Bevásárlás áfanövelés előtt és után

2010. július 2. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A válasz pedig igen: felmentek az árak, legyen az csoki, víz, tej, kenyér, sör vagy gyümölcs. A pufuleţ azonban továbbra is 50 bani.

Június 30, szerda: a hipermarketekben tömött sorok, türelmetlen vásárlók, kifogyó készletek. Másnaptól ugyanis 24%-os hozzáadott értékadót számítanak szinte mindenre, ami ehető, a becslések szerint ez pedig drágulást hoz. Úgy tűnik, valahol mégiscsak jó biznisz az üzleteknek az áfaemelés, hiszen a pánikhangulat vásárlásra és fogyóáru-felhalmozásra készteti az embereket. A kosarakban tornyosuló olajjal, cukorral és liszttel pedig akár néhány lejt is sikerülhet megtakarítani az elkövetkező nehéz időkre. Három nagyobb áruházat és egy kisebb ABC-t látogattunk meg, áfaemelés előtt és után, hogy megnézzük, mennyire megalapozott a fogyasztók ijedtsége. Minden üzletben találomra kiválogattunk néhány terméket, felvéstük a szerdai, majd a csütörtöki áraikat. Summa summarum, a hirtelen árváltozás kicsit minket is meglepett. Nézzük tehát az üzleteket. Az első célpont a Plus volt, amely egyike azoknak az áruházaknak, amit csigatempóval is közel 5 perc alatt be lehet járni. Nem is volt hát nehéz dolgunk, amikor a polcokra bökve kiválasztottuk a tesztalanyokat. Íme az eredmény, összehasonlítva a tegnapi árakkal. Az általános drágulás kiszámításához súlyoztuk az egyes termékek bevásárlókosarunkban mért értékét.

Az általános drágulás közel 7%, természetesen ez nem lehet reprezentatív a teljes üzletre nézve.A második állomásunk a Kaufland volt, ahol a tesztelt áruk közé becsempésztünk néhány személyes kedvencet is.Itt közel 3%-kal drágultak a kiválasztott termékek, azonban vásárolni nem igazán lehetett a csúcsidőnek számító szerda délután, mivel a kasszánál kezdődő sor szinte a terem közepéig eltartott.A Profi felé vezető úton betértünk egy kis ABC-be, ahol gyorsan le is vadásztunk három terméket a polcról, az árakat szerencsére gyengén látóknak méretezték, így könnyen le lehetett jegyezni. Mindhárom termék drágult a fordulónapon, és nem is kis mértékben.A Profiban pedig minden változatlan: a választék továbbra is hiányos, a minőség gyenge, az árak pedig nem nőttek.A négy kereskedelmi egységre kivetített összesített áremelkedés 4.06%, ami még nem éri el az áfaemelés mértékét, mert az 5%-os hozzáadottérték-adó növekedés reálisan 4,2%-os áremelést indukálna. Kérdés, hogy valóban sokat dob-e latba ekkora drágulás, illetve mennyire tarthatóak a megemelt árak, tekintve az enyhe lanyhább keresletet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!