendelkezik bérjellegű jövedelemmel is – olvasható az alkalmazási szabályzatban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!