Nincs pénzed? Fogadj focimeccsre!

2010. július 14. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik a fogadóirodák a pénztelenségben működnek a legjobban, a fiókok gomba módra szaporodnak. A VB megdobta forgalmukat, a tétek azonban továbbra is kicsik.

A sportfogadások piaca csak idén kezdett el igazán intenzíven bővülni Romániában. A pénztelenség, úgy látszik, nem szab gátat az átlagosan 5-10 lejes tétekkel játszó drukkerek lelkesedésének. Pont ellenkezőleg: a nehéz sorba került lakosok így próbálják visszaszerezni a válság alatt megapadt vagyonuk egy részét, az apró téteknek pedig gyakran nem érzik a súlyát. A fogadás pedig továbbra is inkább relaxációs tevékenységnek számít, a rajongók futballtudásuk elismerésének tekintik, ha nyernek. Ezért a világbajnokság sem dobta meg jelentős mértékben a tétek nagyságát – tartják a piac szakértői.

Mekkora is a piac?

A romániai lakosok évente körülbelül 100-150 millió eurót költenek sportfogadásokra, minden 7500 személyre jut egy fogadóiroda. John Heaton , a Superbet nagy-britanniai tanácsadója szerint Románia messze a legfejletlenebb fogadási piaccal rendelkezik szemben mondjuk Szerbiával, Horvátországgal, Csehországgal vagy Macedóniával.Nálunk ugyanis hiányzik a megfelelő oktatás és a törvényi keret, amivel egy ilyen üzlet nyereségessé tehető – véli a szakember. Horvátországban például 2000 iroda működik négyszer kevesebb lakosra. Ezek összesen 500 millió euró bevételre tesznek szert évente. Heaton becslése szerint egyébként a hazai piac mérete a következő négy évben elérheti a jelenlegi horvát piac nagyságát. Angliában körülbelül 8600 fogadóiroda működik, átlagban elég terebélyesek, közel 100 négyzetméteres területet foglalnak el.

A hazai piacon közel 1500 magánkézben lévő fogadóiroda működik, amelyeket 14 speciális engedéllyel rendelkező vállalat működtet. A legnagyobbak ezek közül a Stanleybet, Casa Pariurilor (volt Astra fogadóiroda), Public Bet, Sky Bets és a GS Bet. Ehhez még hozzájön a Román Lottótársaság tulajdonában levő 1600 Pariloto iroda is.Csak márciusban 40 új iroda nyitotta meg kapuit. Például az angol Sky Bets, amelyik jelenleg több mint 200 saját, illetve franchise irodát működtet, 13 új munkapontot nyitott meg ebben a hónapban. A szlovák Public Bet, – 18,5%-os piacrészesedéssel a második legnagyobb szereplője a piacnak – , 26 új kirendeltséget nyitott meg márciusban, de idén a milliárdos Dinu Patriciu is belépett a bővelkedő potenciált ígérő piacra: megnyitotta 41 első 1x2 Bet Cafe Arena kávézó-irodáját.

Saját biznisz – megéri?

Opre Csaba nemrég nyitott Nagyváradon egy fogadóirodát, a Sky Bets franchise vállalataként. Azért választotta ezt a brandet, mert a GS Bet mellett csak ennél lehet franchise szerződést kötni, a többi mind saját irodát működtet. A licencdíj és a garancialetét összesen körülbelül 1000 euróba került, a beruházás teljes értéke, amely magába foglalja az üzlethelyiség felszerelését is, kb 4000 eurót tett ki.

Az üzletvezető elvárása szerint a befektetés legrosszabb esetben is 7-8 hónap alatt meg fog térülni, de van rá esély, hogy a nemsokára kezdődő román bajnokság, illetve az európai selejtezők miatt már az idén profitra váltson az üzlet. Egyébként a franchise iroda esetén a menedzser tulajdonképpen csak működteti az üzletet, nyereségét egy fix díj szerint szabják meg, ami a bevétel 10-20%-a között változhat.

Júliusban az illető iroda bevétele 1300 lej volt, de ez egy régebben működő fiók esetén, normál körülmények között 4000-5000 lej kellene legyen – mondta a menedzser. A bevételnek átlagosan 60-75%-a kerül vissza a játékosokhoz a nyereségek kifizetésére, természetesen ez az arány széles sávban ingadozik hónapról hónapra. Országos átlagot nézve a jövedelem további 30%-a adókra megy el.

A tétek átlagosan 5-10 lej körül mozognak, sokan 2 lejjel fogadnak, de a legtöbb mégis talán az 5 lejes szelvény. Ez jellemző a teljes piacra: kicsi és sok téttel játszanak. Egyébként – meg sem lepődünk – a legközkedveltebb sportág a futball, ezt követi a tenisz a fogadások gyakoriságát tekintve. Ezek az adatok az országos átlagot is reprezentálják.

Romániában ugyanis a fogadások 82-87%-át futballmeccsekre kötik, majd a tenisz és a hokimeccsek következnek. Eközben Nagy-Britanniában például a fogadások 70%-át a lóversenyek fedik le, 20%-át kutyafutamok, és csak 10%-os gyakorisággal fogadnak focimeccsekre. Romániában egy nap átlagosan 15-20 eseményt választanak ki a játékosok, Nagy-Britanniában ez 100 körül van naponta. A Superbet a közeljövőben tervezi a ló- és kutyafutamokra specializálódott irodájának megnyitását, hogy tesztelje a piacot.Úgy látszik, más is lát fantáziát a lovas futamokra történő fogadásokban. Több mint egy éve lehet elő lóversenyekre fogadni a Hypobet International irodáiban: leginkább francia futamokra, legkevesebb 4 lejes téttel. A játékosok élőben követhetik a versenyt, és 10 percen belül felvehetik nyereményüket – idézi az Adevărul a Hypobet International képviselőjét. A vállalat jelenleg 11 irodát működtet Bukarestben, és további 25-öt más városokban, 2011 végére azonban 100 fiókot szeretne üzemeltetni szerte az országban.

Egyébként hagyományos irodában nem igazán lehet sporton kívül egyéb eseményekre fogadni, néhány on-line platformon azonban már van lehetőségünk a választások eredményeire, esetleg a valutaárfolyam alakulására tippelni.

Válságálló stratégia?

John Heaton elmondása szerint a fogadóirodák egyre elfogadottabbak Romániában, azonban még mindig gyakran összetévesztik őket a kaszinókkal. Két okból döntöttünk a romániai terjeszkedés mellett: egyrészt a helyi piac alulfejlett Kelet-Európa többi régiójához képest, másodsorban ezt egy válságálló üzletágként tartják számon: a lakosság csökkenő jövedelmét valamiképpen kompenzálni szeretné – idézi a Ziarul Financiar a szakembert.A fogadóirodák sikerességének alapelve pedig a gyors bővülés. Ajánlott minél több irodát nyitni már a piacra lépéskor, ez megteremti a stabil infrastruktúrát, a fiókok háromnegyede pedig nyereséges kell legyen, hogy fennmaradhasson a lánc.

Heaton szerint három típusú fogadóiroda létezik: kicsi, közepes és nagy. Egy 25-30 négyzetméteres iroda beruházási költsége 10-15 ezer euró, egy közepes, 50-65 négyzetméteres beruházás 20-25 ezer euróba kerül, a nagyobb, 100-200 négyzetméteres irodák létrehozásába 50-80 ezer eurót kell befektetni. Általában a nagyobb irodák költsége 1-2 év alatt térül meg, a kisebbeket egy év alatt már nyereségessé lehet tenni.

Liviu Popovici , a fogadóirodák országos egyesületének elnöke, illetve a Stanleybet romániai kirendeltségének igazgatója szerint azonban óvatosan kell kezelni a válság által kínált lehetőségeket. Annak ellenére, hogy sokat ígér a piac, a törvénymódosításoknak és az egyre nehezedő fiskális nyomásnak köszönhetően a fogadóirodák óvatosabb politikát folytatnak”.

A válság pedig ha az ügyfelek számát nem is vetette vissza nagymértékben, de a tétek nagyságát 10-16%-kal csökkentette, ami a bevételek hasonló méretű visszaesését okozta. Emellett a legfrissebb adótörvénykönyv módosítás a nyereségek egységes, 25%-os adójáról határozott, ami szintén visszaveti a hasonló profilú cégek tevékenységét.A fogadóirodák egyesülete szerint az adómentes nyereségplafon eltörlése révén az állam egy millió euróval kevesebb bevételhez jut havonta. A spekuláció alapja, hogy 2005-ben már életbe léptették egyszer ezt a rendelkezést: akkor az irodák bevétele 47,5%-kal lecsökkent, a fiókok 30%-a pedig eltűnt a piacról. Egyébként az egyesület szerint a fogadóirodák havonta körülbelül 23 millió eurós forgalmat bonyolítanak le.

Világbajnokság ide vagy oda...

A piac szereplői szerint az év első felében nem növekedett jelentős mértékben az irodák forgalma, mint ahogy azt a foci VB-től várnánk, az átlagos tétek tekintetében sem tért vissza a tavaly előtti kimagasló szint. A nagyszabású bajnokságok más veszélyeket is hordoznak magukban: megeshet, hogy a nyeremények kifizetésére sokkal több pénz folyik ki, mint azt kezdetben remélték az irodák. A 2006-os világbajnokság alkalmával például a fogadóirodák átlagosan 10%-os veszteséget könyveltek el, mindezt azért, mert több világbajnoki címre esélyes válogatott tovább sem jutott a csoportjából.

Online fogadás: az új jövő?

Arra a kérdésre, hogy mennyire ítéli veszélyesnek az online fogadások térhódítását, Opre Csaba elmondta, hogy a hagyományos irodák tisztában vannak vele, hogy a profi fogadók mindenképpen online játszanak, és az igazán nagy pénzek ott folynak. Ezért a tradicionális irodák más közönséget céloznak meg, inkább az alsóbb jövedelmi rétegből érkezőket, akik esetleg nem használnak bankkártyát vagy internetet. Ezért is jellemző a nagyobb számú, de kisebb összegű tét.

Az online fogadópiac méretét 800 millió euróra becsülik, a várakozások szerint pedig nemsokára törvényben szabályozzák az e téren működő cégeket. Jelenleg a romániai törvénykezés nem engedi, de nem is tiltja az online játékokat, ha azt egy külföldi cég végzi. A tilalom csak a romániai vállalatokra vonatkozik.

A pénzügyminisztérium arra készül, hogy törvényben szabályozza az online szerencsejátékkal foglalkozó cégek létrehozását, úgy, hogy ellenőrizni tudja az illetékek és adók behajtását. A legtöbb hasonló profilú oldalt üzemeltető vállalat székhelye olyan adóparadicsomokban van, mint Málta, Isle of Man, Gibraltár vagy a Holland Antillák.

Az online fogadások piaca sokat bővült az elmúlt években mind világszinten, mind Romániában, hála a focirajongók növekvő fogadókedvének. A legnagyobb adu, ami az interneten működő cégek kezében van, az a fogadás egyszerűsége: nem kell más hozzá, csak egy bankkártya és internet-hozzáférés, így akár a munkában vagy úton hazafelé is lehet fogadni.

Emellett az online piacon élesebb a verseny, ugyanis itt szinte csak multinacionális cégek tevékenykednek. Ennek köszönhetően nagyobb a reklám-költségvetésük, jobbak az ajánlataik, érdekesebb piacpolitikát végeznek – tartják a szakemberek.

A nemzetközi online fogadóirodák számára egyre nagyobb fontossággal bír a hazai piac: ezt is jelzik a közelmúltban megkötött szponzorszerződések is. Például 2009 novemberében a Gamebookers.com lett a romániai A Liga szponzora, így a 2009/2010 szezon idejére az elnevezés is Liga I – Gamebookers.com -ra változott. A weboldal egyébként a Party Gaming Ltd. csoport tulajdonában van, amelyet a londoni tőzsdén jegyeznek. Emellett az online Sportingbet az idei futball szezon elejétől a Steaua hivatalos támogatója, az Unibet pedig 2010 februárjában a Rapid szponzora lett.Ami azonban igazán közel hozta a romániai felhasználókhoz ezeket az oldalakat, az a román nyelvű felület létrehozása volt, ami az elmúlt néhány évben kapott egyre hangsúlyosabb szerepet. Többek között már román nyelven is elérhető a Gamebookers, 10Bet, Worldbet, Bwin, Bet365, Interwetten, Bet-at-home, Unibet, tobet, Partybets, Offsidebet és Sportingbet. Mivel egyébként is az online szerencsejáték kategóriába tartoznak, így más szolgáltatásokat is nyújtanak ezek az oldalak, úgy mint póker, kaszinó vagy bingó.

Annak érdekében pedig, hogy magukhoz csábítsák az drukkereket, az oldalak az első fogadás alkalmával 50-100%-os bónuszt ajánlanak, továbbá hűségpótlékot és kedvezményesebb nyereménykvótákat biztosítanak, mint a hagyományos fogadóirodák.

Legmagasabb nyeremények

Alacsony tétekből is származhatnak kimagasló eredmények, ez leginkább talán szerencse kérdése. A Stanleybet esetében a legmagasabb nyereményt tavaly ütötték meg: egy játékos Râmnicu-Vâlceaban 8,6 lejt tett fel az olasz lottó számaira, ezzel 150 ezer lejt sikerült leakasztania. Sportfogadásban a legmagasabb nyeremény 131 ezer lej volt 174 lejes téttel.

A játékos csak két meccsre fogadott, a Le Havre – St. Ettiene és a Wigan – Manchester United-ra, helyesen tippelve meg a gólok fejleményét: félidőig a hazai csapat vezetett, majd a vendégek kerültek ki győztesként. A Public Bet-en a legnagyobb nyereményt egy baráti csoport vihette haza Krassó-Szörény megyében. Egy 9 meccsből álló összetett szelvénnyel játszottak, amely 6 lejbe került, a nyeremény értéke pedig 95 500 lej volt.

A Hypobetnél a legmagasabb díj 5000 lej volt, 2009 decemberében tehették zsebre: akadályos galoppfutamra a minimális összeggel, 4 lejjel fogadott egy bukaresti férfi.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!